25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriAlerji Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi ve Bitkisel Kürler

Alerji Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi ve Bitkisel Kürler

İnsan vücudunun herhangi bir madeye karşı gösterdiği aşırı hassasiyet olarak tanımlanan alerji neden olur? Alerji belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır?

İçerikleri

Günümüzde yediden yetmişe pek çok kişide görmeye başladığımız alerji rahatsızlığı, farklı birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilmekte ve çoğu durumda kişilerin yaşam standartlarını bir hayli düşürebilmektedir. Bu nedenle alerji ile mücadele edebilmek için alerji nedir, neden meydana gelir, belirtileri ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını iyice öğrenmek gerekir.

Alerji Nedir?

Alerji, en basit tanımı ile vücuda giren ya da vücuda temas eden birtakım maddelere karşı bağışıklık sisteminin verdiği bir tür aşırı duyarlı tepki olarak açıklanabilmektedir. Vücutta alerjiye sebebiyet veren maddelere ise genel olarak alerjen adı verilmektedir. Alerjenler çevrede, havada, hayvanlarda, ilaçlarda, yiyeceklerde ya da içeceklerde yer alabilmektedir.

Alerji Neden Olur?

Alerjinin ne olduğu sorusu yanıtlandıktan sonra alerji neden olur diye merak edenlere de bazı bilgiler verilebilmektedir. Buna göre ilk olarak alerjinin nedenlerinin oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğu dile getirilebilir. Havada bahar aylarıyla birlikte kendini gösteren polenler ve toz taneciklerinin yanı sıra küf gibi maddeler de kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Bazen vücut, tüketilen besinlerde yer alan bazı alerjenler nedeniyle de reaksiyon verebilmekte ve alerji rahatsızlığına sebep olabilmektedir. Bünyeye göre gelişen ve alerjen maddenin miktarına göre yoğunlaşan bu tür reaksiyonlar genellikle kısa süreli olsa da bazı durumlarda ciddileşebilmekte ve hayati tehlike yaratabilmektedir. Alerjiye neden olan besinlere ise süt, süt ürünleri, fıstık, buğday ve balık gibi besinler örnek olarak gösterilebilir.

Köpek ve kedi gibi tüylü hayvanlar ile aynı ortamda yaşamak ya da onlara dokunmak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Hapşırma şeklinde kendini gösteren bu tarz alerjik reaksiyonlar bazı durumlarda cilt yüzeyinde tahriş ya da sivilce gibi sorunlarla da ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa hayvan tüyüne karşı hassasiyet gösteren kişilerde boğulma hissi de yaşanabilmektedir.

Alerji nedenleri arasında yer alan ilaçlar da içerdikleri bitkisel ürün ve kimyasallar sebebiyle vücutta kaşıntı ya da kızarıklık gibi farklı alerjik reaksiyon belirtilerinin görülmesine neden olabilmektedir. Penisilin veya penisilin içeren antibiyotiklerde görülen bu durum, çoğu zaman kısa süreli alerji olarak tanımlanabilmektedir.

Alerji neden olur sorusuna yanıt olarak son sırada böcek ısırmasından bahsedilebilir. Zira doğada yer alan pek çok böcek insanları ısırdıkları ya da soktukları zaman belirli miktarlarda zehiri de vücutlarına enjekte etmektedir ve bu durum bazı kişilerin hassas bünyelerinden ötürü alerjik reaksiyon göstermelerine sebebiyet verebilmektedir. Yaban arısı, eşek arısı, bal arısı, sarıca arı, ateş karıncası gibi böcekler alerjik reaksiyona neden olan böcek türlerine örnek olarak gösterilebilmektedir.

Tüm bunların dışında alerjinin nedenleri içerisinde kauçuk ya da plastik ürünlere karşı hassas bir bünyeye sahip olma, cilt bakım ürünlerinde ve makyaj malzemelerinde bulunan maddelere karşı duyarlı olma ya da nikel ve benzeri metallere karşı hassasiyet gösterme gibi durumlar da bulunmaktadır.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji belirtileri nelerdir sorusuna yanıt olarak bu rahatsızlığın belirtileri için standart bir açıklama yapmanın mümkün olmayacağı söylenebilmektedir. Zira pek çok alerji çeşidi bulunmaktadır ve her alerjinin de kendine has belirtileri mevcuttur. Bu nedenle alerji belirtileri nelerdir diye merak edenlere genel hatları ile farklı durumlarda görülebilen alerji belirtilerinden söz edilebilmektedir.

Polen, Toz Alerjisi Belirtileri: Bu alerji türünde kişilerin alt ve üst solunum yolları doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle polen ve toz alerjisi belirtileri arasında öksürük, nefes darlığı ve yutkunma zorluğu gösterilebilmektedir. Polen kaynaklı meydana gelen bahar alerjisinde ise gözlerde sulanma, yanma ve burun akıntısı belirtileri görülebilmektedir.

Besin Alerjisi: Besin alerjisi belirtileri arasında vücutta kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissinin yer aldığı söylenebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra kusma, şişmiş dil, ağızda karıncalanma, damakta kaşıntı, ishal ve karın krampları da yine besin alerjisi belirtileri içerisindedir.

Böcek Alerjisi: Böcek ısırmasına karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilerde ısırılan ya da sokulan bölgede kızarıklık, şişme ve kaşıntı belirtileri gözlemlenebilmektedir. Böcek ısırması kaynaklı alerjide ayrıca hırıltı, kurdeşen, nefes darlığı, kan basıncında düşüş ve göğüste sıkışma da görülebilmektedir.

İlaç Alerjisi: İlaç alerjisi görülen kişilerde ciltte kaşıntı, isilik, kurdeşen, kızarıklık ve yüzde şişme ile aşırı duyarlılık belirtileri ortaya çıkabilmektedir. İlaç alerjisinde ayrıca göğüste hırıltı gibi alerji belirtileri de gözlemlenebilmektedir.

En Çok Görülen Alerji Türleri Nelerdir?

Alerjinin farklı pek çok türü olsa da günümüzde bazı alerji türlerinin diğerlerine göre daha çok belirti gösterdiği ve daha yaygın olduğu söylenebilmektedir. Buna göre en çok görülen alerji türleri nelerdir sorusuna yanıt olarak 6 farklı alerji türünden bahsedilebilir. Bunlar;

  • Alerjik Astım
  • Alerjik Rinit
  • Alerjik Dermatit
  • Alerjik Konjuktivit
  • Deri Alerjisi
  • Besin Alerjisi

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

En yaygın olarak görülen alerji türlerinden bahsedildikten sonra alerji testi nasıl yapılır diyenlere de alerjenlerin deri testleri ve kan tahlilleri ile belirlenebileceğinden bahsedilebilir. Buna göre deri testleri ile ortalama 20 dakikada, kan tahlilleri ile de 24 ila 48 saat arasında kişilerde alerjik reaksiyon olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

Kan testinde kandaki IgE antikoru ölçülmekte ve IgE oranının normale göre ortalama 10 kat daha fazla olması durumunda kişilerin alerji oldukları tespit edilmektedir. Deri testleri altında uygulanan Prick ve Patch testlerinde ise bant yapıştırma ya da kesik atma gibi deriye özel işlemler yapıldıktan sonra belirli bir müddet beklenmekte ve sonrasında kişilerin şüphe edilen maddelere karşı alerjik olup olmadıkları ayırt edilmektedir.

Alerjide Nelere Dikkat Edilmelidir?

Alerjik hastaların daha rahat bir yaşam sürebilmeleri için özen göstermeleri gereken birtakım konular bulunmaktadır. Buna göre alerjide nelere dikkat edilmelidir diyenlere alerji ile mücadele edebilmeleri için hassasiyet göstermeleri gereken bazı konulardan bahsedilebilir.

İlk olarak alerjik hastaların alerjiye neden olabilecek gıdaları mümkün olduğunca az tüketmeleri gereklidir. Sigarayı bırakmak, dengeli beslenmek, günlük egzersiz yapmak, kuş tüyünden ya da yünden yastık, yorgan ve örtü kullanmamak ya da evde kedi, köpek gibi evcil hayvan beslemekten kaçınmak alerjide dikkat edilecekler arasında gelmektedir. Bunun dışında polenlerin yoğun olduğu aylarda kapı ve pencereleri kapamak, ev temizliği sırasında maske kullanmak ve parfüm ya da saç spreyi kullanımından kaçınmak da yine alerjiye karşı alınabilecek önlemler içerisinde yer almaktadır.

Alerji Tedavisi ve Bitkisel Kürler

Alerjinin tedavisi için ilk olarak alerjik reaksiyona neden olan alerjenlerden kaçınılmalıdır. Bunun dışında antihistaminik, dekonjestan ve steroid sprey gibi ilaç tedavileri ve immünoterapi adı verilen aşı tedavisinden faydalanabilmek de mümkün olmaktadır.

Alerji tedavisi için bitkisel kürleri merak edenlere ise günümüzde pek çok uzman doktorun da tavsiye ettiği bazı bitki bazlı doğal kürlerden söz edilebilmektedir.

Isırgan Otu Kürü

Ciltte kabarma, kızarıklık ve kaşıntı gibi alerjik belirtiler varsa ısırgan otu küründen yararlanılabilmektedir. Bunun için bir su bardağı sıcak su içerisine bir çay kaşığı ölçüsünde kurutulmuş ısırgan otu atılmalı ve 10 dakika demlendikten sonra da taze olarak tüketilmelidir.

Öksürük Otu Kürü

Doğal bir antihistaminik olan öksürük otu, alerji için bitkisel kürler arasında en bilinenlerinden birisidir. Çiğ olarak salata şeklinde yenebilecek olan öksürük otu ayrıca kapsül şeklinde eczanelerden de satın alınabilmektedir.

Karabiber Kürü

Solunum yolu kaynaklı alerjik reaksiyon gösteren kişiler için en ideal bitkisel kürlerden birisi olan karabiber kürü her evde kolaylıkla hazırlanabilmektedir. 1 tatlı kaşığı karabiberin 1 çay kaşığı bal ile karıştırıldıktan sonra tüketilmesi alerjik reaksiyonların azalması konusunda oldukça yararlı olabilmektedir.

Melekotu Kürü

Alerji için bitkisel kürler içerisinde son sırada melekotu küründen söz edilebilmektedir. Çin’de oldukça yaygın olarak kullanılan melekotu, alerjik reaksiyon belirtilerini azaltması nedeniyle tercih edilmektedir. Melekotu kürü için 2 kahve kaşığı melekotunun kıyılmış ve kurutulmuş halde bir demliğe konulduktan sonra üzerine yaklaşık 250-300 ml ölçüsünde su eklenmesi ve sonrasında 10 dakika kadar demlenmesi sağlanmaktadır. Daha sonra süzülerek içilebilecek olan melekotu kürünün günlük olarak tekrarlanması tavsiye edilmektedir.

Saraçoğlu Alerji Tedavisi