23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkDiş SağlığıRamazanda Ağız Sağlığı Neden Önemlidir?

Ramazanda Ağız Sağlığı Neden Önemlidir?

İçerikleri

Ramazan ayında vücudun her bölgesinde farklılık meydana geldiği gibi, ağız sağlığında da farklılık meydana gelmektedir. Ağız kuruluğu yaşanmasına bağlı olarak ağızda koku meydana gelmesi ramazan ayında sık karşılaşılan bir durumdur. Bundan dolayı sahurda mümkün olduğu kadar ağız bakımı yapmamız gerekmektedir.

Oruç nedeni ile gün içerisinde gıda alımı olmadığı için ağız kuruluğunda bakteriler aktif hale gelmektedir. Bu durum da diş çürümelerine ve ağız kokusuna neden olmaktadır. Ağız bakımına ve diş fırçalanmasına Ramazan ayında iki kat daha fazla özen gösterilmelidir. Hem diş sağlığını kaybetmemek adına hem de ağız kokusu oluşumunu önlemek adına Ramazanda ağız sağlığı oldukça önemli bir konudur.

Dişleri Fırçalama

Diğer günlerde bir şey yenildiği zaman hemen diş fırçalanmasa bile tükürüğün de etkisi ile mekanik temizlik adı verilen işlem gerçekleşir ve ağız her zaman temiz kalır. Fakat Ramazan ayında tükürük bezlerinin çalışması ile ilgili düzensizliklerin oluşması ağız bakımı yapılması gerekliliğini gözler önüne sermektedir. Ağızda bakteriler sadece tükürük ile ortaya çıkmaz. Dil üzerinde ve diş üzerinde de bulunan bakterilerin yok edilmesi için Ramazanda abdestle birlikte ağız çalkalama alışkanlığı edinmek ve iftardan sonra da dişlere bakım yapmak; Ramazanda ağız sağlığı için en önemli kabul edilen iyileştirici yöntemdir.

Diş fırçalanması iftardan sonra ve sahur zamanı yapıldığında günlük iki kere fırçalama ve eğer yapılacaksa ardından gargara, sprey benzeri koku giderici ve temizleyicilerin kullanılması gerekmektedir. Bu da günlük iki kereye tekabül etmektedir. Ramazan ayında diş sağlığına önem vermek ve ağız kokusunun yok edilmesine karşı özen göstermek oldukça kolaydır. Günlük diş fırçalama ve ağız çalkalama alışkanlığının edinilmesi sayesinde, bu rutinleri Ramazan ayında da saatlerini değiştirerek yapmak oldukça basit bir durum olacaktır.

Ramazanda Ağız Kokusu

Ramazan ayında normal günlerde olmamasına rağmen bu zamana özel olarak ağız kokusu meydana gelmektedir. Bu ağız kokusunun nedeni hem ağız kuruluğu, hem bakteri oluşumudur. Ayrıca tükürüğün yoğunluğunun artmasına bağlı olarak da ağız kokusu meydana gelebilmektedir. Normal zamanda fazla sıvı alındığı zaman tükürük kendi etkisi ile normal mekanizmasında ilerlemektedir. Fakat Ramazan ayında sıvı alımı gün içerisinde olmamasından dolayı, ağız kuruluğu meydana gelmektedir. Ağzın kuru olması da tükürük bezlerinin fazla tükürük salgılamasına neden olmaktadır. Bu durum da ağız kokusunu beraberinde getirmektedir.

Ramazanda Ağız Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

  • İftardan sahura kadar vücudun kaybettiği sıvıyı tekrar yerine koyması ile ağız kuruluğu problemi bir nebze de olsa önlenmiş olacaktır.
  • Sahurda ve iftardan sonra dişlerin fırçalanması ve günde iki kere diş fırçalamasının ardından ağzın günlük bakımları da yapılmalı, ihmal edilmemelidir.
  • Gün içerisinde abdest alarak ağız çalkalama alışkanlığının edinilmesi, ağız kuruluğuna bağlı olarak ortaya çıkan ağız kokusunu önleyecektir.