22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkB12 Eksikliği Neden Olur? B12 Eksikliği Belirtileri ve Doğal Tedavisi

B12 Eksikliği Neden Olur? B12 Eksikliği Belirtileri ve Doğal Tedavisi

Kansızlığa ve sinir sisteminde problemlere yol açan B12 eksikliği neden olur? B12 belirtileri nelerdir? B12 doğal tedavisi nasıl olur?

İçerikleri

B12 Eksikliği Neden Olur? B12 Eksikliği Belirtileri ve Doğal Tedavisi – B12 vitamini vücudunuz için pek çok şey yapar. Örneğin kırmızı kan hücrelerinizin ve DNA’nızın üretilmesinde ve sinir sisteminizin doğru işleyişinde önemli bir rol oynar.

Günümüzde en sık şekilde görülen sağlık problemlerinden birisi B12 eksikliği olarak bilinir. Vücuttaki etkilerini çok farklı belirtilerle gösteren B12 eksikliği nedeniyle yaşam standartları düşmektedir. Tedavisi olan bir hastalık olmakla birlikte kendisinde B12 eksikliği belirtilerini gören her birey geç kalmadan doktora gitmelidir. Genellikle düzensiz ve yetersiz beslenme nedeniyle B12 eksikliği ortaya çıkmaktadır. İçerisinde B12 bulunmayan besinleri seçmemek bu sorunu yaşamak için yeterlidir. Ancak kimi hastaların vücut yapıları, besinlerin içerisindeki B12 vitamini faydalı hale dönüştürmemektedir. Bu gibi hastalarda da B12 vitamini eksikliği yaşanmaktadır. Çok fazla doğum yapmak veya kürtaj geçirmiş olmak da B12 eksikliğini tetiklemektedir.

Vücudunuz B12 vitamini üretemediğinden, onu hayvansal bazlı gıdalardan veya takviyelerden almanız gerekir. Ve bunu düzenli olarak yapmalısınız, çünkü vücudunuz B12 vitamini uzun süre saklamıyor.

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?

B12 vitamini, doğal olarak bulunan hayvansal gıdalarda veya onunla takviye edilmiş ürünlerden elde edebilirsiniz.

Hayvansal kaynaklar arasında süt ürünleri, yumurta, balık, et ve kümes hayvanları bulunur. B12 ile takviye edilmiş bir gıda arıyorsanız, ürünün besin değerleri etiketini kontrol edin.

Vitamin B12 Eksikliği

Eğer B2 eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız, B12 vitamini seviyesini kontrol ettirmek doktorunuza başvurarak B12 kan testi yaptırmanız gerekir.

Yaşla birlikte, bu vitaminin emilimi zorlaşabilir. Kilo vermek için mide ameliyatı geçirdiyseniz veya midenizin bir kısmını aldırdığınız başka bir işleminiz varsa, aşırı miktarda içki içiyorsanız veya uzun süre asit azaltıcı ilaçlar aldıysanız da B12 eksikliği yaşayabilirsiniz.

B12 Vitamini Eksikliğini Artıran Nedenler

  • Mide astarını incelten atrofik gastrit sorunu
  • Vücudunuzun B12 vitamini emilimini zorlaştıran pernisiyöz anemi
  • Crohn hastalığı, çölyak hastalığı , bakteriyel büyüme veya parazit gibi ince bağırsağınızı etkileyen durumlar
  • Graves hastalığı veya lupus gibi bağışıklık sistemi bozuklukları

Ayrıca, bir vegan diyetini (et, süt, peynir ve yumurta dahil olmak üzere herhangi bir hayvansal ürün yemediyseniz) ya da yeterli yumurta veya süt ürünlerini yemeyen bir vejeteryansanız, büyük olasılıkla B12 vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz. B12 vitamini ihtiyacınızı karşılayın. Her iki durumda da, diyetinize takviye edilmiş gıdalar ekleyebilir veya bu ihtiyacı karşılamak için takviyeler alabilirsiniz.

Vitamin B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamini eksikliğiniz varsa, anemi olabilirsiniz. Hafif bir eksiklik belirtilere neden olmaz. Ancak tedavi edilmezse, aşağıdaki gibi semptomlara yol açabilir:

B12 eksikliği yaşayan bireyler sık sık baş ağrısı ve baş dönmesi yaşayacaktır. Bununla birlikte sürekli olarak halsizlik ve yorgunluk hissi oluşmaktadır. Hafıza konusunda yaşanan sorunlar ve dikkat dağınıklığı da B12 eksikliğinin belirtileri arasında yer alır. Vücut ısısı sürekli olarak düşük olur ve çarpıntı sorunu da meydana gelir. Kabızlık problemi B12 eksikliği yaşayan bireylerin en sık gösterdiği belirtiler arasında yer almaktadır. B12 eksikliğinde çok ileri bir seviyede yaşayan bireylerde depresyon başlangıcı dahi görülmektedir. Aynı zamanda zihinde yaşanan karışıklıklar, kasların zayıflaması, tırnakların soyulması ve diş eti kanamaları da B12 eksikliği belirtileri arasında yer almaktadır.

Belirtileri arasında en az üç tanesini sık sık yaşayan her birey mutlaka kan testi yaptırmalı ve doktor kontrolüne gitmelidir. B12 eksikliği nedeniyle günlük yaşamında çok zorluk yaşanması olasıdır. Özellikle hafıza ve yorgunluk açısından yaşanan olumsuz etkiler eğitim ve iş hayatını kötü bir şekilde etkiler.

B12 Eksikliği Belirtileri:

  • Zayıflık, yorgunluk veya baş dönmesi
  • Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı
  • Soluk cilt
  • Tatlı dil
  • Kabızlık, ishal, iştah kaybı veya gaz
  • Uyuşma veya karıncalanma, kas zayıflığı ve yürüme problemleri gibi sinir sorunları
  • Görme kaybı
  • Depresyon, hafıza kaybı veya davranış değişiklikleri gibi zihinsel sorunlar

B12 Eksikliği Tedavisi

B12 eksikliği tedavisi için hastalar mutlaka doktora gitmelidir. Kimi hastaların B12 eksikliği seviyesine göre düzenli aralıklarla aşı olması önerilmektedir. Bununla birlikte yalnızca ilaç tedavisi gören hastalar da bulunmaktadır. Doğal yöntemlerle de B12 eksikliğini gidermek mümkün olacaktır. Bunun için daha sağlıklı ve doğru bir beslenme programı uygulanmalıdır. İçerisinde B12 vitamini bulunduran besinler mutlaka beslenme düzeni içerisinde alışkanlık haline getirilmelidir. Doktor kontrolünde tedavisi gerçekleştirilen B12 eksikliğinde ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Bununla birlikte vücuda demir ve B12 vitamini sağlayacak ek gıdalar da alınabilir.

Eğer pernisiyöz aneminiz varsa veya B12 vitamini emiliminde sorun yaşıyorsanız, öncelikle B12 vitamini iğnelerine ihtiyacınız olacaktır.

Hayvansal ürünler yemiyorsanız, diyetinize, B12 vitamini takviyeli bakliyatları ekleyebilirsiniz. B12 eksikliğiniz yüksekse doktorunuzun önereceği B12 enjeksiyonları veya yüksek doz oral B12 vitamini kullanabilirsiniz.

B12 vitamini eksikliği olan yaşlı yetişkinler, günlük B12 takviyesi veya B12 içeren bir multivitamin almalıdır.

Çoğu insan için tedavi B12 vitamini eksikliği problemini çözer. Ancak, eksiklik nedeniyle meydana gelen herhangi bir sinir hasarı kalıcı olabilir.

B12 Eksikliği Nasıl Önlenir?

Çoğu insan yeterli et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta yiyerek B12 vitamini eksikliğini önleyebilir.

Hayvansal ürünler yemiyorsanız veya vücudunuzun besinleri ne kadar iyi emdiğini sınırlandıran bir tıbbi durumunuz varsa, B12 vitamini bir multivitamin veya diğer takviye B12 vitaminleri ile takviye edilmiş yiyecekler ve yiyecekler alabilir.

B12 vitamini takviyesi almayı seçerseniz, doktorunuzu bilgilendirin, böylece aldığınız diğer ilaçları etkilemeyeceklerinden emin olabilirsiniz.

B12 Eksikliği Riski Taşıyan Kişiler

  • Yaşlılar
  • B12’yi Absorbe eden bağırsağı ortadan kaldıran ameliyat geçirenler
  • Diyabet için uyuşturucu metformin kullananlar
  • Sıkı vegan diyeti uygulayan insanlar
  • Mide ekşimesi için uzun süreli antiasit ilaçları alan kişiler.