28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkBahar Ayı İle Birlikte Gelen Alerjiye Dikkat

Bahar Ayı İle Birlikte Gelen Alerjiye Dikkat

Havaların bahar ayında ısınmaya başlamasıyla birlikte ağaç ve yeşilliklerde oluşan polenlerin çoğalması bir takım alerjik sorunları da beraberinde getirmektedir.

İçerikleri

Son zamanlarda şehirlerde oluşan hava kirliliği, şehirlerdeki nüfusun çoğalması alerjiyi tetikleyen nedenlerin başında geliyor. Alerji belirtileri önemli derecede baş ağrıları, gözlerde kaşıntı, burun tıkanıklığı ve sık hapşırmayla ortaya çıkıyor. Hastalığa önlem alınmadığı takdirde ilerleyen zaman içerisinde öksürük, ses kısılmaları ve şiddetli boğaz ağrısı vb. şikâyetlerle kendini gösteriyor.

Isınan havayla ortaya çıkıyor

Isınan havayla polenler etkisini göstermeye başlayarak artış gösteriyor. Bunların arasında ot polenleri, çim ve ağaç polenleri en önemli alerjenler olarak biliniyor. Yaşanan mekânlarda ise ev tozu akarları, mekânların çok yakınında konumlanan kümes hayvanlarının tüylerinde oluşan alerjenlerdir. Alerjik rahatsızlıklar en çok koku ve renk içeren çiçeklerden bulaşıyor. Alerji kendi başına değil diğer hastalıklarla da bulaşabilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlıkların başında sinüzit, astım, boğaz hastalıkları olarak sıralanmaktadır.

Bahar mevsiminde alerjiden korunmak ve önlem almak için çalışma yerleri, ev, ofis vb. mekânlarda mevcut klima sistemlerindeki filtrelerin bakımı yaptırılmalı, gerekiyorsa değiştirme cihetine gidilmelidir. Rüzgârda havada uçuşan polenlerin içeri girmemesi için kapı ve pencereler mümkün olduğunca kapalı tutulmalıdır. Evin içinde bakımı yapılan çiçek ve bitkilerin bir müddet dış ortama çıkarılması, sigara içilmemesi ve kullanılan yorgan, yastık ve yatakların içinde kuş tüyünde olanlar bulunuyorsa sentetik olan ürünlerle değiştirilmelidir.

Gereken tedbirler alınmalı

Son yıllarda sıklıkla oluşan alerjik astım erişkin ve çocuklarda görülen kronik rahatsızlıkların başında gelmektedir. Tedavisinde hastanın nelere karşı alerji olduğunu saptamak için bazı testler yapılmaktadır. Polen mevsiminde özellikle sabah saatlerinde havadaki polen miktarı oldukça yoğundur. Bu sebepten ötürü dışarıya çıkılması zorunlu olan durumlarda maske kullanılmalı, piknik yapılmamalı, gözlerin yan kısımlarını örten güneş gözlükleri kullanılmalı, deniz kenarında vakit geçirilmesi tercih edilmelidir. Bütün bunların yanı sıra aşı tedavisi hastalarda bilinen en etkin tedavi yöntemlerinden biridir.

Günümüzde bu konuda uygulanmakta olan 3 çeşit yöntem uygulanmaktadır.

Oluşan alerjilerde artan dozla beraber cilt, deri altına enjekte edilen ve maksimum doza varan aşıdır.  Dilaltına damlatılmak suretiyle uygulanan sıvı aşılardır. Alerjik astım rahatsızlığı ve alerjik nezlesi olan hastalarda uygulanır.  Tablet aşı uygulamasıyla polen tedavisi için kullanılan aşılardan oluşmaktadır.

Alerjik bu rahatsızlıkların aslında her mevsimde görülebilme olasılığı yüksektir. Bunun en önemli sebebi iç mekânlarda bulunan kilim, halı benzeri eşyalarda üremekte olan akarlardan kaynaklanır. Ev tozuna karışmak suretiyle havaya katıldığında nefes yoluyla bronşlara en kısa zamanda ulaşıyor ve yapışıyor. Yapışma neticesinde alerjiye yol açan iltihap gelişerek alerjik hastalık bulgularına neden olmaktadır.