28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBu Oksijen Bombası Bitkiler İle Evinizin Havasını Temizleyin!

Bu Oksijen Bombası Bitkiler İle Evinizin Havasını Temizleyin!

NASA’nın 80’li yılların sonunda yaptığı bir çalışma, bazı yeşil bitkilerin ortamdaki havayı daha kaliteli hale getirdiğini ortaya koyuyor. Bu bitkilerin içeriğinde bulunan uçucu organik bileşenler, hava ile tepkimeye girerek doğal bir filtreleme sistemi görevi görüyor.

İçerikleri

Bitkiler karbondioksit alır ve oksijen verirler; hepimiz bunu ilkokuldan beri biliyoruz. Ancak bazı bitkiler aslında evinizdeki havayı arındırmak gibi daha fazlasını yapabilirler. Toz ve ev kimyasalları gibi toksinler genellikle havada kalabilir. Yani bu bitkiler sadece evinizi dekor alarak daha iyi göstermekle kalmayıp aynı zamanda daha iyi nefes almasını, toksinleri ve küfleri havadan temizlemekten ötürü inanılmaz derecede faydalar da sağlar.

Bu tehlikeli toksinleri havadan soluyarak, tüm sağlığınızı büyük bir riske sokarsınız.

Uzay mekiklerinin içindeki havayı daha kaliteli hale getirmek ve astronotların uzun uzay yolculuklarındaki yaşam kalitesini arttırmak için kullanılan bu yöntemi evinizin havasını güzelleştirmek için de kullanabilirsiniz. Sonraki yıllarda Journal of American Society of Horticultural Science’ta yayınlanan ve aynı noktaya parmak basan bu araştırmaya göre soluduğunuz havayı temizleyen bitkilerden bazıları şöyle:

Aloe Vera

Aloe Vera deyince aklımıza hemen cilt bakımı ve nemlendirme özelliği gelir. Ancak kolay büyüyen bir tip skulent olan aloe vera aynı zamanda havayı temizleyen bitkiler sınıfına da giriyor. Çoğunlukla iyileştirici faydaları ile bilinen aloe vera bitkisinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Evlerdeki oksijen seviyelerini artırmaya yardımcı olduğundan dolayı ‘oksijen bombası’ olarak da anılır.

Özellikle havaya karışan deterjan vs gibi maddelerdeki kimyasalları absorbe etme özelliği ile öne çıkan aloe vera, mutfak pencerelerinizin önüne yerleştirmek için ideal bir seçim olabilir.

Diğer bitkilerden daha fazla karbondioksit, karbon monoksit ve formaldehit emebilir. Tropikal bir bitki olarak, hafif ve iyi drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyar. Etli olarak bilinir, bu yüzden sık sık sulamaya ihtiyaç duymaz. Eğer meraklı bir köpeğiniz veya kediniz varsa, bu bitkiden uzak tutun, çünkü bu bitkinin yapraklarını yutmaları halinde kusmalarına neden olabilir.

Siz siz olun, Antik Mısır’da “ölümsüzlük bitkisi” olarak bilinen aloe verayı hayatınızdan eksik etmeyin!

Barış zambağı

Sadece süs amaçlı bakmak için değil, bu bitki de formaldehit, benzen, ksilen, trikloretilen ve amonyak havasını atmak için harika bir bitkidir. Haftada bir sulama ile gölge yetiştirilebilen bir bitkidir, bu yüzden bakımı kolaydır. Hayvanlardan uzak tutmanızda yarar vardır.

Örümcek bitkisi (Chlorophytum comosum)

Eğer ev bitkilerinin bakımı konusunda biraz tembelseniz, bu bitki tam sizin evinize göre olabilir. Kuruması ve tamamen ölmesi oldukça zor olan örümcek bitkisi, aynı zamanda ev hayvanları için de son derece güvenli. Karbonmonoksit, formaldehit, solvent gibi zehirli kimyasalları bile filtreleyebilen bu mucize bitki, özellikle evde sigara içenlerin kesinlikle edinmesi gereken bir bitki. Eğer bir saksı örümcek bitkiniz varsa ve bu bitkiyi çoğaltmak istiyorsanız, kestiğiniz dalları biraz suda beklettikten sonra oluşan filizleri toprağa ekmeniz yeterli olacaktır.

Estragon bitkisi

Az ışığa gereksinim duyar,  kolay büyüme yeteneği nedeniyle bakımı basit bir bitki arayanlar için iyi bir seçimdir.

İngiliz sarmaşığı (Hedera helix)

Zehirli sarmaşık ile karıştırılmamalıdır. İngiliz sarmaşığı 6 saat içinde toksinlerin % 60’ı ve dışkı parçacıklarının % 58’ini ortadan kaldırabilir. Günde 4 veya daha fazla saat doğrudan güneş ışığı gerektirir, bu nedenle pencerenin yakınında tutmak genellikle en iyisidir. (Bu evcil hayvan sahipleri için önerilmez çünkü kediler ve köpekler tarafından yeniliyorsa zehirli olabilir.)

Krizantem (Chrysantheium morifolium)

Capcanlı renkleriyle insana yaşam sevinci aşılayan krizantemleri kim sevmez ki! Ancak bu güzel bitkilerin tek faydası görsel güzellikleri değil. Havayı temizleyen bitkilerden olan krizantemler, özellikle güneş alan bir ofisiniz varsa tam size göre demektir. Ofislerde sıkça kullanılan tutkal, yapıştırıcı ve yazıcı mürekkebi gibi malzemelerin havaya bıraktığı kimyasalları filtreleyen bu güzel bitki, ofis masanıza neşe ve sağlık katacak.

Altın pothos bitkisi

Uzun süre rahatlıkla bakabileceğiniz nadide bir bitkidir. En iyi hava temizleyicilerinden biridir, çünkü benzen ve trikloroetilen seviyelerini büyük ölçüde azaltır. Direk güneş görmeyen aydınlık bir ortamları sever.  Kolay nefes almanıza yardımcı olur. (Evcil hayvanlarınız bulunduğu ortamlardan uzak tutun; eğer yutulursa, ağızlarının şişmesine neden olabilir).

NASA, her evin, 500 metrekarelik bir alandaki bu bitkilerin 15 ila 18’i arasında olması ve yatak odasında en az bir tane bulundurması gerektiğini söylüyor. Sadece dekorunuzu aydınlatacaklar, aynı zamanda iç mekan yaşam kalitenizi de geliştirecekler.

Bununla birlikte, iç mekan hava kirliliğinin istediğinizden daha kötü olduğu bazı durumlar vardır. Bunun gibi durumlarda, bazen etkili bir hava temizleyici elde etmek, solunumunuz ve genel sağlığınız üzerinde büyük bir pozitif etkiye sahip olabilir.

Ek İpuçları

Taze hava sağlamak için evinizin havalandırmayı artırın. Evinize ve ofisinize bir HEPA (yüksek verimli partikül hava) filtre takın. Gaz sobası kullanıyorsanız, yemek yaparken mutfak penceresini açık tutun veya azot dioksit oluşumunu azaltmak için fan başlığını açın. Klor, amonyak ve uçucu organik bileşikler (VOC) içeren temizlik ürünlerinden kaçının. Ortamı nemli tutmak ve alerjenleri azaltmak için klima kullanın. Mümkünse, haftada bir kez yataklarınızı sıcak su ile yıkayın ve direkt güneş ışığı altında kurutun. Nemli bir bez veya toz paspas ile sık sık toz alın. HEPA filtreli bir vakum kullanın. Sıkı bir kural koyun ve evinizde sigaraya ‘hayır’ diyin. Zehirli kimyasallar içeren kimyasal spreyleri kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, kabartma tozu ve uçucu yağlar ile evde kolayca kendi doğal hava spreyinizi yapabilirsiniz.