Ana SayfaKadınCilt BakımıCilt (Deri) Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir? Belirtileri ve Bitkisel Tedavileri

Cilt (Deri) Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir? Belirtileri ve Bitkisel Tedavileri

Cilt (deri) hastalıkları belirtileri, nedenleri ve bitkisel tedavileri ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları sizler için derledik.

İçerikleri

Çeşitli fiziksel ve psikolojik etkenlerden dolayı cilt yani deri üzerinde meydana gelen rahatsızlıklar genel anlamda cilt hastalıklarını oluşturur. Cilt hastalıkları stres, kötü beslenme, zararlı alışkanlıklar ve uykusuzluk gibi olumsuz etkenler nedeniyle meydana gelmektedir. Bununla birlikte genetik faktörler nedeniyle de cilt yani deri hastalıkları görülebilir.

Deri hastalıkları başka bir hastalığın belirtisi veya sonucu olarak da kendisini belli edebilir. Dünya üzerinde yaygın bir şekilde görülen cilt hastalıkları arasında sivilce, egzama, kurdeşen dökülmesi, mantar, Sedef hastalığı, isilik, zona hastalığı, Behçet ve vitiligo sayılabilir.

Bu hastalıklar cilt üzerinde tahriş görünümüne neden olmakla birlikte zaman zaman ağrı ve acı hissi de yaşatır. Cilt hastalıklarının büyük bir kısmı bulaşıcı olma özelliği gösterir. Kimi cilt hastalıkları yüz ve çevresinde başladıktan sonra vücudun diğer kısımlarına yayılma gösterebilir.

Mantar ve Sedef hastalığı gibi deri rahatsızlıkları ise cilt ile birlikte tırnak ve saç yapısını da etkilemektedir. Tüm deri hastalıkları ortak özelliklere sahip olmakla birlikte, birbirinden ayrılmasını sağlayacak belirgin belirti ve sebeplere de sahiptir. Örneğin egzama ve Sedef hastalığında cildin pul pul döküldü görülürken, akne hastalığı daha çok iltihaplı bir durumu temsil etmektedir.

Bütün cilt hastalıkları tıbbi yöntemlerle araştırılmalı ve tedavisinde de aynı anlayış + uygulanmalıdır. Cilt hastalıklarına neden olan sebepler çok geniş çapta sayılabilir. Yanlış bir temizlik malzemesi kullanımı bile cilt hastalıklarına neden olabilir.

Cilt Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Cilt hastalıkları genellikle kızarıklık ve kaşıntı gibi en temel belirtiler ile kendisini gösterir. Hemen hemen her cilt hastalıkları belirtileri içerisinde kaşıntı olmaktadır. Bu kaşıntıya kaşıyarak cevap verilmesi halinde belirtiler daha fazla kızarıklık ve şişlikler ile devam eder. Aynı zamanda cildin pul pul dökülmesi, sivilceye benzer oluşumlar, iltihaplanma, yer yer kanamalar, dokunulduğu zaman sızı ya da acı hissi olması ve iltihap akması da cilt hastalıkları belirtileri arasında yer alır.

Yapılması Gerekenler ve Bitkisel Tedavileri

Cilt hastalıkları bitkisel tedavisi konusunda pratik ve faydalı uygulamalar yerine getirilebilir. Bu konuda birçok bitki, yağ, kür ve merhem fayda sağlar. Cilt hastalıklarının bitkisel tedavisi için önerilen doğal yöntemler hem pratik hem de ekonomik olacaktır. Bitkisel tedavi yöntemleri ne kadar güvenilir olursa olsun, bu yöntemlere de tıbbi bir bakış açısıyla yaklaşmak en doğrusu olacaktır.

Akneye Ne İyi Gelir? Akne Nasıl Geçer?

Daha çok gelişme çağındaki bireylerde görülen akne sorunu aslında her yaş grubu için riskli bir cilt hastalığıdır. Karbonat akne sorununu gidermek için büyük ölçüde fayda sağlar. Bir tatlı kaşığı karbonat içerisine iki tatlı kaşığı su ve birkaç damla limon ekledikten sonra haftada bir kez yüz üzerine sürüp 10 dakika bekletmek çok iyi gelecektir.

Egzamaya Ne İyi Gelir? Egzama Nasıl Geçer?

Egzama hastalığı, cildin pul pul dökülmesi ile birlikte kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. İltihaplanma ve ağrıları azaltmak için aloe vera içeren bitkisel tedavi yöntemleri çok fayda sağlar. Doktorlar da içerisinde aloe vera bulunan kremleri önermektedir.

Benlere Ne İyi Gelir? Benler Nasıl Geçer?

Vücudun hiçbir sebep yokken farklı noktalarında çıkan benler için büyük ölçüde önlem almak amacıyla karbonat içeren maskeler iyi gelebilir.

Vitiligoya Ne İyi Gelir? Vitiligo Nasıl Geçer?

Vücudun pigmentleri ile alakalı olan bir hastalık olarak bilinen vitiligo rahatsızlığı için iki yemek kaşığı kırmızı kil tozu ve bir çorba kaşığı zencefil suyunun karıştırılması gerekmektedir. Bu karışım sabah ve akşam olmak üzere iki kez yüze sürülüp 10 dakika bekletilmelidir.

Zona Hastalığına Ne İyi Gelir? Zona Nasıl Geçer?

Virüslerin sebep olduğu bir cilt hastalığı olarak bilinen zona hastalığı, enfeksiyon açısından tehlikelidir. Bu nedenle antibiyotik etkisi yaratacak yöntemler uygulanmalıdır. Soğan ve sarımsak ile buğdayı unu hem kaşıntıyı alması hem de iltihabı engellemesi açısından tercih edilebilir.

Kurdeşene Ne İyi Gelir? Kurdeşen Nasıl Geçer?

Ürtiker adı ile de bilinen kurdeşen hastalığı için özellikle kaşıntıyı alması ve kızarıklığın giderilmesi açısından soğan içeren kürler ve soğuk kompresler faydalı olabilir. Bununla birlikte elma sirkesi, papatya ve buğdayı unu da kurdeşen için iyi gelecektir.

İsiliğe Ne İyi Gelir? İsilik Nasıl Geçer?

Daha çok yarattığı kaşıntı ve kızarıklık ile bilinen isilik hastalığı için buz kompresi uygulamak ve papatya içeren kremler sürmek iyi gelebilir.

Mantara Ne İyi Gelir? Mantar Nasıl Geçer?

Genellikle enfeksiyon ve iltihap içeren cilt hastalıkları dendiği zaman mantar oluşumu ilk sıralarda yer alır. İltihapların ve mikropların engellenmesi için mantar hastalığına sarımsakla hazırlanan kürler çok iyi gelmektedir.

Behçet Hastalığına Ne İyi Gelir? Behçet Nasıl Geçer?

Önemli cilt hastalıklarından birisi olan Behçet hastalığı iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Behçet hastalığı için dut kurusu ve tane karabiber ile hazırlanan kürler iyi gelebilir. Bu iki malzeme özellikle iltihapların engellenmesi açısından fayda sağlar.

Sedef Hastalığına Ne İyi Gelir? Sedef Nasıl Geçer?

Cildin soyularak yara almış görünümüne neden olan Sedef hastalığı için zerdeçal, zeytin yağı ve çay ağacı yağı ile hazırlanan kürler büyük ölçüde fayda sağlar.

Uçuk Nedir?

Uçuk, Herpeks Simpleks adlı virüsün özellikle dudak üzerinde ve çevresinde meydana getirdiği bir cilt hastalığı olarak bilinir. Hastalığı bir virüs sebep olduğu için bulaşıcı olma özelliği de göstermektedir. Bu nedenle dikkate alınması gereken bir hastalık olarak bilinir. Uçuk çıktıktan sonra dudak veya deri üzerinde birçok belirti ile birlikte kendisini göstermeye başlar. Uçuk belirtileri görüldükten sonra geç kalınmadan tıbbi bir müdahale yapılması şarttır.

Gereken tedavi yöntemlerinin uygulanmasına rağmen uçuğun iyileşmesi en az bir haftalık bir süre gerektirmektedir. Özellikle grip ve benzeri soğuk algınlığı hastalıkları öncesinde uçuk çıktığı görülebilir. Bununla birlikte kişisel temizliğe ve hijyene dikkat etmemek, ağır ve zararlı kimyasal içeren cilt ürünleri kullanmak, sivilce ve benzeri cilt problemleri, sağlıksız beslenme ve kansızlık gibi etkenler nedeniyle de uçuk çıktığı görülebilir. Özellikle dudak çevresinde uçuk çıktıktan sonra konuşmak, gülmek ve ağız çevresini hareket ettirmek daha zor hale gelir. Uçuğun olduğu bölüm hareket ettikçe acı hissi yaşatacaktır.

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Dudak veya cilt üzerinde uçuk çıkmaya başladıktan sonra ilk olarak o bölgenin kaşınması ile belirtiler başlar. Daha sonra uçuğun çıkacağı bölgede hafif kızarıklıklar ve şişlikler görülebilir. Bu kızarıklıklar zamanla iltihaplı su torbalarına dönüşmektedir. İltihap cilt üzerine tamamen yerleştikten sonra daha kırmızı ve yara görünümlü bir hal alacaktır.

Birçok uçuk üzerine hafif dokunulduğunda bile sızı yaratmaktadır. Bununla birlikte çok fazla dokunulduğunda yayılma riski de artar. Uçuğun çıktığı bölgenin daha sıcak olması, hafif ateş yükselmesi ve uçuğun olduğu bölgenin hafif bir şekilde sızlaması da uçuk belirtileri arasında yer almaktadır. Uçuğun belirtileri başladıktan hemen sonra müdahale edilmesi daha kolay ve kısa sürede iyileşmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle uçuk belirtileri konusunda her birey bilinçlenmeli ve kendisinde herhangi bir belirti fark ettiğinde hemen gereken müdahaleyi sağlamalıdır.

Virüs kapılması veya hijyenik bazı ihmaller nedeniyle çıkan uçuk, stres ve uykusuzluk gibi problemler nedeniyle de çıkabilir. Fiziksel etkenler kadar psikolojik etkenler nedeniyle de uçuk problem yaşanabilir. Gelişme çağında olan bireylerin beslenmesine dikkat etmemesi ya da vücutlarında meydana gelen bazı eksiklikler sonucunda uçuk problemini çok sık yaşadığı görülür. Böbrek, akciğer ve kalp hastalıklarının belirtileri arasında da yer alan bir sorundur ancak tek başına yeterli değildir.

Uçuk Bitkisel Tedavisi

İnsanlar uçuğun daha hızlı ve kolay bir şekilde iyileşmesi için genellikle bitkisel tedavi yöntemleri konusunda araştırma yaparlar. Uçuk için bitkisel tedavi dendiği zaman akla ilk olarak sarımsak mucizesi gelecektir. Doğal bir antibiyotik olarak bilinen sarımsak sayesinde uçuğa neden olan virüsleri büyük ölçüde engellemek mümkün olacaktır. Ancak sarımsağın beklenen faydayı gösterebilmesi için uçuk henüz yeni başlarken yaralı bölgeye hafif hafif bastırmak gerekmektedir.

Uçuk çok ilerlediğinde sarımsak etki etmeyecektir. Aynı şekilde yağsız süt uçuğa iyi gelecek bitkisel tedavi yöntemlerinden birisidir. İçerisinde alo vera ve C vitamini bulunan bitkisel kürler ile uçuk oluşumunu büyük ölçüde engellemek mümkün olacaktır. Bu nedenle uçuk belirtileri başladığı zaman bol bol C vitamini içeren besinler tüketilebilir.

Uçuk Çıktıktan Sonra Ne Yapmalı?

Kendisinde uçuk çıkan bireyler kişisel temizliğine ve hijyenine çok daha dikkat ederek günlük yaşamına devam etmelidir. Uçuk bulaşıcı bir hastalık olduğu için kişisel malzemelerini kendisinden başka hiç kimse kullanmamalıdır. Havlu ve benzeri eşyalar günlük olarak değiştirilmelidir.

Uçuk üzerinde çok fazla sıcak veya soğuk malzemeler dokundurulmamalıdır. Bununla birlikte doktor onayı almamış herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmamalıdır. Bunun gibi yanlış hamleler virüs içeren uçukların daha tehlikeli bir hal almasına neden olabilir. Uçuk genellikle iyileştikten sonra deri üzerinde iz bırakmaz. Ancak uçuk bölgesi ile çok fazla oynamak ve yarayı kanatmak gibi yanlış hamleler hafif iz kalmasına neden olabilir.

Uçuk için kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemesi ve tıbbi anlamda onay verilen uygulamalarla iyileştirilmeye çalışılması en doğrusu olacaktır. Böylelikle beklenen süre içerisinde uçuğa neden olan virüs yok olarak iyileşme görülebilir.

Saraçolu- Egzama İçin Neler Yapılmalı? Video