16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriDemir Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Özellikle bebeklerde ve kadınlarda yaygın olarak görülen demir eksikliği belirtileri ve demir eksikliği tedavisi konusunda merak edilenleri Sağlık Haberleri okuyucuları için derledik.

İçerikleri

Demir çeşitli fiziksel işlevler için vazgeçilmez bir mineraldir. Kırmızı kan hücrelerinin vücudunuzda oksijen taşımasına yardımcı olan hemoglobin üretiminden sorumludur. Demir ayrıca, birçok enzimin doğru işlevi için çok önemlidir. Elektronların hücrelerin içinde dolaşması için bir taşıma ortamı görevi görür.

Bu nedenle, vücudunuzda sağlıklı bir demir düzeyini korumak çok önemlidir. Demir eksikliği anemi de dâhil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

En yaygın demir eksikliği belirtileri nelerdir?

Saç dökülmesi

Demir eksikliği de dahil olmak üzere saç dökülmesine yol açabilecek birçok faktör vardır. Demir eksikliği ilerlemiş hali ile demir eksikliği anemisine dönüştüğünde saç dökülmesine neden olacaktır.

Tekrarlanan baş ağrıları

Düşük demir seviyeleri, beyne yeterli oksijenin ulaşmasını önler. Beyninizin atardamarlarında şişmeye neden olabilir, bu da baş ağrısına yol açar.

Demir eksikliği, baş ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir.  Bu tür bir baş ağrısıyla, odaklanamaz veya rahatlayamazsınız.

Depresyon

Demir kan dolaşımında oksijenin taşınmasına yardımcı olur, bu nedenle uygun demir seviyeleri bilişsel, motor duyu ve sosyo-duygusal gelişim ve iş için önemlidir.

Demir eksikliği depresyon gibi psikolojik problemlerinizin riskini artırabilir.

Solgun cilt

Sarı deri veya yıkanmış bir görünüm de demir eksikliği ile ilişkilidir. Düşük seviyede demir ile vücudunuz, kanınızın kırmızı renginden ve cildinizin pembe parlaklığından sorumlu olan yeterli hemoglobin üretemeyecektir.

Demir eksikliği tedavisi nasıl yapılır?

Demir eksikliği tedavisi nasıl yapılır?

Her şeyden önce, diyetinizin demir açısından zengin gıdalar içerdiğinden emin olun. Sığır eti, karaciğer, fasulye, istiridye, zenginleştirilmiş tahıllar, pancar, nar suyu ve ıspanak gibi koyu yapraklı yeşillikler yemek tavsiye edilir.

Ayrıca brokoli, çilek ve biber dâhil olmak üzere C vitamini açısından zengin yiyecekler yemelisiniz. Bu demir emilimini artırmaya yardımcı olacak ve demir eksikliği probleminizi ortadan kaldıracaktır. Demir takviyeli kahvaltılık gevrekleri ve ekmeği tercih edin.

Özellikle yemek zamanlarında kahve ve çay tüketiminden kaçınmanız gerektiğini belirtmeliyiz. Bunun nedeni, çay ve kahvenin demir emilimine engel olabilen tanenler içermeleridir.

Her zaman demir takviyeleri alabilirsiniz. Ancak, sindirim rahatsızlığı, kabızlık, mide bulantısı ve koyu renkli dışkı gibi bazı yan etkiler yapabileceği unutulmamalıdır.