19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriDemir Eksikliğinin Belirtileri Ve Tüketilmesi Gereken Besinler

Demir Eksikliğinin Belirtileri Ve Tüketilmesi Gereken Besinler

Mide ve bağırsak kanserine kadar birçok hastalığa yol açan demir eksikliği anemisi dünyada kadınların %35’inde bulunurken erkeklerin %20’sinde bulunur. Hamilelerde ise bu oran %50.

İçerikleri

Demir, akciğerden alınan oksijenin dokulara dağıtılmasını sağlar. Vücudumuzda demir üretilmediği için besinlerle birlikte yeterli miktarda alınması çok önemlidir. Demir eksikliği dünyada en çok görülen anemi türüdür. Demir eksikliği; yanlış beslenme, fazla çay, kahve tüketimi, yanlış diyetler ve hayvansal gıdaların yeterli tüketilmemesi gibi beslenme problemlerinden dolayı da ortaya çıkabilir.

Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Sürekli Halsizlik ve Yorgunluk Baş Dönmesi Baş Ağrısı Tırnakların Kırılması ve Güçsüz Olması Sinirlilik Dudakların Çatlaması Saç Dökülmesi

Demir Eksikliği Olanlar Nasıl Beslenmeli?

İleri düzeyde demir eksikliği olanlar mutlaka doktora başvurarak ilaç tedavisi uygulamalı ve demir bakımından zengin gıdalar tüketerek tedavilerini desteklemelidir.

Kurutulmuş Meyveler ve Kuruyemişler

Yanında kivi, portakal gibi meyveler ile tüketerek ara öğün yapabilirsiniz.

Kırmızı Et

Etin yanında tüketeceğiniz bol limonlu salata demir emilimini arttıracaktır.

Pekmez

C vitamini ile birlikte tüketildiğinde demir emilimi artacaktır. Yanında 1 bardak portakal suyu içebilirsiniz.

Balık ve Yumurta

Yumurtayı yanında domates, salatalık gibi söğüş sebzeler ile tüketerek ve balık yiyerek demir emilim oranını arttırabilirsiniz.