28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkDiyabet (Şeker Hastalığı) Nedir? Diyabet Türleri Nelerdir?

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir? Diyabet Türleri Nelerdir?

Yaşam kalitesini etkileyen cidi bir rahatsızlık olan diyabet (şeker hastalığı) nedir? Diyabet hangi sağlık sorunlarına yol açar?

İçerikleri

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir? Diyabet Türleri Nelerdir? – Diyabet, kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekeriniz çok yüksek olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kan şekeri ana enerji kaynağınızdır ve yediğiniz yiyeceklerden meydana gelir. Diyabet (şeker hastalığı), pankreas adı verilen organ içinde, insülin salgılayan beta hücrelerinin herhangi bir nedenle sayısında ya da işlevlerinde azalma sonucu gelişen kan şekeri yüksekliğinin söz konusu olduğu bir hastalıktır. Bölgelere göre değişmekle birlikte ülkemizde ortalama %7 oranında diyabetli bulunmaktadır.

Zamanla, kanınızda çok fazla glikoz bulunması sağlık sorunlarına neden olabilir. Diyabetin tedavisi olmamasına rağmen, diyabetinizi yönetmek ve sağlıklı kalmak için gerekli adımları atabilirsiniz .

Bazen insanlar diyabeti “şekerli bir dokunuş” veya “sınırda diyabet” olarak adlandırırlar.

Farklı Diyabet Türleri Nelerdir?

En sık görülen diyabet tipleri tip 1, tip 2 ve gestasyonel diyabettir.

Tip 1 Diyabet

Tip 1 diyabette, vücut insülin üretmez. Tip 1 diyabet, bağışıklık sisteminin herhangi bir nedenle (virüs, ilaç, aşılanma, fizik veya psişik stres v.b) normalden sapması sonucu insülin yapımını üstlenen pankreas beta hücrelerinin tahribi sonucu gelişir. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde teşhis edilir, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Tip 1 diyabetli insanlar hayatta kalmak için her gün insülin almalıdır.

2 Tip Diyabet

Tip 2 diyabette , vücudunuz insülini kullanamaz. Çocukluk döneminde ve her yaşta tip 2 diyabet gelişebileceği gibi genellikle orta yaşlı ve yaşlı kişilerde görülür. Tip 2 diyabet, en sık görülen diyabet türüdür.

Gebelik (Gestasyonel) Diyabet

Gestasyonel diyabet, bazı kadınların hamilelik döneminde gelişir. Çoğu zaman, bu tür diyabet bebek doğduktan sonra sona erer. Bununla birlikte, gestasyonel diyabetiniz varsa, daha sonraki yaşamınızda tip 2 diyabet hastalığı ile karşılama oranınız yüksektir. Bazen hamilelik sırasında teşhis edilen diyabet aslında tip 2 diyabettir.

Diğer Diyabet Türleri

Daha az görülen tipler arasında kalıtsal bir diyabet olan monogenik diyabet ve kistik fibroz ile ilişkili diyabet bulunmaktadır. .

Tip 2 Diyabet Gelişme Olasılığı Daha Yüksektir!

45 yaş üzerindeyseniz, ailede diyabet öykünüz varsa veya aşırı kiloluysanız, tip 2 diyabet hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Fiziksel hareketsizlik ve yüksek tansiyon gibi belirli sağlık sorunları da tip 2 diyabet oluşumunda önemli etkenlerdendir. Ayrıca, eğer prediyabetiniz varsa veya gebe kaldığınızda gestasyonel diyabetiniz varsa, tip 2 diyabet yaşama olasılığınız daha yüksektir .

Diyabet Hangi Sağlık Problemlerine  Yol Açar?

Yüksek kan şekeri  – şeker hastalığı zamanla aşağıdaki sorunlara yol açar;

  • Kalp hastalığı
  • İnme
  • Böbrek hastalığı
  • Göz problemleri
  • Diş hastalığı
  • Sinir hasarı
  • Ayak problemleri

Diyabet hastalığının yol açtığı bu sağlık problemlerine  yakalanmamak için doğru adımlar atarak sağlıklı kalabilirsiniz.

Saraçoğlu – Şeker Hastalarına Tavsiyeler