28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınEndometrium (Rahim İçi) Kanseri Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Endometrium (Rahim İçi) Kanseri Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Rahim içi kanseri olarak da bilinen endometrium kanseri nedir? Rahim içi kanserinin belirtileri, nedenleri ve tedavisi haberimizin detayında.

İçerikleri

Endometrium kanseri, aynı adla bilinen rahim içi zarında görülen kanser türüdür. Rahim, alt kısımda rahim ağzı olarak bilinen bir bölüm ve üst kısımda gövde adı verilen ikinci bir bölümden oluşmaktadır. Gövde de kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Gövdenin içte yer alan kısmına Endometrium adı verilir. Endometrium kanseri, kadınlarda görülen kanserler arasında 4. sırada yer almaktadır.

Endometrium Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim içi kanseri olarak da bilinen bu kanser türü, belirgin kilo kaybı ve pelvik ağrı ile ortaya çıkmaktadır. Ancak bu kanser tipinin en önemli belirtisi menopoz döneminde oluşan kanamalardır. Bu durum orana vurulduğunda Endometrium kanseri olan 10 kadından 9’u bu tip kanamalarla karşılaşmaktadır. Erken evrede birçok kanser türü gibi belirti vermeyen bu hastalık, ilerleyen evrelerde kanamanın yanı sıra ağrı ve bası hissi gibi belirtiler de vermektedir.

Endometrium Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Endometrium kanseri için tam olarak bilinen bir neden bulunmamaktadır. Ancak bu kansere neden olan risk faktörleri bilinmektedir. Buna göre hormonlarda oluşan düzensizlik, bu kanser tipinin oluşma nedenlerinin başında gelmektedir. Bilinen diğer risk faktörleri ise erken yaşta adet oluşumu, kısırlık, geç menopoza girme ve obezite olarak sıralanabilir. Bu faktörler kadında bulunan östrojen miktarını artırarak, Endometrium kanseri için temel yaratmaktadır. Şeker hastalığı, hayvani yağ açısından zengin diyetler yapmak ve genetik faktörler de bu kanserin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Endometrium Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?

Endometrium kanseri, diğer kanser türleri gibi kişi tarafından takip edilmesi gereken ve anormal bir duruma rastlandığında derhal doktora başvurulması önem taşıyan bir kanser türüdür. Tanı koymak için kişinin yapacağı elle kontrol sırasında ele gelecek bir kitle, bu kanserin habercisi olabilmektedir. Ancak bazı durumlarda kanser ileri evreye gelene dek herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu nedenle tanı konulabilmesi ve erken tedavinin başlaması için, düzenli aralıklarla kontrolden geçmek faydalı olacaktır. Rutin olarak yapılan pelvik muayene ve smear testi, ne yazik ki Endometrium kanseri tanısı için çoğu zaman yeterli gelmemektedir. Bu yüzden kanser şüphesi olan hastaya vajinal ultrasonografi uygulanarak kesin tanı konulmaktadır.

Endometrium Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Endometrium kanseri, yıllardan beri süre gelen yumurtalıklar ve rahimin alınması yöntemi ile tedavi edilmektedir. Hastalık genellikle birinci evrede yakalandığı için, bahsi geçen işlem yeterli bir tedavi olarak görülmektedir. Eğer daha fazla risk faktörü ya da kanser şüphesi olan alan görülürse, lenf nodlarının da bölgeden çıkarılması gerekmektedir. Bu cerrahi operasyonlar esnasında duruma göre karın zarı, bağırsakların etkilenmiş olan bölümleri ve etkilenen diğer organlar da vücuttan alınmaktadır.

Hastaya cerrahi operasyon sonrasında ek olarak radyoterapi ve kemoterapi işlemi uygulanmaktadır. Hasta kanserden kurtulduktan sonra, kanserin ilk 2 yıl içinde nüksetme oranı yüksektir. Ancak 5 yıl boyunca herhangi bir nüks durumu görülmediyse, bu dönemden itibaren hastalığın tekrar nüksetme ihtimali çok düşüktür.

Saraçoğlu Rahim Kanseri Hastalığı Kürü