28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınPratik BilgilerEvdeki İnterneti Hızlandırmanın En Pratik Yolu!

Evdeki İnterneti Hızlandırmanın En Pratik Yolu!

Eğer bu yazıyı okuyabiliyorsanız bu sefer internete başarıyla bağlanmışsınız demektir. Ama wifi bağlantınızın sizi arada çileden çıkardığını biliyoruz. İstediğiniz performansı göstermeyen wifi bağlantınızı hızlandırmak sizin elinizde.

İçerikleri

Konu internet olunca aklımız sürekli dalgalara gidiyor bağlantıyı aksatacak fiziksel koşulları fark edemiyoruz. Hâlbuki cihazın önünde duran bir insandan ya da eşyadan doğrudan etkilenebileceğini bilmekte fayda var. Aşağıdaki görselde fizik bölümü mezunu Jason Cole’un yaptığı, evinde wifi’nın nasıl çektiğini gösteren haritayı inceleyebilirsiniz. Bu görselden de anlaşıldığı gibi pek çok unsur wifi bağlantınızı güçsüzleştirebilir. İşte bu fotoğraf da kanıtı!

İşte Vox sitesinin derlediği, daha hızlı bir internet bağlantısı için 10 ipucu!

1. Cihazınızı evin merkezine yerleştirin

Bir cihaz tüm yönlere sinyal gönderir. Haliyle cihazı evin köşesine ya da pencerenin yakınına yerleştirmek gönderilen sinyallerin çok büyük bir bölümünü çöpe atmak anlamına gelir. Sadece belirli noktalarda internet bağlantınız olabilir. Bu bölgeleri arttırmak için yapmanız gereken tek şey uzun bağlantı kabloları edinmek. İşe yaradığını göreceksiniz.

2. Cihazı yerden kaldırın


Cihazını yerden kaldırmanız için geçerli iki sebep var. Biri antenden çıkan sinyallerin aşağıya düşme eğilimi. Diğeri ise sinyallerin beton, çimento ya da metal gibi bazı katı maddelere kolaylıkla nüfuz edememesi. Eğer bu maddelerden herhangi biri evin yerindeki yüzeyde bulunuyorsa internetinizin hızı hemen yavaşlar. Sonuç olarak cihazınızı yerden birkaç metre yükseltmenizde fayda var. Bir masanın üstüne ya da kitaplığa yerleştirebilirsiniz. Özellikle eviniz bodrum katındaysa ya da iki katlıysa bu konuda daha hassas olmanız gerekebilir.

3. Cihazı interneti daha sık kullandığınız bir odaya yerleştirin

Cihazınızı nereye yerleştirirseniz yerleştirin hiçbir zaman interneti kullandığınız odadaki kadar güçlü sinyaller alamazsınız. Haliyle evinizin merkezine yerleştirmek ne kadar önemliyse en sık internete bağlandığınız odayı seçmek de o kadar önemli.

4. Cihazı sürekli açıkta tutun


Cihazın sinyalleri pek çok objenin varlığından etkilenerek dağılabilir. Bu sebeple cihazınızı başka objelerin arasına sıkıştırmak yerine özgürce sinyallerini yayabileceği bir alan yaratın ona. Yani bir koltukla duvar arasına onu sıkıştırıp sonra da yüksek performans göstermesini beklemek pek de adil değil. Bu duruma kanıt olarak en iyi açık havada yolculuk eden radyo dalgalarını gösterebiliriz. Eğer cihazını uzaktan ve pek çok farklı bakış açısından rahatlıkla görebiliyorsanız bu maddeyi başarıyla tamamladınız demektir.

5. Diğer elektroniklerden uzak tutun


Mikrodalgalar, televizyonlar, telefonlar… Tüm bunlar internet hızınızın başlıca düşmanı. Motoru olan ya da elektromanyetik sinyal yayan her bir materyal wifi’ınızın sinyallerine müdahale eder. Bu sebeple tüm elektronik araçları bir alana sıkıştırmamak gerekir. Ayrıca ayna ve akvaryum gibi büyük metal objelerin de sinyalleri engellediğini belirtmek de fayda var.

6. Antenleri dikey pozisyona getirin

Cihazınızdan sinyaller anteninizden yayılır. Eğer anteni dik olarak konumlandırırsanız sinyaller yatay düzlemde rahatlıkla evin her köşesine ulaşır. Ancak eğer birden fazla katta daha küçük alanlara sinyal göndermek isterseniz anteni yatay konumlandırabilirsiniz.

7. Sinyal gücünüzü ölçün

Cloudcheck ve ya Amped’s Wi-Fi Analytics gibi pek çok uygulama bu konuda size yardımcı olmak için hazır. Bu uygulamalar evinizin bir wifi haritasını çıkararak sinyalin evin hangi bölümünde az olduğunu belirler. Bu da size cihazı yerleştireceğiniz bölge hakkında bir fikir verir.

8. Cihazın yazılımını yapılandırın

Dilerseniz internet bağlantınızı yeniden yapılandırılmış bir yazılım ile güçlendirebilirsiniz. Genelde yazılımı yapılandırabilmek için ağ tarayıcınıza özel bir IP adresi girmeniz gerekir (bu adrese cihazın alt bölümündeki etiketten ulaşabilirsiniz). Ayarlar kısmına geldikten sonra izleyebileceğiniz iki yol vardır. Biri cihazın işletildiği kanalı değiştirmek, bu yöntemi daha çok eski cihazlar için kullanılabilirsiniz. Çünkü kalabalık bölgelerde bir arada bulunan eski modemler birbirlerinin sinyallerini engellerler. Eski cihazlar 1 ve 14 arasındaki kanallarla işletilirler ve 1, 6 ve 11 en kaliteli kanallardır. Diğer yol ise firmware adı verilen cihazı geliştirme yöntemidir. Bu yöntem genelde eski cihazlar için uygundur. Zaman zaman üreticiler yeni güncellemeler yüklerler size de güncellemelerden herhangi biri sizin cihazınızın modeline uyuyor mu diye bakmanızı öneriyoruz.

9. İnternet servis sağlayıcınızı kontrol edin

Sorunun gerçekten cihazınızda mı yoksa internet servis sağlayıcınızda mı olduğunu anlamanın basit bir yöntemi var. Hız testini iki koşul altında uygularsanız hemen sonuca ulaşabilirsiniz. İlk koşul wifi üzerinden deneme ikincisi ise bilgisayarınızı doğrudan ethernet kablosu ile cihaza bağlamak. Eğer iki koşulda da yavaşsa, internet servis sağlayıcınızdaki engeli aşmanız gerekir. Eğer wifi üzerinden bağlandığınızda internet daha da yavaş çalışıyorsa, cihazın kendisinde problem vardır.

10. Yenisi alın

Tüm bu maddeleri uygulamanıza rağmen hala sorunlarla karşılaşıyorsanız ve güncellemeler de işe yaramıyorsa yeni bir cihaz edinmenin vakti gelmiş demektir. Belki son seçenek olarak cihazını yeni bir anten kullanarak güncelleyebilirsiniz ya da bir tekrarlayıcı ile son kez cihazı hayata döndürmeye çalışabilirsiniz. Ama çok da zorlamamanızı öneriyoruz.