19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınFaydalı BilgilerEvinizde çekirdekten limon ağacı yetiştirin!

Evinizde çekirdekten limon ağacı yetiştirin!

İçerikleri

Özellikle iklimin güneşli ve ılıman olduğu yerlerde limon ağaçları yıl boyunca bulunur. Ancak, pek çoğumuzun bilmediği ev içerisinde limon ağacı yetiştirmenin de mümkün olduğudur. Böylece, hem çok lezzetli hem de çok sağlıklı olan limonlardan yıl boyunca yararlanabiliriz. Eğer bir limon ağacından dal çekiği alma şansınız varsa ağacınızı yetiştirmeye başlamanız daha kolay olur ve çok daha kısa sürede meyve almaya başlayabilirsiniz.

Ancak dal çeliğinden ağaç yetiştirmek çok da kolay değildir ve iyi sonuç almak için oldukça fazla bakım gerektirir. Öte yandan, limon ağıcınızı yetiştirmeye çekirdekten başlamak çok tatmin edici bir deneyim olabilir, meyve almaya başlamanız 3 ila 6 yıl arası sürecek olsa da.

Limonun da içinde bulunduğu narenciyeler sağlığımız için çok yararlıdır, özellikle evinizde yetiştirmek gibi bir kolaylık olduğunda meyveleriniz hem daha taze hem de daha kaliteli olacaktır. Üstelik hiç bir kimyasala maruz kalmadıklarından emin olabilirsiniz. Evde tohumdan kendi limon ağacınızı nasıl yetiştirebileceğinizi öğrenmek mi istiyorsunuz? O zaman okumaya devam edin!

Kendi Limon Ağacınızı Yetiştirmek İçin İhtiyacınız Olanlar

Bir Limon

Burada önemli olan organik bir limonla başlamak çünkü organik olmayan limonların tohumları steril olabilir. Herhangi bir limon tohumu yani çekirdeği işinizi görecektir ancak yer sorununuz varsa ya da ilkim dışarıda tutmanıza uygun değilse Meyer denilen bir tür limonla başlamanızı öneririz. Bu daha küçük bir limon türüdür ve süs bitkisi olarak da kullanıldığından saksıda yetişmesi daha kolaydır.

Saksı Toprağı

Herhangi bir saksı toprağı işinizi görecektir ancak biz turba yosunu, perlit (incitaşı), vermikülit ve organik gübreden oluşan bir karışım kullanmanızı öneriyoruz.

Filizlenme dönemi için, altında delikleri olan 12-15 cm derinliğinde ve 7-8 cm çapında kaplar yeterli olacaktır. Filizlendikten sonra ağacınızı başka bir saksıya geçirmeniz gerekeceğini unutmayın. Limon ağacınız derin bir kaptan çok geniş bir kabı tercih edecektir.

Güneş Işığı

Limon ağaçları oldukça fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar, özellikle de filizlenme dönemlerinde. En iyisi onları güneş alan bir pencerenin kenarına ya da bahçede güneş görecekleri bir köşeye yerleştirmektir. Eğer yeteri kadar güneş alan bir iklimde yaşamıyorsanız bitki yetiştirmek için kullanılan ışıklardan yararlanabilirsiniz.

Limon Çekirdeğini Nasıl Filizlendireceğim?

Önce toprağı ıslatın. Bir kovanın içerisine biraz toprak koyun ve iyice ıslak hale gelene kadar su ekleyin. Limonu ikiye bölün ve size en iyi görünen çekirdeği seçin. Ardından, çekirdeği ağzınıza atın ve limon tadı gidene kadar emin. Unutmayın, çekirdeğin çimlenmeye başlayabilmesi için nemli kalması gerekir bu nedenle toprağa koyacağınız ana kadar ağzınızda tutun. Çekirdeği toprağın 1-2 cm altına gömün ve üstünü kapatın. Bir sprey şişesiyle nazikçe sulayın. Çekirdeği sıcak ve nemli tutmak için saksının üzerini plastikle sarın. Üzerine bir kaç delik açtığınız plastik bir torba ya da streç film kullanabilirsiniz. Saksınızı sıcak ve güneş alan bir yere koyun. Sık sık kontrol edin ve toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin. Ayrıca aşırı sıcağın ya da nemin tohumun çürümesine neden olacağını da aklınızda bulundurun.

İki üç hafta sonra limon ağacınızın ilk filizlerini göreceksiniz. Üzerindeki plastiği çıkarın ve küçük ağacınızı doğrudan güneş alan bir yere koyun.
Ağacınıza her gün bakmayı unutmayın, ona bol bol su, güneş ışığı ve organik gübre verin.