Ana SayfaSağlıkHastalıkFibromiyalji Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Uzun süren adale krampları, halsizlik ve vücuttaki hassas noktalarda ağrıyla kendini gösteren bir hastalıktır.

İçerikleri

Ağrılar günden güne değişebilir ve çok farklı şiddetlerde görülebilir. Hastanın mevcut yaşam kalitesini ciddi derecede bozan kronik bir hastalık olan Fibromiyalji günümüzde çok fazla görülmektedir.

Fibromiyalji Belirtileri

Sabah yataktan kalkarken başlayan ve tüm vücutta devam eden bir tutukluk haliyle Fibromiyalji görülmektedir. Kaslarda gerginlik ve tutukluğu olan hastalar zorlanarak hareket yapabilirken hastalar sabahları kendine gelememekten şikayetçidir. Soğuya karşı dayanıksızlık olan bu hastaların el ve ayaklarında normalden fazla üşüme hissi olmaktadır. Soğukla karşılaşınca ellerinde morarmalar ve ağrılar olurken Fibromiyalji hastalarında ellerini soğuk suyla veya soğuk bir şeyle temas ettiren bu hastalarda çok fazla ağrı ve renk değişikliği oluşmaktadır. Ayrıca kaslarda krampların kol, bacaklar ya da herhangi bir vücut kısmında görülmesi söz konusudur. Durup dururken ani şekilde kasılma sonucu acı içinde kıvranabilen hatta acıdan bağıran bazı hastalar da olabilir. Stresin yoğunlaştığı durumlarda, soğuk ve nemli havalarda bu sorunlar giderek artmaktadır.

Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyalji hastalığının tedavisinde hastaların rahatı öncelikle önemsenmelidir. Hastanın kısıtlanmış olan yaşamsal tüm fonksiyonları yeniden desteklenir ve uygun bir tedavi programı uygulanmaktadır. Tedavi yöntemleri arasında hasta eğitimi ve hasta okulları, egzersiz ve ilaç tedavisi, fizik tedavi, ozon terapisi, kaplıca tedavisi, meditasyon, akupunktur, masaj veya lokal enjeksiyonlar değerlendirilmektedir.