28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkGrip Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Grip Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Öksürük ve hapşırma ile yayılan ve yaygın bulaşıcı bir viral hastalık olan grip belirtileri nelerdir? Gribe ne iyi gelir, nasıl geçer ve bitkisel tedavisi.

İçerikleri

İnfluenza virüsünün etkisi ile ortaya çıkan grip, birçok farklı belirti gösteren ve bulaşıcı olan viral bir enfeksiyondur. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda, yetişkinlerde, yaşlılarda ve kronik hastalığı olan kişilerde ciddi sorunlara neden olan grip nedir ve gripten korunmanın yolları nelerdir?

Grip Nedir?

Genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılan grip neden olur? sorusu, cevabı en çok araştırılan soruların başında gelmektedir. İlk 24 – 72 saat arasında bulaşıcı olabilen grip rahatsızlığında ortaya çıkan belirtiler çok şiddetli olabilmektedir. Öksürük ve hapşırma gibi durumlarla diğer kişilere bulaşan bu rahatsızlıkla ağrı ve yüksek ateş görülmektedir.

İnfluenza isimli virüs nedeni ile ortaya çıkan grip, genel olarak bir hafta gibi bir sürede geçmektedir. Ancak bazı zamanlarda ölümcül olabilecek kadar ağır ve tehlikeli olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda ve yaşlılarda ölümcül tehlikeler oluşturmaktadır.

Grip Nedenleri Nelerdir?

Bir solunum yolu hastalığı olan grip, özellikle kış aylarında daha sık görülmektedir. Her yaş gruplarının karşılaştığı bu rahatsızlık, soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Ancak soğuk algınlığında yüksek ateş görülmez. Halsizlik yaratmayan soğuk algınlığında yatak istirahatine de gerek yoktur. Gripte ise yüksek ateş, kas ağrıları, baş ağrısı ve titreme gibi belirtiler görülür. Kalabalık ortamlarda ve ortak yaşam alanlarında gribe neden olan virüs çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Bu nedenle gribe yakalanan kişilerle aynı ortamda bulunmamaya ve o kişilerin kişisel eşyalarını kullanmamaya özen gösterilmelidir.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Virüs kaynaklı meydana gelen grip belirtileri şiddetli olabilmektedir. Mevsim geçişlerinin en önemli hastalıklarından olan gribin etkileri kişiden kişiye değişmektedir. Salgın bir hastalık olan gribe influenza virüsü neden olmaktadır. Geçici bir hastalık olsa da, önlem alınmadığı zaman ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Grip virüsü bulaşan kişilerde görülen temel belirtiler şunlardır:

  • Ani yükselen ateş
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Bitkinlik
  • Halsizlik
  • Titreme
  • Kuru öksürük
  • Baş ağrısı
  • Göz kapaklarında kaşıntı
  • Burun akıntısı
  • Burun içinde kaşınma
  • Hapşırma
  • İştahsızlık
  • Sıcak ortamlarda üşüme
  • Boğaz ağrısı
  • Solunum güçlüğü
  • Soğuk ter
  • İshal
  • Bulantı ve kusma

Yukarıda sıralanan grip belirtileri 7 – 10 gün içerisinde geçmektedir. Ancak bazı durumlarda bu süre uzar ve günlük yaşamı olumsuz olarak etkiler. Bunun önüne geçmek için kendinizi grip virüsünden korumanız gerekmektedir.

Gribe Ne İyi Gelir?

Küçük – büyük herkesi etkisi altına alan gribe ne iyi gelir? araştırması yapan kişi sayısı bir hayli fazladır. İklim değişiklikleri, soğuk yiyecek – içecek tüketilmesi ve farklı nedenlerle vücuda giren ifluenza virüsü, günlük hayat kalitesini olumsuz olarak etkileyecek belirtiler ortaya çıkarmaktadır. Grip virüsünden antibiyotikler ile kurtulmak mümkün değildir. Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerin uygulaması gereken ve gribe iyi gelen yöntemler şunlardır:

İstirahat: Grip için alınacak önlemlerin başında istirahat gelmektedir. Dinlenmeden grip virüsünden kurtulmak mümkün değildir. Havalandırılmış ve nemlendirilmiş bir ortamda yeteri kadar istirahat edildiği zaman grip tedavisi kısa sürede tamamlanmaktadır.

Sağlıklı Beslenme: Her hastalık için beslenme son derece önemlidir. Ancak özellikle grip rahatsızlığında sağlıklı beslenmenin önemi son derece büyüktür. Bu süreçte bol sıvı almak, sebze ağırlıklı beslenmek ve C vitamini içeren meyveler tüketmek gerekmektedir.

Düzenli Uyku: Gribi kısa sürede atlatabilmenin en önemli yollarından biri de düzenli uykudur. Yatmadan önce uykunuzu daha kaliteli hale getirecek bitki çayları tüketebilirsiniz. Bu sayede geçireceğiniz keyifli bir uyku gribe iyi gelmektedir.

Grip Nasıl Geçer?

Grip nasıl geçer? sorusunun cevabı, kişinin bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğuna bağlıdır. Dengeli beslenmeyen ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde grip virüsü uzun süre vücuttan gitmez. Ancak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip kişiler, uygulayacakları basit yöntemler ile kısa sürede grip virüsünden kurtulmaktadır.

Grip Bitkisel Tedavisi

Grip için evde uygulayabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

Sarımsaklı Kür: Antibakteriyel özelliği ile birçok hastalığın tedavisinde kullanılan sarımsak, tüm organların güçlenmesini sağlar. Bununla beraber mideyi ve bağırsakları dezenfekte ederek, vücut direncini artırır. Bir tane sarımsağı iyice ezin ve iki çay kaşığı limon ile karıştırın. Grip geçene kadar her gün bu karışımı tüketerek grip virüsünün vücudunuzdan atılmasını sağlayabilirsiniz.

Kuru Soğan Kürü: Antibiyotik ve antibakteriyel bir etkisi olan kuru soğan, grip salgınlarında kullanılan bir besindir. Enfeksiyonların kısa sürede kaybolmasını sağlayan bu kür için 1 tane kahverengi kabuklu soğanın kabuklarını soyun ve 2 bardak su içerisine atarak 5 dakika kaynatın. Kaynayan suyu bir süre dinlendirin ve ılık olarak tüketin.

Zencefil: İlaç sektöründe çok sık tercih edilen zencefil, grip virüsü ile mücadele etmenizi sağlar ve vücudunuzun direncini artırır. 1 su bardağı içerisine 1 yemek kaşığı zencefil rendeleyin ve kaynatın. Su kaynadığı zaman ocağı kapatın ve zencefilin 5 dakika demlenmesini bekleyin. Dinlenen karışımı süzün ve 1 yemek kaşığı limon ile bal ekleyerek için.

Grip ve Soğuk Algınlığı İçin Bitkisel Kür Tarifi