28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriGut Hastalığı Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gut Hastalığı Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gut, herkesi etkileyebilecek yaygın ve karmaşık bir artrit şeklidir. Aniden oluşan şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık atakları ile ortaya çıkar.

İçerikleri

Gut Hastalığı Nedir?

Gut hastalığı, yeme ve içme alışkanlıkları ile bağlantılı olan, dengesiz beslenme düzeni nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Vücudumuzda bulunan ürik asidin vücuttan atılması gerekirken, bu asit vücuttan atılamadığında gut hastalığı oluşmaktadır. Bunun en bilinen nedenlerinden biri, gereğinden fazla protein ağırlıklı beslenmektir. Bu tip beslenme düzeni, vücutta ürik asit birikmesine neden olmaktadır.

Gut Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Gut hastalığı olan hastalarda en başta görülen semptom, genellikle gece ya da sabaha karşı uykudan eklem ağrıları ile uyanmaktır. Yaşanan duruma eklemlerde oluşan şişlikler de eşlik etmektedir. Bu semptomlar nedeniyle gut hastalığı, romatizmal hastalıklar ile benzeşmektedir. Bu yüzden doğru bir tanı konulması oldukça önemlidir. Ayrıca böbrek ya da boşaltım sisteminde oluşan bir sorun nedeniyle gut hastalığı ortaya çıkmışsa idrarda taş görülmesi, karın ağrısı, kanlı idrar ve bel ağrısı belirtileri de görülmektedir.

Gut Hastalığı Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gut hastalığı ile ilgili belirtiler söz konusu ise, derhal bir algoloji uzmanına başvurulmalıdır. Hekiminiz yapacağı fiziki muayene ve kan testleri ile kesin teşhis koyacaktır. Kan testinde ortaya çıkan ürik asit seviyesi ise, gut hastalığı teşhisinin koyulmasında büyük rol oynamaktadır.

Gut hastalığı teşhisi konduğunda, hızla tedaviye başlanması gerekir. Eğer tanı ve tedavi gecikirse, hastanın eklemlerinde ciddi hasarlar oluşabilmektedir. Teşhis sonrası hekiminiz hastalığın şiddetine göre bir ilaç tedavisi düzenlemektedir. Bu kombinasyonlar genellikle antienflamatuvar içerikli ilaçlardan oluşmaktadır. İlaç tedavisi uygulanarak, oluşan iltihap ve ağrıların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra tedavi süresince istirahat etmekte çok önemlidir.