Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelik Gebelik Döneminde Uygulanan Testler Tahliller Hafta Hafta

Hamilelik Gebelik Döneminde Uygulanan Testler Tahliller Hafta Hafta

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek ve bebeğin gelişimini izlemek için gebelik süresi boyunca uygulanan testler ve tahliller nelerdir? Haberimizin detayında.

İçerikleri

Annenin sağlıklı bir hamilelik sürdürmesi ve bebeğin gelişiminden haberdar olmak için anneye uzman kadın doğum doktoru tarafından bazı testler uygulanır. Bu testler her hamilelik ayına özel olmaktadır. Bebekte var olan herhangi bir gelişim bozukluğunun olup olmadığını görmek için bu testler oldukça önemlidir. Gebelik boyunca uygulanan testler hangileridir aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Gebelik Döneminde Uygulanan Testler

Gebelikte Beta HCG

Gebelik şüphesinin varlığı ile anneye ilk yapılan test Beta HCG testidir. Beta HCG testinde kan değerlerine bakılarak hamilelik tanısı koyulur. Beta HCG değeri eğer 10 ml’nin üzerinde seyrederse hamilelik var demektir. Döllenme olduktan sonra hafta kan değerleri şöyledir:

  • 3. Hafta: 10-50 ml
  • 4. Hafta: 5-425 ml
  • 5.Hafta: 20-7300 ml
  • 6. Hafta: 1080-56.000 ml
  • 7. ve 12. Haftalar arası: 7650-290.000 ml
  • 8. ve 16. Haftalar arası: 13.300-250.000 ml
  • 9. ve 24. Haftalar arası: 4000-165.000 ml
  • 10. ve 40. Haftalar arası:3640-117.000 ml

Gebelikte Biyokimya Testleri

Vücuttan alınan kan ve idrar numuneleri ile vücudun ihtiva ettiği kan,demir,kalsiyum ve benzeri değerlerinin referans ölçümü yapılır.

Gebelikte Hemogram

Hemoglobin için yapılan testtir. Vücutta herhangi bir kansızlık, anemi gibi durumların varlığı araştırılır.

Hamilelikte Tiroit İçin Yapılan Testler

Tiroit yüksekliği gebelik için risk faktörü oluşturur. Bu yüzden tiroit testi oldukça önemlidir. Tiroit testi ile TSH,T3 ve T4 değerlerine bakılır. Yüksek olması durumunda doktor kontrolünde anne ile beraber tedavi yolu izlenir.

11.ve 14.Gebelik Haftası: 2’li Tarama Testi

Gebeliğin 11.ve 14. Haftasında kan testiyle bebekte herhangi bir anormallik olup olmadığına bakılır. Bebeğin ense kalınlığı ölçülerek bebekte Down Sendromu ve Trizomi 18 adı verilen kromozom bozukluklarının varlığı araştırılır.İkili tarama testi diye adlandırılmasının nedeni hem anneden alınan kan örneği ile hem de bebeğin ense kalınlığı ile bulgulara ulaşmaktır. Eğer test pozitif çıkarsa bebeğin risk altında olduğunu gösteriyor veyahut tam tersi negatif çıkarsa bebeğin az riskli olduğu sonucu çıkıyor. Ancak bu sonuçlar kesinlik göstermemektedir. İlerleyen haftalarda yapılan diğer testler ile tam sonuç ortaya çıkmaktadır.

16.ve 20.Gebelik Haftası: 3’lü Tarama Testi

Anneden alınan kan ile üç ayrı hormon değerine bakılır. Hormon değerlerinden çıkan sonuca göre bebekte Trisomi 21,Trisomi 18 ve Nöral Tüp Defekti gibi durumların olasılığı incelenir. Eğer riskli bir durum varsa amniyosentez ile ileri derecede incelemeler yapılır. Amniyosentez annenin karnından ince ve uzun bir iğne ile kan almaktır. Daha iyi netice almak için bu yola başvurulur.

18.ve 22.Gebelik Haftası: Genel Muayene

Gebeliğin 5. ayına girince ileri düzey ultrasonografi ile bebeğin anatomik yapısına bakılır. Bebeğin beyni,omuriliği,kolları ve bacakları, iç organları incelerek herhangi bir anormallik durumuna bakılır. Hayati bir risk varsa erkenden önlem almak için bu testi mutlaka yaptırmak gerekir.

24.ve 27.Gebelik Haftası: Şeker Yükleme Testi

Anneye 50 ml glikoz içeren şekerli su verilerek aç karnına ve tok karnına olmak üzere şeker yüklemesi yaplır. Şeker yüklemesinde amaç annede diyabet hastalığı varsa bebeğin zarar görmemesi açısından önlem almaktır. Şeker yükleme testinde ilk aşamada referans aralığında aşım olursa tekrar 100 ml şekerli su tekrar anneye verilir ve gerekirse kan değerlerine bakılarak tedaviye başlanır.

Gebelikte Tarama Testleri Niçin Yapılır?