28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkta Ve Sağlıkta

Hastalıkta Ve Sağlıkta

İçerikleri

Her insan hayatta ciddi olarak sayabileceği en az bir veya bir kaç sağlık sorunu geçirmiştir. Hele ki şu yaşadığımız dönemde sağlıklı kalabilmek için adeta savaş veriyoruz. Peki neden hasta oluyoruz? Aslında bakıldığında sayısız faktör, ruhsal ve bedensel fizyolojimizi etkiliyor. İyi haber şu ki, aradığımız cevap çoğu zaman hiç kabul etmeyeceğimiz bir olasılık kadar basit. Hastalığı çoğul bir yapı olarak değil de tekil olarak algılayabilmek.

Bir doktor arkadaşımın yurt dışında görev yaparken Alman bir hastasının söylediği cümle insanların bu konudaki algısını ne kadar güzel ortaya koymuş “Dr. Bey, birçok hastalık var ama sadece bir sağlık var” beni bu ifade çok etkilemişti, Bunun üzerine kendi deneyimlerimi katarak uzunca bir zaman araştırma yaptım ve şifa üzerine çeşitli eğitimler aldım.

Kaçırdığımız basit bir noktayı fark ettim. Biri bize hastayım dediğinde hemen şu soruyu soruyoruz ve “neyin var?” Fakat ben sağlıklıyım deseydi “neyin yok” demezdik hatta “bir şeyin yok, turp gibisin” der geçerdik. Demek ki sağlığı tek bir durum hastalığı birçok olarak algılıyoruz. Fakat hastalığı da sağlık gibi düşünmeliyiz. Neden? Zihnimizde hastalığı çok fazla sorguluyoruz ve bu bizi içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Herhangi bir hastalık için durumları çok fazla abartıyoruz.

Hal böyle olunca iyileşme sürecini farkında olmadan engellemeye başlıyoruz. Aslında olay tamamen lehimize dönebilir. Nasıl mı? Eskilerin bir lafı vardır, grip olana “şifayı kaptın” derler. Acaba asıl şifa yani daha sağlıklı olabilmek hastalığın neticesinde mi ortaya çıkar? Kesinlikle öyle. Hangi hastalığa yakalanırsak yakalanalım bu işin temeli böyle bir gerçek var. Hatta “hastalık” kelimesinin Arapça kökenli olduğu ve Sanskritçe karşılığında “sebep” manasına gelmesi de bunu destekliyor. Yani hastalıkların aslında kökeninde sebepler var. İşte burada dikkatinizi çekmek istiyorum, eğer hastalık bir sebepse, o sebebin bir şeyleri değiştirmek için gelmiş olmalıdır.

Örneğin, siz evinizin mutfağını değiştirmek istiyorsunuz; yeni bir tezgâh, yeni dolaplar hatta yepyeni tesisat boruları döşemek gerekir. İşte bu değişimi yaşamak için vurdulu kırdılı zahmetli bir sürece girersiniz. Bir süre zarfında o mutfakta yemek yapılamayacak, oturulamayacak hatta orada su bile içemeyeceksiniz. Bir süre beklemeli, sıkıntıyı yaşamalı ve çabayı asla elden bırakmadan süreci atlatmalısınız. Ancak bu şekilde şifalanmak, sıhhat bulmak mümkün olabilir.

Sıhhat kelimesinin kökeni de benzer şekilde bize hiç bir şeyin tesadüf olmadığını vurguluyor gibi “boşluk, sıfır” anlamıyla karşımıza çıkıyor. O zaman gönül rahatlığıyla, hastalık sebep olarak bizi sıfırlamak hale yola koymak için geliyor diyebiliriz.

Bu bağlamda hastalık ve sağlık birbirinin içine geçmiş iki kavram ve hiçbir zaman ne tam hasta ne de tam sağlıklı olduğumuzu gösteriyor. Bize de sürekli iyiye doğru bu değişim dönüşüm içerisinde olduğumuzu ve hastalıkta sağlıkta çevremizdeki dengelenmenin her an olduğunu idrak ederek an be an iyileştiğimizi görmek kalıyor.