25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkİshal neden olur? İshal belirtileri nelerdir? Ne iyi gelir? Doğal çözümler

İshal neden olur? İshal belirtileri nelerdir? Ne iyi gelir? Doğal çözümler

Sindirilen besinlerin kalın bağırsaktan sık ve sulu olarak çıkmasıyla meydana gelen ishal neden olur? İshale ne iyi gelir? İshal için evde doğal çözümler.

İçerikleri

Günlük dışkılama sayısının artması anlamına gelen ishal her yaştan kişilerde görülmektedir. Gün içerisinde en az 3 defa sulu dışkı yapılıyorsa ishalin varlığından söz edilebilmektedir. Genelde aniden başlayan ishal 2 – 3 gün içerisinde geçmektedir. Ancak gerekli doğal çözümler uygulanmadığı zaman bu süre uzayarak kişiye rahatsızlık vermektedir.

İshal Neden Olur?

Hijyenin sağlanmadığı kalabalık yaşam alanlarında salgına dönüşen ishal neden olur? sorusunun cevabını araştıran kişi sayısı son dönemlerde artmaktadır. Sindirilen yiyeceklerin ve içeceklerin kalın bağırsaklardan hızlı bir şekilde çıkması ile ishal oluşur. Kalın bağırsağın besinlerdeki sıvıyı ememediği durumlarda besinler sulu dışkı olarak çıkar. Birçok farklı nedene bağlı olarak görülebilen ishalin temel nedenleri şunlardır:

Parazit ve Bakteriler:

Kullanım süresi dolmuş olan ve kirlenmiş besinler tüketildiği zaman bakteri ve virüsler vücuda geçmektedir. Bu durumda ortaya çıkan ishale genel olarak gezgin ishali denmektedir. Çünkü gelişmekte olan ülkelerde gezen kişilerde çok sık görülmektedir.

Virüsler:

Norwalk virüsü, viral hepatit ve sitomegalo virüsleri ishal nedenleri arasında yer almaktadır. Bu tür virüsler genelde çocuklarda görüldüğü için bu tür ishal de çocuklarda daha sık görülmektedir.

Sindirim Bozukluğu:

Hassas bağırsak sendromuna benzer tüm sindirim bozuklukları ishale neden olmaktadır. İshal belirtileri genel olarak birkaç gün sürebilir. Ancak daha uzun süren belirtiler başka hastalıkların da habercisi olabilmektedir.

İshal Belirtileri Nelerdir?

Tuvalete gitme sıklığının arttığı ishal belirtileri hemen herkeste aynı şekilde görülmektedir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen ishalin nedenleri farklı olabilmektedir. Diyare de denilen ishal akut ve kronik olarak ortaya çıkmaktadır. İshalin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sulu ve gevşek dışkılar,
  • Karın ağrısı,
  • Karında kramplar,
  • Kanlı dışkı,
  • Ateş,
  • Mide bulantısı,
  • Şişkinlik hissi,
  • Sık sık tuvalete gitme isteği,
  • Susuzluk,
  • Gaz,
  • Kusma,
  • Halsizlik,
  • Huzursuzluk hali.

İshal Hangi Durumlarda Tehlikeli Olmaktadır?

Genel olarak ishal pek önemsenmemektedir. Bu durumda ishalin 2 – 3 gün içerisinde kendiliğinden geçiyor olması etkili olmuştur. Ancak bazı durumlarda ishal ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Vücudun susuz kalmasına neden olan ishal için bazı tedbirler alınmaz ise günlük yaşam kalitesini etkileyen sağlık sorunları meydana gelebilmektedir. İshal kimlerde ve hangi durumlarda tehlikelidir?

Bebeklerde İshal: İshal meydana geldikten sonra bebeklerin beslenme düzeni bozulur ve gün içerisinde en az 2 defa kusma sorunu yaşanır. Bu durumda çok fazla sıvı kaybı yaşayan bebekler risk altında olmaktadır.

Kanlı ve uzun süreli ishal: Özellikle küçük çocuklarda orta derecede ya da şiddetli seviyede görülen ishal son derece tehlikelidir. Kanlı bir şekilde ishal meydana gelmesi de ciddiye alınması gereken durumların başında gelmektedir. İshalin normal şartlarda 2 – 3 gün içerisinde geçmesi beklenmektedir. Ancak daha uzun süren ishal durumlarında mutlaka bir hekime muayene olunması önerilmektedir.

İshale Ne İyi Gelir?

İshal nedeni ile ortaya çıkan belirtileri en aza indirmek ve kaybedilen vücut sıvısını geri kazanmak için bazı yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. İlaç ve antibiyotik tedavisi yerine bitkisel ve doğal çözümler ile ishal sorunundan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Eğer sizlerde ishale ne iyi gelir? diyorsanız, şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

Karanfil Kürü:

İshal için en çok uygulanan yöntemlerin başında karanfil kürü gelmektedir. Karanfil içerisinde bulunan maddeler ishal tedavisi üzerinde etkilidir. Hem ishal hem de karın ağrısını önlemek için sabah kahvaltısından ortalama 1 saat önce 6 – 7 tane karanfili su ile yutun ve çiğnemeyin. Yine aynı gün akşam yemeğinden iki saat kadar önce aynı işlemi tekrarlayın. En fazla 7 gün yapılması önerilen bu kür ile ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Kuru Fasulye Kürü:

İshali kısa sürede geçiren yöntemlerden biri de kuru fasulye kürüdür. 10 tane fasulyeyi yıkayın ve havanda dövün. Her yaştan kişilerin uygulayabileceği bu karışımı gün içerisinde bir kaşık tüketin. Mide tarafından kısa sürede işlenen fasulye sayesinde ishal ortadan kaybolmaktadır.

Kahve – Limon Kürü:

İshali önleyen en etkili bileşimlerden biridir. 1 tatlı kaşığı Türk kahvesine 4 damla limon suyu ekleyin ve karışımı yutun. Gün içerisinde 1 – 2 kez uygulanabilen bu kür ile ishalin etkilerini ortadan kaldırabilirsiniz.

Siyah Çay:

İshal nedeni ile vücut ciddi oranda su kaybı yaşamaktadır. Bu kaybı önlemek ve vücudun ihtiyacı olan suyu geri kazanmak için gün içerisinde sık sık siyah çay tüketilmelidir.

Sürekli İshal İçin Kür – Saraçoğlu