19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkİshale Ne İyi Gelir, İshal İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

İshale Ne İyi Gelir, İshal İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Her yaştan insanı etkileyen ishale ne iyi gelir?, ishal için doğal çözümler nelerdir? sorularının cevabını merak ediyorsanız, bu makalemizi mutlaka okuyun.

İçerikleri

Halk arasında yaygın olarak görünen hastalıklara bakıldığında bunlar içerisinde en sık görülen hastalık ishal problemidir. İshal sorunu çeşitli nedenlerden ötürü yaygın biçimde görülür. Bu vakaların kimisi hafif dereceli ishal olup kısa süre içerisinde tedavi edilebileceği gibi kimi ishaller de uzun süreli olup ilgili kişinin vücudunu daha ağır tutmaktadır. Bu durumda kişiye daha ciddi ve kapsamlı bir tedavi uygulanır. İshale karşı tıbbi tedavinin yanı sıra bitkisel içerikli tedaviler de önerilmektedir. İshale ne iyi gelir sorusunun cevabına bakıldığında ise şu şekilde yanıtlar alınır:

1- Nişasta ishal için faydalıdır

İshal denilince genellikle büyüklerden kalma bilgilere göre nişasta tüketilmesi tavsiye edilir. Nişasta bağırsakları düzenleyerek ishal sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Bu kapsamda nişasta içerikli besinlerin tüketilmesi de ishal için fayda sağlar. Nişastayı yoğurt ile karıştırıp yemek de ishali geçiren kürler arasında yer alır.

2- İshale karşı haşlanmış patates

İshal olunca ilk akla gelen besin genellikle patates olmaktadır. Haşlanmış patates ortalama üç saat içerisinde sindirilen bir besin olarak bilinir. Gerek bu yönü gerekse patatesin içerisinde bulundurduğu değerler sayesinde haşlanmış patates ishali geçirmeye yardımcı olmakta ve doktorlar tarafından da önerilmektedir. Bunun yanı sıra ihtiyaç duyulan A vitamini de patates sayesinde karşılanabilir. Haşlanmış patatesin ishale iyi gelmesini sağlayan ise bağırsaklarda yer alan toksinler ile savaşarak rahatsızlığa sebep olan durumları engellemesidir.

3- Kızarmış ekmek ishale faydalıdır

Bilindiği üzere ekmek mide suyunu çekme özelliğine sahiptir. Bu özelliği nedeni ile ishal olan kişilerin kızarmış ekmek tüketmeleri tavsiye edilir. Ancak ekmek yerken aşırıya kaçılmaması ve en fazla bir dilim kızarmış ekmek yenmesi gerekir. Çünkü ishal esnasında vücut sıvıya ihtiyaç duyduğundan dolayı fazla ekmek yemek çeşitli sıkıntılara neden olabilir. Ekmek ishalin yanı sıra ishal ile birlikte gelen mide bulantısını da geçirme özelliğine sahiptir.

4- İshale karşı pirinç lapası

Büyüklerimizden edinilen bilgi ve tecrübelere göre ishal olan kişilere pirinç lapası yedirilmesi önerilir. Pirinç lapası içerisinde bulunan nişasta ve diğer değerler sayesinde ishal problemini geçirebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle ishale karşı pirinç lapası tüketen kişilerin ishal sorunun ortadan kalktığı gözlenir. Pirinç içerisinde bulunan yüksek oranda lif bağırsakların çalışmasına ve düzene girmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra bağırsakta bulunan toksinler de pirinç sayesinde temizlenebilir. Ancak bunun için beyaz pirinç kullanılması gerekir. Diğer tür pirinçler ishal için pek fazla önerilmemektedir.

5- Muz ishale iyi gelir

İshal olan kişiler midelerinin toparlanması ve ishali tedavi etmek amacı ile muz yerler. Sindirimi kolay olan muz yaklaşık iki saat içerisinde sindirilir. İçerisinde bulunan besin değerleri sayesinde muz yiyen kişilerin ishali geçmekte ve normal hallerine dönmektedirler. Bunun yanı sıra ishal olunan dönemde kaybedilen magnezyum, potasyum değerleri de muz ile birlikte geri alınmış olur. Bunun yanı sıra muz vücuda tokluk hissi de sağlar.

6- İshal için limonlu ve elma sirkeli su

İshal döneminde vücut yoğun biçimde sıvı kaybetmekte ve kaybedilen bu sıvının beslenme ile birlikte vücuda geri alınması gerekmektedir. Bunun için elma sirkesi ve limon faydalı olur. Bir bardak suyun içerisine bir damla elma sirkesi damlatmak ishale karşı işe yarar. Benzer durum limon için de geçerlidir. İshal olan kişiler içtikleri suya beş altı limon damlatıp içtiklerinde bu sayede vücutlarında ishale yol açan bakterileri önlemiş olurlar. Bu sayede limonlu su ile ishal hafifler ve kaybedilen sıvı vücuda geri alınmış olur.

7- İshal için probiyotikli besinler yiyin

Probiyotik içeren besinler bağırsakları düzenleyici etkileri ile bilinir. Bu nedenle ishal sorunu yaşayan kişilerin probiyotik içerikli besinler tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Bu besinlere bakıldığında yoğurt, kefir gibi yiyecekler ilk sırada yer alır. Bu yiyeceklerin tüketimi ile ishale neden olan bakteriler öldürülerek ishalin önüne geçilir. Böylelikle ishal hafifleyerek kısa süre içerisinde kişi eski sağlıklı günlerine geri döner.

8- İshale faydalı yağsız tavuk eti

İshal olan kişilerin yağlı yiyeceklerden uzak durmaları gerekir. Bunun yerine haşlanmış yiyecekleri tüketmek daha faydalı olmaktadır. Bundan dolayı ishal için fayda sağlayan tavuk etini kızartma ya da benzer şekilde değil de haşlanmış olarak tüketmek ishal için yararlıdır. İshalde yağsız tavuk az miktarda tüketilmelidir. Tavuk etinin içerisinde bulunan yüksek miktardaki protein ishalin geçmesine yardımcı olur. Ancak tavuğun aşırıya kaçmadan tüketilmesine kesinlikle dikkat edilmelidir.

9- Simit ile ishale çözüm

Simit pek çok kişinin severek yediği yiyecekler arasında sayılır. Sindirim ve bağırsak sistemini düzenleyici etkisi sayesinde simit ishal olan kişiler tarafından tüketildiğinde ishali önleyici özelliğe sahiptir. Simit antioksidan bakımından da zengin olduğundan dolayı ishale karşı çözüm olur. Benzer durum galeta ve krakerler için de belirtilir. Buna göre yağsız, baharatı bulunmayan kraker ve galetaların tüketilmesi sindirimi kolaylaştırarak ishalin geçmesine katkıda bulunmaktadır.

Bu öneriler sayesinde ishale ne iyi gelir ya da ishal nasıl geçer sorularına yanıt verilmiş olunur. Verilen bu bilgiler ışığında hafif dereceli ishaller kısa süre içerisinde ortadan kaldırılmakta ve kişi günlük yaşamına devam etmektedir. Daha ağır ve ciddi durumlarda ise mutlaka doktor kontrolünde tedavi görmek gerekir. Böylelikle kısa süre içerisinde sağlıklı sonuçlar elde edilir.