18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriKaraciğer Yağlanması Nedir? Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen 7 Yiyecek

Karaciğer Yağlanması Nedir? Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen 7 Yiyecek

Günümüz insanının en çok muzdarip olduğu hastalıklardan birisi olan karaciğer yağlanması nedir, nedenleri belirtileri nelerdir, ne iyi gelir ve bitkisel tedavisi.

İçerikleri

Vücudumuzun hayati organlarından biri olan karaciğer yanlış beslenme ve kötü alışkanlıklar sayesinde yağlanır. Karaciğer yağlanması sağlığımız açısından oldukça riskli bir durumdur ve kontrol altına alınması gerekmektedir. Karaciğer yağlanması hakkında tüm detayları sizler için inceledik.

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Tıp dilinde hepatostetoz olarak bilinen karaciğer yağlanması aşırı yağlı yiyecek tüketimi, alkol tüketimi, vücut yağ oranının yüksek olması ve egzersiz yapmamak gibi sebeplere normalden fazla yağ tutabilir. Normal şartlar altında sağlıklı bir insanın karaciğerinde hiç yağ yoktur veya çok az miktarda yağ vardır. Karaciğerin toplam ağırlığı yaklaşık olarak 1-2 kg olarak ölçülmüştür. Karaciğerin yüzde 5-10 oranından fazlası yağ içeriyorsa karaciğer yağlanması söz konusudur.

Karaciğer yağlanması ciddi bir durumdur. Karaciğerin vücuttaki görevi vücut iç dengesini sağlamaktır. Vücudun yenileyen ve onaran bir mekanizma görevi görür. Fakat karaciğer yağlandığı vakit bu görevlerinin çoğunu yerine getiremez ve sağlığımızı kaybetmemize sebep olur. Karaciğerde ileri derecede yağlanma görülürse iltihaplı karaciğer yağlanması ve siroz görülebilir.

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması esasında bir anda kendini göstermez. Vücutta en başta halsizlik olarak kendini belli eder. Yağlanan karaciğer büyüyerek diğer organlara baskı yaptığı için kaburganın alt bölümünde sıkışma ve batma hissine ayrıca ağrıya neden olur. Karaciğer yağlanması ileri safhalara ulaştıkça kişide ani kilo kaybı, yorgunluk ve zihin karışıklığı görülür. Karaciğer yağlanmasının diğer belirtileri şöyledir;

  • Hafızada zayıflık
  • Ciltte kızarıklık ve kaşıntı hissi
  • Ter bezlerini aktif hale getirdiğinden vücutta kötü koku
  • Mide bulantısı
  • Hemoroid
  • Gözde sulanma ve kızarıklık
  • Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen 7 Yiyecek

Uzmanlar her 4 kişiden 1’inin mutlaka karaciğer yağlanması yaşadığını söylüyor. Doğanın bize sunduğu bazı faydalı ve vitaminli besinler karaciğer yağlanmasına karşı vücutta savunma mekanizması oluşturuyor.

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Karaciğer yağlanmasına iyi gelen yiyecekler şunlardır:

Beyaz Renkli Sebzeler

Beyaz renkli sebzeler içeriğinde bulunan sülfür sayesinde kimyasal maddelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Örneğin; sarımsak, soğan ve enginar karaciğerin dostudur. Özellikle enginar karaciğer yağlanması için bir nimettir. Karaciğer detoksu sağlayan besin çeşitleri arasında yer alır.

Light Süt Ürünleri

Karaciğer yağlanmasını önlemek için vücudu protein açısından beslemek gerekir. Bu yüzden light süt ürünleri tüketmek karaciğerin günlük ihtiyacı olan proteini yeterli miktarda karşılayabilir. Ancak yağ oranı düşük ürünler tercih edilmelidir.

Mor Renkli Meyveler

Mor renkli meyveler tam bir antioksidan kaynağıdır. Mor renkte olan üzüm, böğürtlen, yaban mersini gibi meyveler karaciğerin görevlerini tekrar yerine getirmesini sağlar ve karaciğerde yer alan toksinleri vücuttan uzaklaştırır.

Tam Buğdaylı Tahıl Ürünleri

Karaciğer yağlanması olan bir kişi mutlaka lifli yiyecekler tüketmelidir. Lif yönünden kompleks tahıllar içeren çavdar ekmeği, tam buğdaylı ekmek ve galeta, yulaf ve müsli gibi yiyecekler karaciğer için oldukça sağlıklıdır.

Kuru Baklagiller

Kuru baklagil ailesinden kuru fasulye, mercimek, nohut, barbunya gibi yiyecekler yüksek lif ve düşük doymuş yağ içerir. Bu yüzden kuru baklagiller haftada en az 1 sefer olmak üzere yenilmesi gereken yiyecekler arasındadır.

Kırmızı Renkli Meyve ve Sebzeler

Kırmızı renkli meyve sebzeler likene içerdikleri için güçlü bir antioksidan içerir. Domates, karpuz, kızılcık ve kiraz gibi yiyecekler öğünlerde yer alması gerekmektedir.

Su ve Mineral Tüketimi

Karaciğer yağlanmasında karaciğer yer alan zararlı maddeleri atmak için günde 2-2,5 litre su içilmelidir. Bunun yanında mineral yönünden zengin maden suyu, kefir, komposto ve ayran gibi içecekler de karaciğeri temizleyen içeceklerin başında gelmektedir.

Saraçoğlu Karaciğer Yağlanmasını Önleyen Formül