19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerKiraz'ın Faydaları Nelerdir?

Kiraz’ın Faydaları Nelerdir?

İçerikleri

Amerikalı uzmanların yaptıkları yeni bir araştırmaya göre kiraz suyunun insan bünyesine olan çok özel bir faydası çıktı. Amerika’nın Louisiana State Üniversitesi’nden yapılan açıklamalara göre kiraz suyu uykusuzluk çekenlerin ve birçok hastalığın, derdinin dermanı olarak nitelendirdi.

GÜNDE 2 KEZ İÇMEK UYKU İLACINDAN DAHA ETKİLİ

Louisiana State Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı açıklamaya göre günde 2 kez kiraz suyu içmek uyku ilacından bile daha çok işe yarıyor.

2014 San Diego Deneysel Biyoloji Toplantısı’nda sunulan araştırma verilerine göre yapılan deneylerde belirli bir yaşın üzerindeki deneklere 2 hafta boyunca günde 2 kez içirilen kiraz suyu sonrasında uyku düzeylerinde belirgin bir düzen ve uyku sürelerinde 90 dakikayı aşkın uzama görüldüğü belirtildi.

ÖZELLİKLE YAŞLILAR İÇİN BİREBİR

65 yaş üstü insanlarda genel olarak görülen uykusuzluk sorununun yapılan kiraz suyu uygulaması ile %25 ile 34 arasında değişiklik gösterdiği belirtilirken kiraz suyu içen deneklerin düzenli uyku sayısının haftada en az 3 günde çıktığı belirtildi.

Ayrıca kiraz suyunun düzenli tüketilmesi sonucu uykusuzluğun yanı sıra kronik ağrı, yüksek tansiyon, ve diyabet hastalarında da yaşanan sorunlarda düşüş görüldüğü tespit edildi.

ASPİRİNDEN DAHA ETKİLİ

20 kirazda 12 – 25 miligram arasında antosiyanin bulunmaktadır, bu da bir aspirinden on kat daha etkilidir.

KARACİĞERİN DOSTU

Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor.

Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor. Böylece sindirim gücünü artırıyor.

SAPI BİLE KIYMETLİ

30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, böbrekleri çalıştırarak, diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını sağlayıcı, bağırsak düzenleyici etki gösterebilir.

İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz vücudu zehirli maddelerden temizliyor.

Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor.

ZAYIFLATIYOR DA…

Ayrıca yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, ayrıca safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu biliniyor. Vücuttaki fazla suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor.

Özellikle bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını önleyen kiraz, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor.

SUYU KIRIŞIKLIĞI ÖNLÜYOR

Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesinin deride kırışıklıkları önlediği ve giderdiği belirtiliyor.

ŞEKER HASTASININ YİYEBİLDİĞİ TEK TATLI

Kirazda bulunan ‘levüloz’ adlı şeker kolay sindirilebildiği için şeker hastaları hiçbir tehlike oluşmadan kiraz yiyebiliyor. Ayrıca içerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı dayanıklılığı artırıyor.

GÖZ İÇİN FAYDALI

Yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor. A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin dostu.

AĞACI DA ŞİFA DAĞITIYOR

Ağaç kabukları yüksek ateşe ve pekliğe iyi gelir

Yaprakları müshil olarak, çiçekleriyse göğsü yumuşatıcı olarak kullanılır.

Kirazı bağırsakları zayıf ve yüksek tansiyon sorunu olanların dikkatli tüketmeleri gerekiyor

KİRAZ SAPINDAN ŞİFALI FORMÜL

Kiraz sapları, idrar söktürücü olduğu gibi bronşite karşı kullanılıyor.Gölgede iyice kurutulan sapla hazırlanan şurup veya demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor.

Saplar gerekirse kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor. Bir litre su içine bir küçük avuç sap konularak hazırlanacak demlemeden günde 3-4 fincan içiliyor. Bu demleme günde iki kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor.

Sapları ayrık ve mısır püskülü ile kaynatılarak demlendiğinde ayak ve karın şişliği; arpa ile kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar söktürücü olarak kullanılıyor.

ÇEKİRDEĞİNİN FAYDASI

Dövülmüş çekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa yardımcı oluyor.Ayrıca çekirdekleri ısıtıldıktan sonra bir beze sarılarak karın bölgesinde ağrıların giderilmesi için kullanılıyor.

HANGİ VİTAMİNLER VAR

100 gram kirazda, 17 bin miligram C vitamini bulunmaktadır. Her insanın günde 60-80 miligram C Vitamini alması gerekiyor.B1, B2, B5 vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum da bulunmaktadır.Kaynak1 Kaynak2

KİRAZ ÇİÇEĞİNDAN ÇAY YAPIN

Çiçeklerinden hazırlanan çay; 20 gram kadar Kiraz çiçeğini bir litre suyun içerisinde kaynatarak hazırlayabilirsiniz. Bu hazırlanan çay öksürüğe ve göğüs yumuşatmakta faydalıdır.

KİRAZ SAPI ÇAY TARİFİ

Kiraz sapından çayın hazırlanışı;

Meyvelerini yedikten sonra saplarını atmayarak gölgede kurutunuz. Bir tutam kiraz sapını kaynamış bir su bardağı suya atarak bir süre daha ısıtınız. Günde üç defa içebilirsiniz. Bu çayın faydaları ise şöyledir; İdrar söktürür, böbrekleri temizler, kabızlığa etki eder, vücuttaki suyun dengesini sağlar, vücudu güçlendirici bir toniktir.