16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkKış Hastalıkları Nelerdir? Kış Hastalıklarından Nasıl Korunuruz? Öneriler

Kış Hastalıkları Nelerdir? Kış Hastalıklarından Nasıl Korunuruz? Öneriler

Kışın gelmesiyle birlikte soğuk havaların kendini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde, kış hastalıklarından nasıl korunuruz sorusu sorulmaya başlandı. İşte sıkça karşılaşılan kış hastalıkları ve kış hastalıklarından korunma yöntemleri.

İçerikleri

Soğuk havaların kendini hissettirmeye başlamasıyla birlikte, kış mevsiminin de yaklaşmaya başladığının habercisi oluyor. Bu da demek oluyor ki kış hastalıklarından korunma yolları için önlemler almamız gerekiyor. Hem yetişkinleri hem de çocukları oldukça etkileyen kış hastalıkları gripten boğaz enfeksiyonlarına, bronşitle ilgili sorunların ortaya çıkmasından sinüzit tetiklenmesine kadar pek çok sağlık sorunu yaşatacak olan rahatsızlıkları kapsıyor.

Kış aylarında vücut direncinin azalmasıyla ortaya çıkan bu hastalıklardan korunmak için özellikle kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmak gerekiyor. Çünkü kış hastalıkları solunum ve yakın temasla çok daha kolay ve hızlı şekilde yaygınlaşabiliyor. Aslında kış hastalıklarından korunma yolları zor değil, dikkat edildiğinde basit yöntemlerle hastalıklardan korunmak mümkün olabiliyor. Fakat ilk önce kış hastalıkları neler onları bilmemiz gerekiyor.

Kış Hastalıkları Nelerdir?

Grip

Yüksek ateşin kendini göstermesinin ardından boğaz, kas ve baş ağrısıyla devam eden grip, burun akıntısının zaman zaman burun tıkanıklığına dönüşebiliyor. Bazen de bu hastalık sürecinde öksürük de ortaya çıkabiliyor. Yorgunluk hissinin oldukça yoğun hissedildiği grip hastalığı esnasında doktora gidilmezse, sonucu ölümcül de olabiliyor. Bu nedenle belirtilerine dikkat etmek gerekiyor. Grip olmamak için grip aşısı yüzde 70 ile 90 arasında etkili oluyor. Hastalık sürecinde de iyi bir istirahat dönemi ve vücudun kaybettiği suyu tekrar vücuda kazandırmak için bol bol su içmek gerekiyor.

Zatürre

Yüksek ateşle birlikte balgamlı öksürükle kendini gösteren zatürre hastalığı, tek ya da çift taraflı akciğer dokusunu tutarak alt solunum enfeksiyonu oluşmasına sebep oluyor. Genellikle üst solunum yolunu enfeksiyonunun oluşmasından sonra bu durum ortaya çıkıyor. Pek çok virüs, bakteri zatürre hastalığını tetikleyebiliyor. Doktor kontrolüyle birlikte bu hastalık için önlem alınmazsa, yaşamı tehdit eden kış hastalıkları arasında yerini alabiliyor.

Boğaz Enfeksiyonları

Boğaz enfeksiyonları; yüksek ateşin yanı sıra yutkunmada sorun yaşanmasına, boğazda ve başta ağrı hissedilmesine neden oluyor. Kimi zaman da öksürük, karın ağrısı ve kusma yaşanmasına sebep oluyor. Eğer ki vücutta Beta mikrobu mevcutsa antibiyotik kullanılmasını gerekli görebilir doktor. Beta mikrobu fark edilmez ve sorun çözümlenmezse kalp ve böbreğe zarar veren ciddi hastalıklar yaşanması söz konusu olabiliyor.

Bronşit

“Akciğer ağacı” olarak adlandırılan solunum yolları dalcıkları, virüs ve bakterilerinin iltihaplanmayı oluşturmasıyla oluşan bronşit alt solunum yolları hastalıklarındandır. Öksürükle birlikte hırıltılı bir solunum yaşanmasına sebep olan bu hastalık, önlem alınmazsa ve doktora gidilmezse zatürre olunmasında tetikleyici olabiliyor.

Nezle

Virüslerin ortaya çıkardığı nezle, solunum yolu ve yakın temasla bulaşıyor. Burunda kaşıntı hissinin yanı sıra, boğazda da aynı his yaşanıyor. Bazen de öksürük ve ateş olabiliyor. Soğuk algınlığı olan nezle için herhangi bir aşı yok. Ancak dengeli ve sağlıklı beslenerek, yeterli miktarda su içemeye dikkat ederek ve uyku düzenini bozmadan bir yaşam sürdürüldüğünde riskler çok daha fazla azalabiliyor.

Orta Kulak İltihabı

Soğuk algınlığı, farenjit ve grip hastalıkları gibi üst solunum enfeksiyonları grubuna dahil olan rahatsızlıklar yaşanırken ya da hastalık sonrasında bakteriler ve virüsler boğazla kulak arasında devam eden östaki borusu aracılığıyla boğazdan orta kulağa doğru ilerleyebiliyor. Böyle bir durumda da enfeksiyon oluşmasına sebep oluyor. Enfeksiyon oluşmasıyla kulak ağrısı ortaya çıkıyor, ardından ateş ve işitme kaybı yaşanıyor. Böyle bir durumda en kısa sürede mutlaka bir hekime gidilmesi gerekiyor.

Sinüzit

Sinüs; kafatasını meydana getiren kemiklerin arasındaki boşluklardır. Bu boşlukların iç yüzeyini kaplayan dokuda enfeksiyon oluştuğunda da buna sinüzit deniliyor. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında devam eden koyu kıvamda bir burun akıntısı yaşanıyor. Sabahın erken saatlerinde kendini iyice hissettiren öksürükle birlikte gittikçe de yoğunlaşan baş ve eklem ağrıları, iştahsızlık ve mide bulantısı yaşanabiliyor. Elbette bunlarla ateşlenme de olabiliyor. Tam anlamıyla hastalığın geçmesi için doktora gidilmez ve gerekli doktor kontrolleri yaptırılmazsa kronik bir hastalık haline dönüşebiliyor.

İshal

Daha çok çocuklarda karşılaşılan ishal sorununa pek çok virüs ve bakteri sebep olabiliyor. Hafif bir şekilde geçirilebildiği gibi, ağır bir hal de alabiliyor ishalin yaşanması. Bazen de ishalin yanı sıra geçmeyen bir kusma ve ateşlenme de ortaya çıkabiliyor. Böyle bir durumda hastaneye yatılması da gerekebiliyor. Kış aylarında bağırsak enfeksiyonuna oldukça sık rastlanıyor.

Genel itibariyle kış hastalıkları ve belirtileriyle tanıştığımıza göre, bu hastalıklarla baş edebilmek için ne gibi önlemler alınabilir biraz da onlara değinmek de fayda var.

Kış Hastalıklarından Nasıl Korunuruz?

Pek çok kişi kış hastalıklarından korunma yolları için oldukça zor yöntemler tercih edebiliyor. Ancak birkaç basit ama etkili yöntemle hastalıklara yakalanma riski son derece azaltılabilir.

  • Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra, uyku düzenine de dikkat etmek gerekiyor.
  • Gazlı içecekleri hayatımızdan mümkün olduğunca uzak tutarak, bolca su içmek önemli rol oynuyor.
  • Mevsim meyveleri ve sebzeleriyle birlikte, haftada iki defa balık yenmesi vücut direnci için oldukça fayda sağlıyor.
  • Vücuttaki demir, D vitamini, çinko seviyelerini kontrol ettirmek gerekiyor.
  • Hazır meyve suları yerine taze sıkılmış olan posalı meyve suları tüketilmesi son derece yararlı oluyor.
  • Kış hastalıkları en fazla solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan olduğuna göre; kapalı ve kapalı ortamlardan uzak durmak öpüşmekten, tokalaşmaktan kaçınmak gerekiyor.
  • Elleri sıkça yıkayarak ağız, burun ve gözlere değdirmemek gerekiyor. Aynı zamanda mikropların sıcakta çoğalması daha kolay olduğundan dolayı, ortamın fazla sıcak olmaması gerekiyor.
  • Vücudun istirahat etmesi kış hastalıkları döneminde elbette önemli, fakat bulunduğunuz ortamın düzenli bir şekilde de havalandırılması şart oluyor.
  • Soğuk algınlığı döneminde mümkünse çocukların okula gönderilmemesi, kalın ya da ince giysiler giydirilmemesi ve bulunulan ortama göre kıyafetler tercih edilmesi kış hastalıklarından korunma yolları bakımından daha doğru oluyor.

Saraçoğlu Grip, Nezle ve Kış Hastalıkları için Mucize Kür