24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkMide ve Bağırsak Kanaması Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Mide ve Bağırsak Kanaması Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Solukluk, zayıflık, baş dönmesi ve nefes darlığı belirtileri ile kendini gösteren mide ve bağırsak kanaması bir hastalık değil, hastalık belirtisidir.

İçerikleri

Mide ve bağırsak kanaması sindirim sisteminizde meydana gelen ciddi bir semptomdur. Sindirim sisteminiz aşağıdaki organlardan oluşur:

  • Yemek borusu
  • Mide
  • İnce bağırsak
  • Kalın bağırsak veya kolon
  • Rektum
  • Anüs

Bu organların herhangi birinde GI kanaması olabilir. Eğer yemek borusu, mide veya ince bağırsağın (duodenum) ilk kısmında kanama olursa, üst GI kanaması sayılır. Alt ince bağırsakta, kalın bağırsakta, rektumda veya anüste kanama daha düşük GI kanaması olarak adlandırılır.

Yaşadığınız kanama miktarı çok az miktarda kandan hayatı tehdit eden bir kanama kadar değişebilir. Bazı durumlarda, çok az kanama olabilir, kan sadece dışkıyı test ederek keşfedilebilir.

Mide ve bağırsak kanaması neden olur?

Sindirim sisteminin farklı kısımları belirli koşullardan etkilenir. Ve farklı bölgelerde kanamanın çeşitli nedenleri vardır.

Üst mide kanaması nedenleri

Peptik ülserler mide kanamasının yaygın bir nedenidir. Bu ülserler, mideniz veya oniki parmak bağırsağınızın iç kısmında ortaya çıkan açık yaralardır. H.Pylori bakterisinden kaynaklanan bir enfeksiyon genellikle peptik ülsere neden olur.

Ayrıca, özofagusunuzdaki genişlemiş damarlar, özofagus varisleri denilen bir durumun sonucu olarak yırtılabilir ve akabilir . Yemek borunuzun duvarlarındaki yırtıklar da GI kanamasına neden olabilir. Bu durum Mallory-Weiss sendromu olarak bilinir .

Alt gastrointestinal sistem kanamaları

Alt gastrointestinal sistem kanamasının en yaygın nedenlerinden biri, kolonunuz iltihaplandığında ortaya çıkan kolittir. Kolitin de dahil olmak üzere birçok nedeni vardır:

  • Enfeksiyon
  • Gıda zehirlenmesi
  • Parazitler
  • Crohn hastalığı veya ülseratif kolit
  • Kolonda azalmış kan akımı

Hemoroidler GI veya rektal kanamanın başka bir yaygın nedenidir. Hemoroid, rektum veya anüsünüzde genişlemiş bir damardır. Bu genişlemiş damarlar rüptüre olabilir ve kanamaya neden olarak rektal kanamaya neden olabilir.

Ve anal fissür de düşük GI kanamasına neden olabilir. Bu, anal sfinkteri oluşturan ve genellikle kabızlık veya sert dışkıdan kaynaklanan musküler halkadaki bir yırtıktır.

Mide ve bağırsak kanaması belirtileri nelerdir?

Mide kanaması veya rektal kanamanız olabileceğinden şüphelenirseniz dikkat etmeniz gereken birkaç şey vardır. Kanama mide veya üst GI yolundan geliyorsa dışkı koyu ve yapışkan olabilir.

Bağırsak hareketleri sırasında rektumunuzdan kan geçerse, bu da tuvalette ihtiyacınızı giderirken bir miktar kan görmenize neden olabilir. Bu kan genellikle parlak kırmızıdır. Kan kusması , GI kanalınızda bir yerlerde kanama olduğunu gösteren başka bir işarettir.

Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız veya kahve gibi görünen kusmanız varsa hemen doktorunuzu arayın. Mide ve bağırsak kanaması hayatı tehdit eden bir duruma işaret edebilir. Hemen tıbbi tedavi şarttır. Ayrıca, aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen tedaviye başvurun:

  • Solukluk
  • Zayıflık
  • Baş Dönmesi
  • Nefes Darlığı

Bu semptomlar ayrıca ciddi kanamaya işaret edebilir.

Doktorlar kanama nedenini nasıl belirler?

Mide ve bağırsak kanaması altında yatan nedenin tanısı genellikle doktorunuz tarafından şikayetlerinizden ve tıbbi geçmişinize göre konulacaktır. Doktorunuz ayrıca, anemi belirtilerini kontrol etmek için diğer testlerle birlikte kan olup olmadığını kontrol etmek için bir dışkı örneği isteyebilir.

Mide kanaması genellikle doktorunuz endoskopik muayene yaptıktan sonra teşhis edilir. Endoskopi, doktorunuzun boğazınızdan, esnek bir endoskopik tüpün üstünde bulunan küçük bir kamera ile mideye girilmesi işlemidir. 

Kamera, doktorunuzun GI kanalınızın içinde görmesini ve kanamanızın kaynağını bulmasını sağlar. Endoskopi üst GI yolu ile sınırlı olduğundan, doktorunuz bir enteroskopi yapabilir . Bu prosedür, endoskopi sırasında kanamanızın nedeni bulunmazsa yapılır.

Enteroskopi genellikle kamera uçlu tüpe eklenmiş bir balon dışında, endoskopiye benzer. Şişirildiğinde, bu balon doktorunuzun bağırsakları açmasına ve içeriyi görmesine izin verir.

Alt GI kanamasının nedenini belirlemek için, doktorunuzun kolonoskopi yapması mümkündür . Bu test sırasında doktorunuz rektumunuza küçük ve esnek bir tüp yerleştirir. Tüpün üzerine bir kamera takılır, böylece doktorunuz kolonunuzun tüm uzunluğunu görüntüleyebilir.

Daha iyi bir görünüm sağlamak için hava tüpün içinden hareket eder. Doktorunuz ek testler için biyopsi yapabilir. Ayrıca GI kanamayı bulmak için bir taramadan geçebilirsiniz. Damarlarınıza zararsız bir radyoaktif izleyici enjekte edilir. İzleyici bir röntgende aydınlanacak, böylece doktorunuz kanamanızı görebiliyor.

Doktorunuz endoskopi veya GI kanama taraması ile kanamanızın kaynağını bulamıyorsa, Pill Cam testiniz olabilir. Doktorunuz, kanamanızın kaynağını bulmak için bağırsaklarınızın fotoğraflarını çekecek küçük bir kamera içeren bir hapı yutmanızı sağlayacaktır.

Mide ve bağırsak kanaması semptomlarını hafifletmek için neler yapılabilir?

Endoskopi sadece GI kanamasının teşhisinde değil, aynı zamanda tedavi için de yararlı olabilir. Kanamaları durdurmak için kameralar ve lazer tedavisi ile birlikte özel kapsamların kullanımı, ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Buna ek olarak, doktorunuz kanamaları durdurmak için kanama damarlarına klip uygulayabilir.

Hemoroit kanamanızın nedeni ise, (OCT) tedaviler sizin için işe yarayabilir. OTC ilaçlarının işe yaramadığını tespit ederseniz, doktorunuz hemoroidlerinizi küçültmek için bir ısıl işlem kullanabilir. Ve antibiyotikler genellikle enfeksiyonları tedavi edebilir.