28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkOnikomikoz: Tırnak Mantarı ve Tedavisi

Onikomikoz: Tırnak Mantarı ve Tedavisi

İçerikleri

Elma sirkesi tırnak mantarını durdurmaya yardımcı olan antimiyotik özellikler taşır. Tırnak mantarından korunmak için ayaklarınızı kuru tutmalısınız ve gerekirse ayrıca ayak pudrası kullanmalısınız. Yaygın olarak ayak mantarı olarak bilinse de, bilimsel adı onikomikoz. Bu enfeksiyon tırnağın renk ve kalınlığını değiştirerek görünümünü etkiler. Aşağıda bu sorun hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Onikomikozun Nedenleri ve Belirtileri

Bu sorun bir parmaktan veya tırnaktan başlayarak, ilgisizlik veya tedavi eksikliğinden diğer parmak ve tırnaklara yayılır. Onikomikoz dünyadaki her insanın yaşayabileceği yaygın bir sorundur. Mantarın cildi etkilediği durumlarda atlet ayağı (madura ayağı) haline gelebilir.

Onikomikoz tırnaktaki değişimlerden kolayca gözlenebilir, renk veya kalınlığı değiştirir, aynı zamanda herhangi bir ağrı veya rahatsızlık vermez. Bazı insanlar tırnak mantarı tedavisine geç başladıkları için tamamen iyileşmesi aylar veya yıllar alabilir.

Onikomikoz genelde tırnakların estetik görünümü etkiler, ama ciddi durumlarda çözümü zor olduğu için kronik ağrıya sebep olabilir. Erken teşhis ayak mantarından tamamen kurtulmayı kolaylaştırır.

Onikomikoz oluşumuna sebep olan 3 mantar türü vardır, bunlardan biri genel olarak bilinen candida albicans. Direkt temas ile oluşabilir veya herhangi bir enfeksiyon oluşturmadan bedende yer alabilir. Ancak, bağışıklık sistemini zayıflatan faktörler bu hastalığın riskini arttırır.

Yaşlanma bir diğer faktör, çünkü yaşlanma süresince bağışıklık sistemi zayıfladığı için mantar oluşabilir. Ayak sürekli nemli kaldığı zaman (genelde yüzücüler veya plastik ayakkabı, naylon çorap gibi uygun olmayan ayak giyecekleri kullanan kişiler), atlet ayağı (madura ayağı), sedef hastalığı vs. durumunda oluşması daha kolaydır.

Ayrıca diyabet vücudun korunma mekanizmasını etkilediği için omikomikoz ile bağlantılıdır. Aile geçmişinden kaynaklı oluşması da mümkündür, genetik aktarımı veya aynı havlu, banyo, ayakkabı vb. kullanımından kaynaklanabilir. Son olarak, immünsupresyon veya biolojik ilaçlar da tırnak mantarına yol açabilir.

Ayak mantarı ile ilgili genel sorun tırnağın görünümü değiştiği için estetiktir.

Beş farklı belirtiyi inceleyin:

Tırnağın kenarları sararır ve kalınlaşır, kenarlar pürüzlü ve parçalıdır. Tırnakların kökü beyaz ve sarı lekelerle zedelenir. Tırnağın yüzeyinde beyaz noktalar belirir. Morumsu tırnak rengi (nadir melanoniki halinde) Tırnak deforme olur, kıvrılır, kalınlaşır, sertleşir ve bu yüzden de kolayca kırılır. Hijyen onikomikozun oluşmaması için çok önemlidir, mantarın veya bakterinin yayılmasını önler. Ayrıca elleri iyice yıkamak ve kurutmak da önemlidir. Hava dolaşımına yardımcı olan ve sıkı olmayan uygun pamuklu çoraplar kullanın. Soyunma odalarında veya spor salonlarında çıplak ayakla duş almayın ve mantarı taşıyan kişilerle havlu paylaşmayın.
Onikomikoz yaşanması durumunda tırnaklarınızı düzenli olarak kesin, bu şekilde mantarın parmağın ucuna doğru büyümesini engellemiş olursunuz. Ayrıca kullandığınız araçları dezenfekte edin. Yapay tırnak veya oje kullanmayın.

Tırnak mantarı için doğal ev tedavileri

Çay ağacı yağı tırnak mantarı tedavisinde yaygın olarak kullanılır, az veya orta dereceli durumlarda kuvvetli bir mantar öldürücüdür. Eşit oranda çay ağacı yağı, zeytinyağı ve dağ kekiği yağını karıştırın. Etkilenmiş bölgeye bu karışımı sürün ve bir pamuk ile üstünü kapatın (pamuk temiz olmalı). 15 dakika bekletin ve bir diş fırçasıyla (sadece bu iş için) tırnağı fırçalayın. Tırnak temizlendikten ve kuruduktan sonra birkaç damla çay ağacı yağı damlatın.

Yaygın bir diğer tedavi yöntemi ise elma sirkesi. Bunun için, eşit miktarda elma sirkesi ve ılık suyu karıştırın. Tırnaklarınızı bu karışıma batırın ve 20 dakika bekletin. Ayakları bir havlu veya kurutma makinası ile iyice kurulayın, özellikle mantarlı tırnağı ve parmakların arasını iyice kurutmaya özen gösterin.

Bir diğer seçenek iki yemek kaşığı elma sirkesi ile iki yemek kaşığı pirinç ununundan elde ettiğiniz karışımı 15 dakika boyunca bir önceki yöntemle parmaklara uygulamak.

Biraz su ile sodyum bikarbonatı karıştırın. Bu karışımı bir pamukla tırnağa yaydırın, ayrıca tırnağın altındaki deri bölgesine de sürün. Bir kaç dakika bekletin ve durulayıp iyice kurutun.

İki kap su ile üç yemek kaşığı dağ kekiğini 5 dakika kaynatın. Ateşi kapatın, üstünü örtün ve soğumaya bırakın. Bir kumaş veya pamuğu batırarak mantarlı tırnakları örtün.

Bir litre suya 10 dal tarçın koyun ve kaynatın. Ateşi düşürün ve 5 dakika pişirin. 45 dakika bekletin ve hala ılıkken bir kaba koyup ayaklarınızı içine yerleştirin.

Bir pamuğu soğanın suyu ile ıslatın. Tırnak mantarına uygulayın. Ayrıca soğanın yarısı ile ayağınızı ovabilirsiniz.

Bir kaşık limon suyu, 5 damla oksijenli su ve iki kaşık aloe vera jelini karıştırın. Bunu etkili bölgeye koyun ve kurumasını bekleyin.

5 diş sarımsağı bir kap suda kaynatın. Karışımı soğuk su dolu bir kaba ekleyin. Ayaklarınızı içinde 15 dakika bekletin. Bu yöntemi bir ay boyunca her gün tekrarlayın.