23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeOruç tutarken susuz kalmamak ve halsizlik yaşamamak için ne yapmalı?

Oruç tutarken susuz kalmamak ve halsizlik yaşamamak için ne yapmalı?

Ramazan ayı ile birlikte oruç tutan kişiler 16 saat kadar aç ve susuz kaldıklarından, vücutlarındaki enerji depoları boşalmaktadır. İftar ile sahur arasında yapılan yanlış beslenmeler de oruçluyken halsizlik ve yorgunluğa sebep olabilmektedir. Dolayısıyla insanların daha sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmesi ve oruçluyken daha zinde kalabilmesi için sağlıklı beslenme konusuna büyük ehemmiyet göstermeleri gerekmektedir.

İçerikleri

Ramazan ayının gelmesi ve günlük öğün sayımızın 2’ye düşmesi sonucunda gün içerisinde halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk hissi ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bünyesi zayıf kişilerin daha çok yaşadığı halsizlik ile baş etme yolları başında doğru gıdaları tüketmektir.

Oruç Tutarken Halsizliği Yenmenin İpuçları

Sahuru Atlamayın

Bir gün içerisindeki beslenmenin temeli nasıl kahvaltı ise, ramazan ayının temel öğünü de sahur öğünüdür. Sahura kalkmayı ve yemek yemeyi atlayan kişiler, gün içerisinde çok fazla acıkırlar ve enerjilerin düşme görülür. Bu durumda ise vücut halsiz ve bitkinlik hissine kapılır. Halsizlik ve bitkinlik, kişinin dikkat dağınıklığı yaşamasına ve stresli bir hal almasına neden olur. Bu nedenle sahur öğünü atlanılmamalıdır.

Protein Ağırlıklı Beslenin

Süt ve süt ürünleri ile yumurta gibi doğal protein kaynakları ile beslenmek, sahurda bu besinlere çokça yer vermek, gün içerisinde daha az susamayı ve acıkmayı sağlar. Bu da oruçluyken halsiz düşmemek için uyulacak en önemli kuralı oluşturur.

Meyvelere Öğünlerde Yer Açın

Sahurda C vitamini ile zengin elma, armut ve turunçgiller meyvelerinden herhangi birini tüketmek, kişinin gün içerisinde enerjik ve motive olmasını sağlar. Bu noktada meyvelerin doğal şeker barındırdığı ve gün içerisinde susamaya neden olabileceği göz ardı edilmemelidir ve sahurda bol bol su tüketilmelidir.

Çiğ Kuruyemiş Tüketin

Çiğ badem, işlenmemiş fındık ve fıstık gibi kuruyemişler, içeriğinde bulunan doğal vitamin ve su molekülleri sayesinde gün içerisinde tokluk hissine sahip olmayı ve enerjik olmayı sağlar.

Kafeinden Uzak Durun

Çay ve kahve başta olmak üzere kola gibi kafein içeren içecekler, vücuttan su atılmasına neden olmakta ve su kaybını arttırmaktadır. Bu noktada kafeinli içeceklerin tüketimine en azından Ramazan ayında dikkat edilmelidir. Ve ayrıca bolca su tüketilmelidir.

Bolca Su Tüketin

İftar saatinden sahur saatine kadar ne kadar çok su tüketilirse o kadar çok dinç olunmaktadır. Su kaybı, kişide halsizlik ve bitkinlik hissinin oluşmasına neden olabilir. Bu noktada gün içerisinde kaybedilecek su miktarından daha fazla su tüketilmelidir. Özellikle su kaybının çok olduğu beden işçileri ve dışarıda çalışan kişiler sahur vaktine kadar bolca su tüketmelidirler.

Öğün Bölümü Yapın

Gün boyunca açlık hissedip birden tüm öğünü yemek, kişide şişkinlik ve uyku haline neden olur. Hemen yemekten sonra uyumak ise hem kilo hem de hazımsızlığa neden olur. Bu nedenle öğünleri parça parça yemek, daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

Ara Öğünleri Unutmayın

İftar yemeğinden sonra en az iki ara öğün yapılmalıdır. Birincisinde meyve tüketilmeli, ikincisinde ise süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Bu bir bardak süt de olabilir; 1 kase yoğurt da olabilir.

Akdeniz Tipi Beslenme Tarzına Geçin

Akdeniz tipi beslenmenin temelinde zeytinyağı, fındık yağı, çiçek yağı gibi doymamış yağlar ile balık, baklagil ve meyve sebze yer almaktadır. Bu beslenme tipi, sağlıklı yaşamak için ideal koşulları karşılayacak kadar besin değerine sahiptir. Özellikle ramazan ayında akdeniz tipi beslenme tercih edilmelidir.

İşlenmiş Et Ürünlerinden Uzak Durun

Salam, sucuk, pastırma ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri, çok fazla tuz ve yağ barındırdıkları için iftar ya da sahur menüsü için çok fazla ağır gelmektedir. Ayrıca yapay şeker içeren baklava, lokma, gibi tatlılar da kan şekerini ani bir şekilde yükseltir ve ani bir şekilde indirir. Daha çabuk acıkma ve dolayısı ile halsizlik hissi uyandırır. Bu nedenle işlenmiş ve yapay şekerden uzak durulmalıdır.

Bağırsak Sağlığını Destekleyen Besinler Tüketin

Sağlıklı bir beslenme ve dolayısı ile daha zinde bir vücut için bağırsak sağlığı çok büyük öneme sahiptir. Ramazan ayında öğün azalması ve su tüketiminin azalması dolayısı ile vücutta bazı sorunlar ortaya çıkabilir.

Bağırsak rahatsızlıkları bunların başında gelir. Hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlar, Ramazan ayında karşı karşıya gelinen çok büyük problemlerdir. Çünkü kabızlık sorunu yaşayan bir kişi karın ağrısı ve sancı hissedebilir, vücudunda genel bir halsizlik ve huzursuzluk ortaya çıkabilir.

Akdeniz tipi beslenme, bu noktada büyük öneme sahiptir. Daha sağlıklı besinlerden oluşan bu beslenme türünde, kabızlık ile başa çıkmak diğer beslenme türlerinden çok daha kolay olacaktır.