Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriOsteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Osteoporoz, çoğunlukla yaşlı kadınlarda görülen kemiklerin zayıflamasına ve kolayca kırılmasına neden olan bir kemik hastalığıdır.

İçerikleri

Osteoporoz, halk dilinde kemik erimesi adıyla bilinen ve kemiklerde bulunan mineral oranının azalması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık söz konusu olduğunda, mineral eksikliği nedeniyle kemikler zayıflar ve kolayca kırılabilir bir hale gelir. Genellikle kalça, omur ve bilek kemiklerinde görülen osteoporoz, 45 yaş ve üzeri kişilerde ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülmektedir.

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Belirtileri Nelerdir?

Osteoporoz normal görülen belirtiler verdiği gibi, ilerleyen evrelerde çok ciddi belirtilerle de kendini göstermektedir. Sırt ağrısı, boyda kısalma, boyun ve bel ağrısı, yaygınlaşan kemik ağrıları ve kemiklerde hassasiyet, kamburluk, öne eğimli vücut şekli gibi belirtiler osteoporozu işaret etmektedir. Hastalığın ilerlediği evrelerde ise ufak kazalar sonucu kolayca oluşan kırıklar, şiddetli ağrılar ve buna bağlı olarak hastada hareket kısıtlılığı, kemiklerin erimesi sonucunda vücutta belirgin şekil bozuklukları da ortaya çıkabilmektedir.

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedenleri Nelerdir?

Osteoporoz en çok yaşın ilerlemesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Genetik geçişler, ırk, menopoza girme ve yaş gibi nedenleri değiştirmek mümkün olmamaktadır. Bu nedenler hastalığın ortaya çıkma riskini artırmaktadır. Ancak yanlış beslenme düzeni, sigara kullanımı ve hareketsiz bir yaşam tarzı nedeniyle oluşabilecek durumların önüne geçmek mümkündür. Ayrıca çocukluk döneminde kalsiyum alımı da oldukça önemlidir. Kalsiyum eksikliği de bilinen osteoporoz nedenlerinden biridir.

Osteoporoz Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Osteoporoz kemiklerde kırılmalar görülene ve kamburlaşarak boyda kısalma oluşana dek farkedilmeyebilir. Ancak bahsi geçen belirtiler nedeniyle doktora başvurulduğunda, kemiklerde bulunan mineral yoğunluğunu belirlemek için kemik dansitometresi istenmektedir. Bu tetkik sonucunda doğru teşhis konup, uygun bir tedaviye başlanmaktadır. Ancak osteoporoz için kesinleşmiş bir tedavi bulunmamaktadır. Bunun yerine önleyici tedavilere başlanmaktadır. Hastanın yaşam şeklini değiştirmesi de tedavide büyük önem taşımaktadır. Doğru bir beslenme programı, düzenli egzersiz ve kalsiyum eksikliğini gidermek için verilecek ilaç kombinasyonları ile hastalık önlenmekte ve kırık riskinin önüne geçilebilmektedir.