Ana SayfaKadınPolikistik over sendromu nedir, neden görülür? Belirtileri ve Tedavisi

Polikistik over sendromu nedir, neden görülür? Belirtileri ve Tedavisi

30 yaş altındaki kadınların korkulu rüyası haline gelen polikistik over sendromu PKOS nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, bitkisel tedavisi nasıldır?

İçerikleri

Kalın yumurta dokusunun içerisinde normalden aha fazla yumurta olması sendromu olan polikistik over sendromunun nedenleri nelerdir? Tedavisi mümkün müdür?

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Üreme çağındaki kadınlarda çok sık görülen bir sendrom olduğu için ‘’ polikistik over sendromu nedir? ‘’ sorusunun cevabı merak edilmektedir. Kadınların progesteron ve östrojen hormonlarında yaşanan dengesizlik polikistik over sendromunun genel tanımıdır. Bu dengesizliğe bağlı olarak yumurtalıklarda çok sayıda kist oluşur. Bu kistler kimi zaman iyi huylu olurken, kimi zaman kötü huyludur.

Cinsel hormonlarda görülen bozukluğun dışarı yansımasına neden olan birçok durum polikistik over sendromuna neden olmaktadır. Yumurtalıklarda kist oluşmasına neden olan bu durum hamilelik şansını da azaltmaktadır. Peki, polikistik over sendromunun nedenleri nelerdir

Polikistik Over Sendromu Neden Görülür?

Hastalığın doğru yöntemle tedavi edilebilmesi için ‘’ polikistik over sendromu neden görülür? ‘’ sorusunun yanıtı çok önemlidir. Ancak polikistik over sendromunun kesin nedeni bilinememektedir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonrasında hormonal dengesizliklerin bu duruma neden olduğu belirtilmektedir.

Annede ya da kız kardeşte polikistik over sendromu görüldüğü zaman kişide bu sendromun görülme riski artıyor. Beslenme düzeni de bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Aşırı yağlı besinler tüketmek, yeşil renkli sebzeler ve meyveler tüketmemek, hazır gıdalar tüketmek, lifli besinler tüketmemek gibi birçok beslenme düzeni polikistik over sendromuna neden olur.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın fark edilmesi ve tedavisine başlanması için polikistik over sendromu belirtileri çok önemlidir. Uzun süre yumurtlama olmaması nedeni ile ortaya çıkan kistler, hastada farklı belirtiler ortaya çıkarmaktadır. Polikistik over sendromunun en çok bilinen belirtileri şunlardır:

  • Adet düzensizliği
  • Kısırlık
  • Rahim kanseri
  • Saç dökülmesi
  • Tüylenme
  • Akne
  • Kalp damar hastalıkları
  • Uyku apnesi
  • Depresyon
  • İnsülin artışı
  • Kasık bölgesinde yağ bezesi

Yukarıda sıralanan belirtilerden birkaçını yaşamanız durumunda mutlaka bir Kadın Doğum Uzmanına gitmeli ve polikistik over sendromu tanısı için tetkikler yaptırmalısınız. Pelvis testi yapılır ve iltihaplanma olup olmadığına bakılır. Bununla beraber vajinal kontrol yapılır ve hormon testi ile hastalık teşhis edilir.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik over sendromunun etkilerinden kurtulmak için yaşam tarzının değiştirilmesi önemlidir. Bu sorunu yaşayan kadınlar polikistik over sendromu tedavisi için neler yapmaları gerektiğini araştırırlar. Tedavi için ilk aşama kilo kontrolünün sağlanmasıdır. Kilosu fazla olan kadınların zayıflaması ve diyet yapması önerilir. Bununla beraber tedavi için uygulanan yöntemler şunlardır:

  • Dolaşımdaki erkeklik hormonunun azaltılması
  • Gebelik tedavisi
  • Normal kilonun korunması ya da fazla kilonun verilmesi
  • Rahim iç tabakasının korunması
  • İnsülin direncinin etkilerinin ortadan kaldırılması

Polikistik Over Sendromu Bitkisel Çözüm Önerileri

Polikistik over sendromu bitkisel çözüm önerileri ile de tedavi edilebilmektedir. Bu rahatsızlık için uygulanan ve etkisi ortaya çıkan en popüler bitkisel yöntemler şunlardır:

Soğan Kürü: İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen soğan kürü ile polikistik over sendromundan kurtulabilirsiniz. 1 tane açık kahverengi soğanı bir süre sirkeli suda bekletin. Dezenfekte edilen sopanı kabukları ile beraber tencereye ekleyin ve kaynatın. 5 dakika kaynattıktan sonra ılımasını bekleyin ve yemeklerden önce için.

Keten Tohumu Kürü: Etkili kürlerden bir diğeri de keten tohumudur. Omega 3 açısından zengin olan keten tohumu, polikistik over sendromuna harika bir çözümdür. 1 bardak su içerisinde 1 yemek kaşığı keten tohumunu 2 – 3 saat kadar bekletin. Daha sonra süzün ve için.

Tarçın Kürü: Rahatlatıcı etkisi ile birçok sorunun tedavisinde kullanılan tarçının polikistik over sendromuna faydalı olduğu bilinmektedir. 1 bardak ısıtılan su içerisine 1 çay kaşığı tarçın ekleyin. Kaynadıktan sonra 10 dakika tarçınlı suyu bekletin. Karışım ılıdıktan sonra için.