17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkSaç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir? Nasıl Önlenir? Ne İyi Gelir?

Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir? Nasıl Önlenir? Ne İyi Gelir?

Erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da görülen ve moral bozucu bir hal alan saç dökülmesi sebepleri nelerdir? Nasıl önlenir, saç dökülmesine ne iyi gelir.

İçerikleri

Günümüzde birçok kişinin ortak sorunlarından biri saç dökülmesidir. Farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen saç dökülmesi sorununu artık dert etmenize gerek yok. Saç dökülme sorunu yaşayanlar için hazırlanan bu yazıda, saç dökülmesinin nedenlerine ve bitkisel çözüm önerilerine değinilmiştir. Evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle bu sorunu kökünden çözebilirsiniz.

Saç Dökülmesi Nedir? 

Herkes gür ve sağlıklı saçlara sahip olmak ister. Ancak bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Stres, mevsim değişikliği, hormonal bozukluklar ve demir eksikliği gibi birçok farklı nedene bağlı olarak saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Sağlıklı bir saç derisinde normal olarak 100 bin adet civarında saç bulunur. Yıkama ya da taramaya bağlı olarak günlük 100 – 150 adet saç teli dökülmesi normal karşılanır. Ancak bu sayının üzerinde ve uzun süre gerçekleşen saç dökülmeleri ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?

Uzun süreli saç dökülmesi yaşayan kişilerin mutlaka bir uzman hekime muayene olmaları gerekir. Muayene sonrasında saç dökülmelerinin hormonal ya da genetik nedenleri belirlenir ve buna göre en uygun tedavi yöntemi tercih edilir. Saç dökülmelerinin temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Genetik Etkenler:

Saç dökülmeleri kadınlarda ve erkeklerde farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Erkeklerin yarısından fazlasında erkek tip hormona duyarlı olan saç dökülmeleri görülür. Kronik olan bu tür saç dökülmesi yaş ilerledikçe artar. Erken teşhis ve tedavi ile saç dökülmesi azaltılabilir. Bu tür dökülmeler kadınlarda da görülebilir. Genç kadınlarda erkek tipi saç dökülmelerine çok sık rastlanmaktadır. Dengesiz beslenme, aşırı stres, hormonal etkenlere bağlı olarak dökülme oranı artar.

Yanlış Beslenme:

Saç dökülmelerinin temel nedenlerinden biri de yanlış beslenme alışkanlığıdır. Canlı bir organ olan saçların doğru beslenmesi gerekir. Uzun süren açlıklar, düzensiz beslenme, karbonhidrat içeriği yoğun besinler tüketmek gibi nedenlere bağlı olarak saç dökülmeleri artar.

Deri Hastalıkları:

Deri hastalıklarına bağlı olarak saçlarda dökülme sorunu görülebilir. Egzama, sedef hastalığı, liken, akne, mantar hastalığı ve saç derisinin aşırı yağlanması gibi nedenler bunlardan bazılarıdır.

Vitamin Eksikliği:

Saçların ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin eksik olması saçların dökülmesine neden olur. B12, D, çinko, folik asit, biotin ve demir gibi vitaminler yönünden eksiklik yaşayan kişilerin saç derileri beslenemez ve zamanla dökülür.

Hormonal Etkenler:

Hormonal sorunlar yaşayan kişilerde saç dökülmesi görülebilir. Adet düzensizliği, kilo alıp verme, tüylenme gibi sıkıntılar yaşayan kişilere bazı kan testleri yapılır. Bu testlerin sonucuna göre uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Kozmetik Etkenler:

Kozmetik ürünleri çok sık kullanan kişiler, saç dökülmesi sorunu yaşayabilirler. Hemen her kozmetik ürün içerisinde kimyasal ürün bulunur ve saç kökleri bu durumdan olumsuz etkilenerek dökülür. Bu durumun önüne geçmek için bitkisel içerikli ürünler tercih edilmelidir.

Duygusal Durum:

Her hastalığın tetikleyicisi olan stres, saç dökülmesinin de temel nedenleri arasında yer alır. Depresyon ve stres tedavisi için kullanılan ilaçlar saç derisini etkiler ve zamanla saçların dökülmesine neden olur.

Saç Dökülmesi Türleri Nelerdir?

Saç dökülmesi türleri oldukça önemlidir. Saç dökülmelerinin yoğunluğuna ve şekline göre hangi tedavi yöntemlerinin uygulanacağı belirlenmektedir. Günümüzde en çok görülen saç dökülme türü erkek tipi saç dökülmesi olarak karşımıza çıkar. Erkeklerin yarısından fazlasında görülen bu tür dökülme, kadınların yüzde 25’inde görülmektedir. Sinsi bir saç dökülme türü olduğu için etkileri yıllar sonra görülür. Öncelikle tepe kısmında saçların incelmesi ile başlayan dökülme, saçın arka kısımlarına doğru devam eder. Özellikle kadınlarda erkek tipi saç dökülme tanısını koymak zordur ve bu nedenle tedavisi uzun sürmektedir.

Aniden ortaya çıkan saç kıran tipi saç dökülmesi de sık karşılaşılan durumlardan biridir. Değişik bölümlerde birkaç yuvarlak alan şeklinde kendini gösterir ve bazı alanlarda tamamen saçsız bir görüntü ortaya çıkmasına neden olur. Uygun tedavi ile birkaç ay içerisinde bu tür dökülmenin önüne geçilebilir.

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Bitkisel Çözümler;

Dış görünümü etkileyen en önemli unsur saçlardır. Hem kadınların hem de erkeklerin karşılaştığı bu sorun için birçok şampuan ve kozmetik ürünler geliştirilmiştir. Ancak bu ürünlere yüksek paralar vermek yerine, evinizde hazırlayabileceğiniz doğal ürünler ile saç dökülmesine bitkisel çözümler geliştirebilirsiniz. İşte saç dökülmesini önleyen bitkisel kürler:

Saç Dökülmesi Doğal Tedavi

Lavanta Kürü:

Saç dökülmesini engelleyen en önemli bitkisel çözümlerin başında lavanta kürü geliyor. İçeriğinde bulunan vitaminler ile saç köklerini besler ve dökülme sorununun önüne geçer. 2 – 3 su bardağı suyu kaynatın ve tepeleme 1 kaşık lavantayı ilave edin. 5 dakika kadar kısık ateşte demledikten sonra ılık halde süzün ve saçlarınızı yıkayarak yarım saat bekletin. Yarım saat sonunda saçlarınızı sadece durulayın. Haftada iki kere bu kürü uygulayabilirsiniz.

Isırgan Otu Kürü:

Isırgan otunun saçlara olan faydasını bilmeyen yoktur. Saçlara parlaklık kazandıran ve saçların canlanmasını sağlayan ısırgan otunu saç dökülmesini önlemek için de kullanabilirsiniz. Bir tutam ısırgan otunu 3 su bardağı kaynayan suya atın ve 4 dakika kadar haşlayın. Soğuması bekleyin ve saçınızı bu suyla yıkayın. Yarım saat kadar saçınızı bu şekilde bekletin ve sonrasında sadece su ile durulayın.

Zeytinyağı Kürü:

Birçok sorun için kullanılan zeytinyağı, saç köklerini besler ve dökülmeleri önler. Saç köklerinde kan dolaşımını hızlandıran zeytinyağı sayesinde saçlarınız çok daha kısa sürede uzar. Zeytinyağı ile saçlarınıza masaj yapın ve 2 saat kadar bekleyin. Sonrasında şampuan ile saçlarınızı yıkayın. Daha etkili bir sonuç elde etmek için zeytinyağı içerisine Hindistan cevizi yağı ya da avakado yağı ekleyebilirsiniz.

Badem Yağı Kürü:

Saçların gürleşmesine katkı sağlayan badem yağı, saç dökülmesi sorunu için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Haftada iki kere badem yağı ile saçlarınıza masaj yapın ve 1 saat kadar beklettikten sonra saçlarınızı durulayın.

Yukarıda verilen bitkisel çözümler ile saç dökülmesi sorununa elveda diyebilirsiniz. Kan dolaşımının artmasını sağlayan bu yöntemler sayesinde saçlarınız güçlenecek ve dökülmeler azalacaktır. Kendi evinizde yapabileceğiniz bitkisel kürler ile kozmetik ürünlere yüksek ücretler ödemekten kurtulacaksınız.

Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir? Saraçoğlu