19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriSafra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşürülür? Bitkisel Tedavi  

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşürülür? Bitkisel Tedavi  

İnsanların yüzde 20'sini hayatlarının belirli bir döneminde etkileyen ve oldukça ağrı çektiren safra kesesi taşı nasıl oluşur, belirtileri nelerdir ve bitkisel tedavisi.

İçerikleri

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen sağlık sorunlarından safra kesesi taşı oldukça ağrılı bir durumdur. Safra keselerinde sertleşmiş sıvı birikimi olarak görülen safra kesesi taşları küçük bir kum tanesinden golf topu büyüklüğüne ulaşabilmektedir. Her insanda farklı şekilde görülebilen safra kesesi taşları hakkında her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Safra Kesesi Taşı Nedir? Neden Oluşur?

Karnın sağ kısmında ve karaciğerin hemen altında bulunan safra kesesi armut şeklini andıran küçük bir organdır. Safra denilen ve ince bağırsakta bulunan sindirim sıvısını tutmakla görevlidir. Farklı nedenlere bağlı olarak safra kesesi taşları görülür. Kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla ortaya çıkan safra kesesi taşları bazen bir tane olabilirken bazen çok sayıda olabilmektedir.

Safra kanalının tıkanmasına neden olan bu taşlar ciddi ağrılar hissettirmektedir. Çok yaygın görülen bu rahatsızlığın genelde zararsız olduğu bilinmektedir. Ancak bazı durumlarda önlem alınmadığı zaman birçok rahatsız edici şikayetler ortaya çıkarır.

Safra kesesinin içerisinde askı halinde yer alan maddelerin oranlarında herhangi bir bozulma meydana geldiği zaman çökme oluşmaktadır. Kristaller şekline gelen çökeltiler birleşerek safra çamuru da denilen birikimler meydana getiriyor. Bu birikimler bazen 3 – 5 cm’ye kadar büyüyen taşlara dönüşüyor. Kanalda kalan bu taşlar giderek büyür ve safra kesesini tıkar. Ciddi ağrılara neden olan safra kesesi taşlarının oluşum riskini artıran etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaşın ilerlemesi
  • Aşırı kilo
  • Hamilelik
  • Çok hızlı kilo almak ve çok hızlı kilo vermek
  • Safra kesesindeki kolesterol oranının artması
  • Uzun süreli aç kalma

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Yaşın ilerlemesi ile görülme riski artan safra kesesi taşı daha çok kadınlarda görülmektedir. Bunun temel sebebi ise çok doğum yapma olarak belirtilir. Tipik muayene bulguları ile beraber yapılan tetkikler, US gibi işlemlerle hastalığın tanısı konur. Ancak sorunun erken fark edilmesini sağlayan etmen safra kesesi taşı belirtileri olmaktadır. Ortaya çıkan belirtiler sayesinde erken teşhis ve tedavi ile rahatsızlık kısa sürede giderilir. Hastalığın temel belirtileri şunlardır:

  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Bulantı
  • Sarılık
  • Kahverengi ya da kırmızı idrar
  • Ateş
  • Enfeksiyon
  • Göğüs altı ve karın üstü bölgede ani ağrılar
  • Omuzlar arasındaki bölümde ağrı
  • Sağ omzun ağrıması
  • Şişkinlik
  • Hazımsızlık
  • Aşırı terleme
  • Titreme
  • Geğirme

Genel olarak sessiz bir şekilde ilerleyen safra kesesi taşı kendiniz belli etmez. Ancak hastaların yüzde 20 – 30’unda yukarıda sıralanan belirtiler görülür. Bu belirtilere iltihaplanma da eklenirse durum son derece ciddiye alınmalıdır. Karnın iç kısmının da iltihaplanması halinde kişinin ölümüne neden olacak talihsizliklerle karşılaşılabilir. Bu nedenle belirtiler görüldüğü anda önemsemek ve doktora görünmek gerekmektedir.

Safra Kesesi Taşı Kaç MM Olursa Ameliyat Gerekir?

Hastaların birçoğunun merak ettiği konulardan biri de, ‘’ Safra taşı kaç mm olunca ameliyat edilir? ‘’ sorusudur. Safra kesesi taşının tedavisi için tercih edilecek olan yöntem taşların bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre değişir. Eğer taş safra kesesi içerisinde küçükse ve safra kesesine herhangi bir etkisi yok ise ameliyat gerektirmeyebilir. Bu durumda ilaç tedavisi uygulanır.

Safra kesesi taşının boyutu büyük ve hastayı rahatsız edecek durumda ise cerrahi işlem yapılır. Ortalama 2,5 – 3 cm boyuna gelen safra kesesi taşları ameliyat edilir. Bu durum üzerinde ayrıca hastanın yaşı, genel durumu ve ortaya çıkan komplikasyonlar etkilidir.

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür?

Yaşa, kiloya ve kolesterol seviyesine göre görülme sıklığı artan safra kesesi taşı rahatsız edici ağrılara neden olmaktadır. Genelde sessiz ilerleyen taşlar büyüdüğü zaman safra kesesinin tıkanmasına neden olarak ağrı ortaya çıkarır. İlaç tedavisi ile safra taşlarının düşürülmesi hedeflenir. Ancak bu tedavi etkili olmadığı zaman ameliyat düşünülmektedir.

Safra Kesesi Taşı Bitkisel Tedavi

Ameliyat ya da ilaç tedavisine gerek kalmadan safra kesesi nasıl düşürülür merak ediyor musunuz? Evde uygulayabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri ile safra kesesi taşlarının düşmesini sağlayabilir ve ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Peki, bitkisel yöntemler nelerdir?

İğde Kürü

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen iğde kürünün etkilerini kısa sürede görebileceksiniz. 5 – 6 tane iğdeyi kabuklarından ayırın ve kabukları ile beraber 1 su bardağı kadar suda 5 dakika kaynatın. Hazırladığınız suyu sabah kahvaltısından önce için.

Nane Kürü

Etkili bitkisel yöntemlerden biri de nane kürüdür. Safra suyunun akmasını hızlandıran nane, sindirim sistemine yardımcı olur ve safra kesesi taşını düşürür. Bununla beraber, nanenin içeriğinde bulunan terpene sayesinde safra taşlarının çözülmesi sağlanır.

Nane kürü için bir bardak suyu kaynatın ve içerisine 1 tatlı kaşığı kadar kuru nane yaprağı ekleyin. Kaynayan suyu ocaktan alarak üzerini kapatın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzerek içerisine 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek günde iki kere tüketin. Bu kürü 4 – 6 hafta kadar uygulayabilirsiniz.

Kırkkilit Otu Kürü

Safra kesesi taşı bitkisel tedavi yöntemlerinden biri olan kırkkilit otu kürü son derece etkilidir. Bir tutam kadar kırkkilit otunu 1 su bardağı kadar suda 5 dakika kaynatın. Aç karna akşamları kaynayan sudan için. Bu kürün en az 15 – 30 gün uygulanması gerekmektedir.

Saraçoğlu Safra Kesesi Taşına Karşı Kür