Ana SayfaSağlıkSağlıklı Saç, Tırnaklar ve Cilt için Yiyecekler

Sağlıklı Saç, Tırnaklar ve Cilt için Yiyecekler

İçerikleri

Görünüşümüz sağlığımız hakkında bir çok şey söyler; eğer saçlarımız, tırnaklarımız ve cildimiz güzel görünüyorsa bu aynı zamanda sağlıklı olduğumuz anlamına da gelmektedir. Bugünkü yazımızda, saça, tırnağa ve cilde en iyi gelen gıdalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaksınız.

Bunun ilk adımı olarak, dengeli ve düzenli bir beslenme şekli sürdürüyor olmalısınız, hiç bir durumda fast food ve yağlı yiyecekler tüketmemelisiniz. “Ama hepsi çok lezzetli!” dediğinizi duyar gibiyiz, fakat ne yazık ki bunların hiçbiri sizin sağlığınıza faydalı değil. Son zamanlarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki dengeli ve düzenli bir beslenmeye sahip olmak vücudu hem içten hem de dıştan sağlıklı tutmaya yardımcı oluyor.

Vücudunuza aldığınız gıdaların hepsi çok önemlidir. Beslenmenizde A, B ve C vitaminlerinden hiçbirini eksik almamalısınız, ayrıca mineral, omega-3 yağ asitleri, çinko ve antioksidanların da vücudunuza yeterli seviyede girdiğinden emin olmalısınız. Eğer gerçekten güzel saçlara, tırnaklara ve cilde sahip olmak istiyorsanız aşağıdaki gıdaları beslenmenize dahil etmelisiniz:

Somon

En sağlıklı balıklardan birisidir somon. Mavi balık olarak bilinen gruptandır; faydalarını görebilmek ve omega-3 yağ asitlerinden yararlanmak için haftada 2 veya 3 kez tüketilmesi gerekmektedir. Saçı güçlendirir ve parlaklığını arttırır; ayrıca cildin su seviyesini dengeler. Eğer bu söylediğimiz faydaları size yetmediyse, tırnakları güçlendiren B12 vitamini bakımından da çok zengin olduğunu söyleyelim.

Yapraklarla kaplı yeşillikler

Ispanak ve lahana gibi sebzeler A, B, C vitaminleri ve çinko bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptirler. Cildin, saçın ve tırnakların yenilenmesine ve sağlıklı görünmesine fayda sağlayan neredeyse bütün besin değerlerini içerirler. Ayrıca güzel haber ise, hepsinin tadı da lezizdir.

Tohumlu sebzeler

Demir, biyotin ve protein bakımından zenginlerdir. Mercimek ve barbunya bu grubun içindedir ve mutlaka beslenme düzeninize dahil etmeniz gereken sebzelerdir. Fasulyeler güçlü tırnaklar ve saçlar için vazgeçilmezdir; içlerindeki biyotin de bunların büyüme ve gelişme hızına katkıda bulunur.

Tam tahıllı ürünler

Yulaf ezmesi, buğday, tam tahıllı pirinç ve filizler. Hepsinin içinde büyük oranda, saça ve cilde zarar veren serbest radikalleri uzaklaştırmaya yarayan antioksidan vardır. Yulaf ezmesinin içindeki silika, saçın sağlıklı ve güçlü uzamasına yardımcı olan harika bir mineraldir.

Kabuklu yemişler

Brezilya kestanesi en iyi seçenektir. Fakat eğer bunu bulamıyorsanız endişelenmeyin, her türlü fıstık, fındık, kabuklu yemiş işe yarayacaktır. Bunlar selenyum bakımından zengindir, selenyum da saç derisinin sağlığını iyileştirmeye yarar (eğer kepek probleminiz varsa buraya dikkat edin). Buna ek olarak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan bir antioksidan görevi görürler ve cilt kanserini önlerler. Omega-3 yağ asitleri bakımından çok güçlü bir kaynak olmanın yanı sıra, daha sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmamıza yardım ederler.

Maydanoz

Bu aromatik bitki bir çok tarife yakışmasıyla bilinir. Muhteşem bir kalsiyum, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Görevi de önemli olmaktan da ötedir: kan damarlarının (özellikle de kılcal damarların) ve dokuların sağlıklı olmasını sağlar. Maydanoz, cildinizin de harika görünmesini sağlar. Ayrıca bu faydalarından yararlanmak için gün içerisinde aç karnına maydanoz suyu (bir kaç dal maydanoz, 2 bardak su ve 1 limonun suyu) da içebilirsiniz.

Havuç

Havuç A vitamini ve antioksidanlar bakımından çok zengindir, bu da onun, saçın onarımı ve uzaması için ve ciltteki erken yaşlanmayı engellemesi için harika bir kaynak olmasını sağlıyor. Hem nemlendirir, hem de onarır. Her gün havuç suyu içerseniz bir kaç hafta içerisinde sonuçları almaya başladığınızı göreceksiniz.

Salatalık

Bu sebzenin suyu iki yönlü çalışır: saçın uzamasına yardımcı olur ve saçın dökülmesini önler. Bunun sebebi içinde yüksek miktarda sülfür ve silika barındırmasıdır. Eğer salatalığı havuç veya kereviz suyu ile karıştırırsanız, hücresel beslenmeye de yardım etmiş olacaksınız.

Alfalfa

Alfalfa potasyum, kalsiyum, fosfor, enzim ve klorofil bakımından zengindir. Havuçla karıştırıldığında birbirlerine çok yakışırlar (mesela salatanın içine rendelendiğinde). Saçı ve deriyi nemlendirir, hücresel yenilenmeye yardımcı olur ve üst deriyi etkileyebilecek toksinlerin ve yağın atılmasına yarar.

Doğal sızma zeytinyağı

E vitamini bakımından zengindir, alt deriyi korurken aynı zamanda cildi de nemlendirir. Çok harika bir antioksidan özelliğe sahiptir, erken yaşlanma etkileri ile hücresel seviyede savaşır. Fakat kaliteli ve en doğal zeytinyağını kullandığınızdan emin olun.

Biber

Kırmızı, yeşil veya sarı biber fark etmez; bütün çeşitleri florin ve silisyum içerir. Bu 2 element cilt ve tırnak sağlığı için adeta yaşamsal görevdedir. En iyi sonuçları almak için biraz da havuç suyu ekleyin.

Soğan

Bu sebze mutfağın olmazsa olmazıdır, her zaman ve her mutfakta bulunması gerekir (patates ve yumurtayla çok güzel gider). Demir, fosfor, silika, kalsiyum ve potasyum açısından mucizevi bir kaynaktır. Saçın güçlü ve canlı olmasını sağlar, karaciğer ve bağırsaklar için de arıtma ve temizleme etkisi vardır. Eğer daha genç ve güzel bir cilde sahip olmak istiyorsanız, mümkünse soğanı çiğ tüketin.