28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkSalçayı, pekmezi böyle saklamak kanser yapıyor!

Salçayı, pekmezi böyle saklamak kanser yapıyor!

Dünyam Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, ‘çağın hastalığı kanser’ konulu seminer verdi. 

İçerikleri

Ülkemizde sıkça tüketilen salça ve pekmezde hijyenik saklama koşullarına uyulmadan  yapılan ambalajlamanın kansere neden olabileceğini biliyor muydunuz? Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, seminere katılan üyelere kanserin türleri, kanser oluşumuna neden olan etkenler, bu konuda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi. İşte salça ve pekmezde dikkat edilmesi gerekenler:

Virüsler, Radyasyon ve Kimyasallar Kanser Nedeni

Mehmet Ali Deneme, virüsler, radyasyon, kimyasal maddeler gibi birçok şeyin kansere neden olduğunu söyledi. Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, besinlerin sağlıksız koşullarda saklanmasının özellikle salça, pekmez gibi besinlerin boş deterjan ve ilaç kutuları ve plastik kaplarda saklanmasının kansere neden olduğunu, saklama kaplarının gıda saklama kabı olarak kullanılması, plastiğin özelliğinden dolayı uzun süre kalması ve ısıya maruz kalması kanser riskini artırdığını belirtti.

Az Posalı Beslenme, Kanser Riskini Artırıyor!

Az posalı beslenmenin kanser riskini artırdığını vurgulayan Deneme, kabızlığın bağırsak kanseri riskini birebir artırdığını dile getirdi. Yanlış beslenmenin kansere neden olduğunun altını çizen Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, sebze ve meyve tüketiminin az olmasının, vitaminden zengin gıdaların tüketilmemesinin kanser oluşumunu artıran faktörler arasında yer aldığını ve tuzun daha az tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Salça Ekşimeden Küflenmeden Nasıl Saklanır?

Mis gibi salçalarla, leziz yemekler hazırlamak için; salçayı ekşimeden ve küflenmeden saklama yöntemleri:

Öncelikle hazır salçalar yerine “kendi salçamızı kendimiz yapalım” diye başlamak istiyorum. Ama biliyorum ki, birçok nedenden dolayı bu hepimiz için geçerli değil. Ama temizliğine ve kalitesine güvenilen bir yerden, yine ev yapımı salça alabiliyorsanız, hazır salçalardan çok daha lezzetli ve dayanıklı olacaktır. Ama hazır salça kullanacaksak, ekşimeden ve küflenmeden saklamak için aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

  • Salçayı cam kavanozlarda alın, eğer teneke kutularda alırsanız hemen steril edilmiş cam kavanoza aktarın. Mümkün olduğu kadar küçük kavanozlarda alıp, çabuk tüketin.
  • Kavanozdan salçayı alırken temiz bir kaşık kullanın, salçayı alınca üzerini yine aynı kaşığın tersiyle düzeltin ve üzerini tamamen kaplayıncaya kadar zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı buzdolabında donacağı için salça hava almayacak ve bozulmayacaktır. Bu yöntem ev yapımı salçalar için de geçerli. (Ben bu yöntemi kullanırım)
  • 1 kilogram salçayı, 1 su bardağı bitkisel yağ ile bir tencereye koyun, çok kısık ateşte (asla yakmadan, rengini bozmadan) kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuyunca steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabında saklayın. Rengi biraz koyulaşacaktır, endişe etmeyin.
  • Salçayı fırın tepsisine boşaltın, biraz bitkisel yağ ile karıştırın fırında düşük ısıda, arada karıştırırak pişirin. İsterseniz içine 1 kaşık kalın tuz ekleyin. Koyulaşmaya başlayınca tamam demektir. Soğuyunca yine steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabına kaldırın.
  • Salçayı sadece 1 yemek kaşığı kalın tuz (turşuluk) ile karıştırın ve yeniden kavanozuna koyun. Yalnız tuz karıştırdığınız salçayı kullanırken yemeğe tuz atmadan önce tadına bakın.
  • Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
  • Teneke kutuda aldığınız salçayı yine aynı kutuda kullanacaksanız, üzerine hava geçirmeyecek şekilde düz bir çay tabağı ile kapatın. Hava almayacağı için bozulmayacaktır.
  • Salçayı ya da domates püresini buz kalıplarında dondurun, sonra kalıptan çıkarın ve buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuya kaldırın. Gerektiğinde istediğiniz kadarını kullanın. Bu şekilde derin dondurucu da üç ay kadar dayanacaktır.
Salçayı, pekmezi böyle saklamak kanser yapıyor!