28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerŞifa Deposu Kırmızı Pancar Neye İyi Gelir? Faydaları

Şifa Deposu Kırmızı Pancar Neye İyi Gelir? Faydaları

Rengiyle ve lezzetiyle sofralarımıza renk katan kırmızı pancar, antioksidan ve mineral açısından zengin bir besin. Bu sağlıklı yiyecek çiğ veya turşu olarak tüketilebileceği gibi yemeklere de eklenebilir. Peki kırmızı pancarın faydaları neler? Kimler tüketirken dikkat etmeli? Pancar suyu nelere iyi geliyor?

İçerikleri

Pancar, ıspanak ve pazıyla aynı familyaya mensuptur ve yapraklarında bolca klorofil ve diğer besinler bulunur. Yeşillerinin besin değerleri köklerine göre daha üstündür. Betayanin, pancara mor renk veren bileşiktir. Pancar kökü ve yeşilliklerinin kombinasyonu güçlü bir temizleyici ve kan oluşturucudur.

Kırmızı Pancarın Beslenme İle İlgili Faydaları

Pancar A, B1, B2, B6 ve C gibi vitaminler bakımından zengindir.  Mineral içeriğine gelince, yüksek miktarlarda kalsiyum, demir, sodyum, fosfor, bakır ve magnezyum ihtiva eder.

Pancar yeşilliğinden daha az besin değerine sahip olmasına rağmen kök, folat, potasyum, lif, karbonhidratlar, iyot, kolin ve manganez için büyük bir kaynaktır.

Demire gelince, pancardan gelen demirin en kaliteli olduğu dikkat çekicidir ve bu da pancarı ideal bir kan temizleme maddesi yapar.

Kırmızı Pancarın Sağlığa Faydaları

Kan temizleme özelliklerine ek olarak, pancar vücudun her yerini olumlu yönde etkileyebilecek bol miktarda sağlık yararları sunar Pancarın sunduğu en iyi 13 faydaya göz atın:

Asidoz:

Pancarlar asidoz’a (Kanda aşırı asit oranı, asit zehirlenmesi) karşı etkili bir araç olan yüksek alkalidir.

Anemi:

Bu duruma ciddi demir eksikliği neden olur. Pancardaki demir, kırmızı kan hücrelerini yeniden aktif hale getirerek ve oksijenin vücuda yeterli bir miktarda verilmesini sağlayarak demir düzeylerinin yeniden kazanılmasına yardımcı olur.

Ateroskleroz:

Pancar suyu, damar tıkanmasına yol açan kalsiyum tortuları için mükemmel bir çözücüdür.

Tansiyonu düzenler:

Pancar, tansiyonun normalize edilmesine yardımcı olan, yüksek tansiyon seviyelerini düşüren ve düşük olanları yükselten özelliklere sahiptir.

Kanser:

Pancar, kansere neden olan bileşiklerin oluşumunu engellediği anlaşılan bir bileşik olan betain içerir.

Kabızlık:

Düzenli olarak pancar suyu tüketimi, pancardaki selülozun etkisiyle kabızlığı azaltır.

Kepek:

Kepek için tamamen doğal bir çare yapmak için, biraz pancar suyu ile biraz sirke karıştırın ve solüsyonu kafa derisine masaj yapın.

Detoksifikasyon:

Pancar, sistemin geri kalanı ile birlikte karaciğerin zehrinin giderilmesini destekler. Pancardaki yüksek kolin içeriği onu güçlü bir detoksetkeni yapar.

Mide ülseri:

Pancar suyunu biraz balla karıştırın ve karışımı haftada üç kez aç karnına tüketin.

Safra kesesi ve böbrek rahatsızlıkları:

Pancar, özellikle havuç suyu ile kombine edildiğinde safra kesesi ve böbreklerle ilgili hastalıklara yardımcı olur.

Gut hastalığı:

Temizleme özellikleri sayesinde pancar tüketimi, damla hastalığı için etkili bir tedavi yöntemidir.

Karaciğer veya safra:

Hepatit, ishal, kusma, gıda zehirlenmesi ve sarılık gibi safra rahatsızlıkları pancar ve temizlik özellikleri ile rahatlatılabilir.

Varisli damarlar:

Düzenli pancar tüketimi, varisli damarların önlenmesine yardımcı olur.

Kırmızı Pancar Nasıl Tüketilmeli?

Pancar toplarken daha tatlı oldukları için yuvarlak dipli olanları seçin. Taze pancar kullanın. Sıkı ve soyulmamış olanları seçin. Asla aşırı ısıtmayın, bu da besin değerini düşürür. Yemeğini pişirmeden önce soymayı unutmayın. Yeşiller eklendiğinde, pancarlar sadece birkaç gün dayanır. Yeşiller olmadan, birkaç hafta kadar dayanırlar. Suyunu hazırlarken, tadı iyileştirmek ve besin emilimini arttırmak için bir dilim limon ekleyin.