28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkSinüzit Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?

İçerikleri

Geniz yollarının iltihabına “sinüzit” adı verilir. Burnun üst kısmını etkiler ve güçlü baş ağrılarına ve burun tıkanıklığına yol açabilir. Sinüziti doğal yollarla nasıl tedavi edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Sinüzit hakkında bilmeniz gerekenler

Yukarıda belirttiğimiz üzere, sinüzit geniz yollarının, yani elmacık kemikleri ve burnun etrafı ile arkasında bulunan çukurlukların iltihaplanmasıyla oluşur. Bu durum kronik veya akut olabilir. Bazıları bu sorunu tedavi etmez ya da yeterli özeni göstermezse, haftalarca, aylarca hatta yıllarca yaşayabilir.

Sinüzit belirtileri nelerdir?

Baş ağrıları Sinüslerde ağrı Ateş Sürekli burun akıntısı Yorgunluk Ağız kokusu Yüzün şiş hissetmesi Kanlanan ya da sulanan gözler Gözlerde ağrı Özellikle azı dişlerinde olmak üzere dişlerde ağrı Burun kanaması Genel bir rahatsızlık ve huzursuzluk hissi Soğuk algınlığı ve öksürük (kronik sinüzit yaşayanlar için) Koku alamama (hipozmia) Yutarken veya çiğnerken ağrı duyma Disfoni veya ses kısıklığı

İki çeşit sinüzit vardır ve bir veya daha fazla belirtinin görülmesi ve belirtilerin şiddetine ve görülme zamanlarına göre tamınlanırlar.

Akut sinüzit

Çoğu durumda, bu sinüzit tipine bakteriyel bir enfeksiyon sebep olur. Genel soğuk algınlığı, grip gibi bir solunum yolu viral enfeksiyonunun devamında gelen bir problem sebebiyle yaşanır. En yaygın görülen sinüzit tipi akut sinüzittir.

Kronik sinüzit

Kronik sinüzitin sebebi de bakteriyel bir enfeksiyon olabilirken genel sebebi bronş astımı gibi enflamatuar bir hastalık olmaktadır. Mevsimsel alerjiler de sinüsleri ve burunu iltihaplandırarak, bakterinin yok edilmesini engelleyebilir. Bu durum birkaç sefer görüldüğü için (her sene ya da örneğin mevsim dönüşlerinde), kronik sinüzit çok yaygındır ve tedavi edilmesi daha zordur.

Evde sinüzit tedavisi

Siz de akut veya kronik sinüzitin birinden şikayetçiyseniz, geniz yolları veya sinüs iltihabı tedavisi için aşağıda verdiğimiz ipuçları ve ev tedavilerinden faydalanabilirsiniz. Bunların hepsi sorunu önlemenize, tedavi etmenize ve ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Bu tedavilerin ilaç tedavisine göre daha uzun sürede sonuç vereceği bir gerçektir, ancak bu doğal seçenekler sorunun köküne “saldırırlar” ve hastalığın tekrar gelişmesinin önlenmesine yardımcı olurlar.

Sağlıklı beslenme

Her zaman sağlıklı olmanın yollarından biri beslenme ile başlar. Birçok alerji, iltihap, enfeksiyon ve hastalığın sebebi yetersiz beslenmedir. Beslenmenize özen göstermediğiniz takdirde, rafine şeker (hamur işi, pasta, alkolsüz içecek), doymuş yağ (hamburger ve sosisli sandviç), tuz (ekmekler ve işlenmiş gıdalar), konserve gıda içeren çok fazla ürün tüketiyorsanız, sağlığınız olumsuz yönde etkilenecektir.

Vücut bu tür gıdalarla zehirlendiğinde, alerji geliştirir, hastalıklara yakalanır, bakteri ve mikropların girmesine “izin verir” ve bütün bunlar da sonuç olarak iltihap, enfeksiyon ve hastalıklara yol açar.
Bu sebeple, şu anda sinüzitten şikayet ediyor ya da sinüziti önlemek istiyorsanız veya geçmişte sinüzit sorunu yaşamışsanız, daha sağlıklı beslenmeye gayret etmelisiniz. İyi bir detoks diyeti ilk adımda size yardımcı olacaktır. Ardından işlenmiş gıdalar yerine tam tahıl ürünlerini tercih edebilir, meyve sebze tüketebilir, yemeklerinizi kızartmadan pişirmeyi (fırında veya buharda pişmiş) seçebilir ve fast food restoranlarından kaçınabilirsiniz.

C Vitamini

Neredeyse herkesin bildiği üzere, C vitamini hastalıklara ve geniz yolları iltihabına, yani sinüzite yol açabilen virüs ve bakterilerin oluşmasının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Her sabah bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için portakal suyu içmeyi kendinize alışkanlık haline getirmelisiniz. Salatalarınızı süslemek için, limon (meyve sularınıza, smoothielere ve çaylara da tat verir) ve tatlı ihtiyacınız için mandalina, portakal veya greyfurt tercih edebilirsiniz. Bu şekilde, yalnızca vücudunuza iyi miktarda C vitamini eklemiş olmakla kalmayacak, aynı zamanda vücudun pH seviyesini de dengelemiş olacaksınız.

Bu meyvelerin yanı sıra, brokoli ve havuç gibi aynı (veya daha fazla) miktarda C vitamini içeren başka gıdalar da mevcuttur. Diğer yandan, bu besin maddesinin etkisini engellememek için süt ürünleri, işlenmiş et ve şeker tüketmekten kaçınmayı deneyin.

Çevre – Ortam

Tahriş edici bir ortam veya çevre sinüzitten şikayetçi ya da sinüzite meyilli olanlar için önerilmemektedir. Bu da aşağıda örneğini verdiğimiz ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmanız gerektiği anlamına gelir.
Sigara içilen ortamlar Fabrikalar gibi toksik atıkların bulunduğu yerler Beyazlatıcı gibi çok güçlü kimyasal ürünlerle temizlik yapılan yerler Şehir merkezi gibi çevre kirliliğinin en yoğun olduğu ortamlar Duygular Sinüzitin diğer bir sebebi de duygusal dengesizliklerdir. Ruh durumunuz vücudunuzun verdiği tepkiler üzerinde önemli bir role sahiptir. Gerilim, stres, yorgunluk, sinir, anksiyete ve depresyon hali birçok şekilde sizin aleyhinize etki gösterecektir. Sinüzit örneğine baktığımızda, bu rahatsızlığa yakalanma veya sinüzitin kroniğe dönme ihtimalini arttırabilirler.

Rahatlamaya çalışın, endişelerinizi ve üzerinizde hissettiğiniz baskıları bir yana koyun, daha sık tatile çıkın (veya şehir dışında en az bir gün geçirin), uykunuzu alın, küvet banyosu yapın (aynı zamanda geniz yollarınızın “rahatlamasına” yardımcı olur) ve papatya, ıhlamur ve kediotu kökü gibi rahatlatan çaylar için.