28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviTırnak Batması İçin Doğal Tedaviler

Tırnak Batması İçin Doğal Tedaviler

İçerikleri

Bu yazımızda size bunun olası nedenlerini ve belirtilerini anlatacağız. Ayrıca evde hazırlayabileceğiniz, hiç de komplike olmayan birkaç tedavi yöntemini de sizinle paylaşacağız, üstelik kullanacağınız malzemeler genellikle mutfağınızda  halihazırda bulunan maddeler olacak: limon, tuz, kekik, soğan, yumurta veya havuç.

tirnak batmasi icin dogal tedaviler 1 Tırnak Batması İçin Doğal Tedaviler
Belirtiler nelerdir?
  Tırnağın etrafındaki bölge kırmızı ve/veya iltihaplı göründüğünde ve dokunduğunuzda ağrı hissettiğinizde tırnak batması olduğunu anlarsınız. Bazen mikrop kaparak enfekte olabilir ve içinden iltihap da akabilir.
Olası nedenler Tırnak batması aşağıdaki durumlardan bir veya daha fazlası nedeniyle oluşur: Aşırı tırnak uzaması Anormal tırnak uzaması Tırnağın cildin içine doğru uzaması Ayak parmaklarına aşırı baskı yapan ayakkabı kullanımı Aşırı terleme Travmalar Cilt hastalıkları tirnak batmasi icin dogal tedaviler 2 Tırnak Batması İçin Doğal Tedaviler

Tırnak Batığı Tedavileri
  Kekik Çayı
  Kekik pek çok faydası olan tıbbi bir bitkidir. İltihapla ve enfeksiyonlarla savaşmaya, ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle de tırnak batması için mükemmel bir ilaçtır.

Bir fincan su ve iki çorba kaşığı kekik ile çay hazırlayın. Beş dakika kaynatın ve çay soğuduğunda tırnak batması olan parmağı beş-on dakika kadar çayın içinde bekletin. Bunu gün içinde birkaç kez tekrarlayın.

tirnak batmasi icin dogal tedaviler 3 Tırnak Batması İçin Doğal Tedaviler

Limon ve tuz
  Bu basit malzemeleri kullanarak tırnak batması için etkili bir ilaç yapabilirsiniz. Limonda bir delik oluşturun ve içine biraz deniz tuzu doldurun. Tırnak batması olan parmağı limona sokun, 20 dakika bekletin ve bunu tırnak iyileşene dek her gün tekrarlayın.

Hem limon hem deniz tuzu, dezenfektan ve iltihap sökücü olarak görev görürler.

Soğan lapası
  Soğan, pek çok hastalığı tedavi edebilen harika bir antiinflamatuardır. Tırnak batması durumunda da çok basit bir uygulama ile fayda gösterir.  Bir soğanı pişirin ve kaynadığında blendırda ezin. Halen ılık haldeyken steril gazlı bezin üzerine yayın.Yaralı parmağa bunu uygulayın. Bandajla veya plasterle kapatabilirsiniz, bu şekilde en az iki saat bekletin.

tirnak batmasi icin dogal tedaviler 4 Tırnak Batması İçin Doğal Tedaviler

Havuç lapası

Bütün bu tedaviler çok etkindir, mutfağınızda bulunan malzemelere göre aralarından birini seçebilirsiniz, veya hangisinin size daha faydalı olduğunu anlamak için dönüşümlü olarak uygulayabilirsiniz.

Örneğin bu lapa soğan lapasına benzer ama soğan yerine havuç ile hazırlanır. Tırnak batmasını tedavi ettiği gibi etkilenen cildi de yeniden canlandırır. Bu lapayı günde üç kez en az 15 dakika boyunca uygulayın.

Yumurta akı Bu tedavi çok hızlıdır ve iyileşme görene dek devamlı uygularsanız çok iyi sonuçlar sağlar. Tek yapmanız gereken bir yumurta akını çırpmak ve günde birkaç kez tırnak batmasının olduğu bölgeye uygulamaktır. Yumurta akını buzdolabında 3 güne kadar bekletebilirsiniz.

tirnak batmasi icin dogal tedaviler 5 Tırnak Batması İçin Doğal Tedaviler

Pamuk

En kolay ve masrafsız çözüm ise, tırnakların uç alt kısımlarına pamuk sıkıştırmak. Tırnağınıza pamuk sıkıştırmadan önce ayağınızı iyice temizleyip tırnak batması için kremlerden birini veya baticon kullanabilirsiniz. Bu acıyı da hafifletiyor. Bu pamuk sıkıştırma işlemini yaklaşık bir hafta tekrarlamanızı öneriyoruz.

Tırnak Batmasını Önlemek Mümkün mü?

tirnak batmasi icin dogal tedaviler 6 Tırnak Batması İçin Doğal Tedaviler
 

Şu tavsiyelerimizi dinleyerek tırnak batmalarını engelleyebilirsiniz:

Tırnaklarınızı her zaman düzgün şekilde kesin,tırnak etlerini de unutmayın. Kestiğiniz tırnağın kenarlarının keskin ve sert kalmaması için mutlaka törpü kullanın. Çok sıkı ayakkabılar giyinmekten kaçının, bunun yerine ayağınızın doğal şekline uygun olanları seçin. Hava geçirgen olduklarına ve ayağınızın nefes alacağından emin olun. Tercihen yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmalısınız. Eğer birisi ayağınıza basarsa, durum ciddi görünmese de verdiğimiz doğal tedavi yöntemlerini uygulayın. El ve ayaklarınızı düzenli olarak nemlendirin, bunun için E vitamini veya bitki yağları içeren kremleri kullanın. Tırnak batması olan bölgede mantar oluşmuşsa, her gün bir damla saf çay ağacı yağı damlatın, çok güçlü bir mantar ilacıdır.

Önerimiz: Eğer ayak tırnağınız enfeksiyon kapmışsa ve iyileşmiyorsa veya daha da artıyorsa, daha ileri komplikasyonları önlemek için doktorunuzla görüşün. Bu çok sık olmasa da eğer dikkat etmezseniz tırnağınız düşebilir, apse oluşabilir, enfeksiyon vücudunuza yayılabilir. Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2017, 17:08