20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkTiroid problemlerinizi doğal yollarla nasıl iyileştirebilirsiniz?

Tiroid problemlerinizi doğal yollarla nasıl iyileştirebilirsiniz?

İçerikleri

Tiroid Bezi boynunuzun tabanında bulunur ve boğazın alt kısmında kıvrılan bir papyon-kravat veya kelebek gibi şekillenmiştir.Metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olan bir hormondur. Kalp atış hızınızı ve çocukların büyüme ve gelişimini düzenleyen tiroksin hormonu üreten çok önemli bir bezdir. Tiroidinizdeki dengesizlikler, düşük işleyen veya aşırı aktif tiroidle sonuçlanabilir.

Doğru diyet, egzersiz ve dinlenme ile ve yaşamınızdaki stresi en aza indirerek tiroid işlevinizi destekleyebilirsiniz.

DOĞRU BESLENME

1) Beslenme ve tiroid işlevi arasındaki ilişkiyi anlayın

Tiroid, düzgün çalışması için gereken; iyot, selenyum ve vitaminleri almak için iyi beslenmeye bağlıdır. Uygun beslenme dengesi olmaksızın, tiroit işini düzgün yapamaz. Beslenme için zaman ayırın. Her zaman yapmanız gereken en basit şey olmamakla birlikte, kendi yiyeceklerinizi hazırlayarak ve ailenizdeki herkesin daha sağlıklı bir diyet izlemesini teşvik ederek siz ve ailenize mükemmel bir hizmet sunacaksınız.

2) İşlenmiş ve paketlenmiş yiyecekleri tüketmeyi sınırlayın

Gıda İşlenmesi sırasında genellikle gıdalara şeker katılır. Bu, herhangi bir tiroid problemini kötüleştirebilir. Biraz uygulama ve planlama gerektirir, ancak sıfırdan pişirmeye ne kadar erken başlarsak o kadar iyi olur. İşlenmemiş olan tüm gıdaları kullanmak, orijinal vitaminleri, mineralleri ve diğer besin öğelerinin çoğunu korur. Bir temel kural der ki eğer beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna gibi gıdalar çok beyaz ise bu o gıdanın aşırı işlenmiş olduğunu gösterir. Onların yerine tam taneli ekmek, kahverengi pirinç ve tam tahıllı makarna yiyiniz.

3)Diyetinizdeki sebze ve meyveleri artırın

Mümkün olduğunca, yerel, mevsimlik, organik ürünler tüketmeyi tercih edin, besinleriniz ne kadar taze olursa o kadar iyi olur. Sebzelerin kökeni konusunda çok fazla endişelenmeyiniz. Hiç ürün olmamasındansa herhangi bir ürün olması daha iyidir, velev ki dondurulmuş meyve ve sebzeler bile olsa sağlığınıza fayda sağlar.

4) Et tüketiminizi sınırlayın 

Özellikle kırmızı et tüketiminizi azaltmaya çabalayın. Eğer et yerseniz, yağsız et yediğinizden emin olun. Tercihen omega-3 ve omega-6 yağlarının daha doğal bir oranına sahip olduğu için otla beslenen hayvanların etini veya herhangi derisiz kanatlı hayvanların etini yiyiniz. Tükettiğiniz tüm etler suni hormon veya antibiyotik olmaksızın yetiştirilen hayvanlardan elde edilmiş olmalıdır.
Çoğu et, paket üzerinde hormonsuz olduğunu belirtecektir. Hormonsuz olduğunu belirtmezse, muhtemelen değildir. Marketlerde organik et bölümünde hormonsuz et seçenekleri olup olmadığını kontrol edin.

5) Balık tüketiminizi artırın

Balık kaliteli proteindir ve sıklıkla yüksek miktarlarda sağlıklı omega-3 yağlarına sahiptir. Balık genellikle yağsızdır ve hazırlanması oldukça kolay olabilir. Balık seçerken dikkatli olun. Yüksek oranda civa ihtiva eden balıklar tiroid fonksiyonunuz açısından kötü olabilir.

6) Diyetinize fasulye ve baklagiller ekleyin

Bakliyat, mercimek gibi besinleri içerir ve tiroid hormonu yapmak için tiroid tarafından gerekli vitamin ve minerallerin çoğunu içerir. Ayrıca et tüketimini kısıtlayan veya tamamen kesen kişiler için iyi bir protein kaynağıdırlar.

7) Şeker Tüketiminizi azaltın

Şeker seviyenizi düşük tutmak için, tam tahıllar gibi karmaşık karbonhidratları seçin. Şeker veya şeker yerine geçen şeyleri tüketmekten kaçının. Basit şeker, hem tanecikleştirilmiş şeker hem de yüksek fruktoz mısır şurubu bağımlılık yapan bir ilaç gibidir. Şekeri bırakma konusunda zorluk çekiyorsanız, şeker otu bitkisini şeker yerine kullanmayı deneyin. Diyabetik hastaların tiroidlerini kontrol ettirmeleri gerekir. Tiroid hastaları kan şekerlerini takip ettirmelidirler Çünkü Eşzamanlı hastalıklar(Şeker hastalığı ve Tiroid hastalığı aynı anda olması)  çok yaygındır.

8) Yeterli İyot alın

Orta miktarda tuz ve kırmızı et içeren bir diyet yerseniz, muhtemelen iyot alırsınız. Ancak, kan basıncınızı kontrol etmeye çalışmak için tuzdan vazgeçerseniz, alternatif bir iyot kaynağı kullandığınızdan emin olun. Tiroidin düzgün çalışabilmesi için iyot gerekir. Gerekirse, günlük iyot gereksiniminin en az% 50’sini içeren yüksek kaliteli bir takviye kullanın.

Ayrıca aşağıdaki iyot kaynaklarının bazılarıyla diyetinizi tamamlayabilirsiniz:

Kahverengi Deniz Sebzeleri (Esmer Suyosunu, Kahverengi Yenilebilen bir Suyosunu, Koyu Kırmızı yenilebilen bir suyosunu) Deniz ürünleri ve balık Yogurt Süt Yumurta

9) Gerekebilecek diğer takviyeleri doktorunuza sorun.

Çinko ve selenyum, uygun tiroid fonksiyonu için gerekli minerallerin eklenmesinin avantajları hakkında doktorunuzla görüşün. Ayrıca, Vitamin D3 ile takviye etme konusunda doktorunuza danışınız. Doğuştan olan bağışıklıkla ilgili hastalıkların düşük D vitamini seviyeleri ile ilişkisi vardır.

10) Bolca Su için 

Her zaman yeterli su tüketerek susuzluğunuzu gidermeye dikkat edin. Vücudunuzun düzgün çalışmasına yardımcı olur ve sizi genel olarak sağlıklı hissetmenizi sağlar.

EGZERSİZ YAPMA VE DİNLENME

1) Egzersizin tiroid fonksiyonu bakımından önemini kavrayınız

Her gün 30 dakika egzersiz yapınız. Egzersizinizin çok sıkı olması zorunlu değildir veya etkili olması için bir spor salonunda gerçekleşmesi gerekmemektedir. Sağlığınızda bir fark yaratmak için günde 30 dakikalık yürüme yeterlidir. Egzersiz rejimini yoğunlaştırmanız gerektiğini düşünüyorsanız, hızınızı veya yürüyüş uzunluğunu artırabilirsiniz.

2) Bir Fitness Sınıfını deneyebilirsiniz 

Egzersiz yapmaya motive olmakta güçlük çekiyorsanız, grup çalışması yapmaya çalışın. Yoga, tai chi ve qigong gibi sağlık için bazı yaklaşımlar vardır, bunlar aktif olmak ve aynı zamanda tiroid bezini korumak için mükemmel seçimlerdir.
Egzersiz kan akışının devam etmesini sağlar. Bu, tiroid hormonunun her hücreye ulaşmasını sağlar.

3) Stres seviyenizi azaltın

Yaşamınızda stres alanlarını belirleyin ve üzerlerindeki etkilerini azaltmaya çalışın. Geçmişte sağlığınızın uğruna kabul ettiğiniz yükümlülükler hakkında bazı zorlu tercihler yapmak zorunda kalabilirsiniz. Nefes alma, görselleştirme veya nefes sayma gibi meditasyon tekniklerini öğrenin.

4) Çakra Sistemini kullanarak gözünüzde canlandırın
Sessizce oturun ve tiroid alanındaki vücudunuza giren mavi bir ışığı gördüğünüzü hayal edin. Her nefes aldığınızda, ışık daha parlak ve daha mavi olur.Nefes verdiğinizde biraz sönükleşir. Mümkün olduğu süre boyunca bu görselliği aklınızda tutun, ancak her gün en az 5 dakika deneyin.
Antik çakra enerji sisteminde tiroid bezi 5. şakrada (Vishuddha) bulunur ve mavi renk ile karakterize edilir.

5) Dinlenmeye zaman ayırın 

Gece yeterince uyuduğunuzdan ve gün boyunca yeterince ara vererek dinlendiğinizden emin olun. Tiroid, strese karşı çok duyarlıdır, çünkü strese tepki veren bezlerden biridir. Bu nedenle, tiroidinizin “yeniden başlamak” için zamana ihtiyacı vardır. Dinlenme ve gevşeme tiroidinize ihtiyaç duyduğu zamanı verir.

TİROİDİN İŞLEVİNİ ANLAMAK

1) Tiroidin yetersiz çalışması hakkında bilgi edinin 

Hipotiroidizm viral enfeksiyonlar, radyasyon hasarı, bazı ilaçlar, gebelik ve diğer nadir nedenlerden kaynaklanabilir. Çoğu zaman, vücutta çok az iyot olması, hipotiroidizme neden olabilir. Hipotiroidizm semptomlar ve laboratuar testleri (yüksek TSH gibi) ile teşhis edilir.

Düşük aktif tiroid belirtileri

Yorgunluk Adet döngüsündeki değişiklikler Kabızlık Depresyon Kuru, kaba saçlar Saç Dökülmesi Kuru Cilt Rahatsız uyku döngüsü, genellikle daha çok uyur Soğuğa dayanamama Azalan kalp atış hızı Tiroid bezinin şişmesi (guatr) Açıklanamayan kilo alımı veya kilo verme zorluğu

2) Hipertiroidi veya aşırı aktif tiroid hakkında bilgi edinin

Hipertiroidi, çoğunlukla Grave hastalığı olarak görülür. Ayrıca, tiroitte küçük büyümeler olan tiroid nodülleri neden olabilir. Hipertiroidi, semptomlar ve laboratuvar testleri ile teşhis edilir (örn., Düşük TSH). Tedavi edilmemiş veya kötü tedavi gören hipertiroidizm, kalp problemlerine, kemik problemlerine ve tiroid fırtınası denilen çok ciddi bir duruma yol açabilir.

Aşırı aktif tiroid belirtileri şunları içerir:

Hızlı kalp atışı Artmış solunum sayısı Bağırsak hareketlerinde artış ve ishal. Saçlarda incelme ve dökülme Açıklanamayan Kilo Kaybı Tedirginlik, Asabilik ve yüksek enerji hissi Huysuzluk Sıcağa dayanamama Aşırı Terleme Kaşıntılı olabilen kırmızımsı cilt

3) Ne zaman doktora görünmeniz gerektiğini bilin 

Tiroid belirtileriniz kötüleşiyor gibi görünüyorsa veya 4-6 hafta sonra tiroidinizi doğal olarak iyileştirmeye çalıştıktan sonra hala belirtiler yaşıyorsanız, tıbbi yardım isteyin. Önce pratisyeninizi görün. Daha sonra, bir tiroid uzmanına gitmeniz gerekebilir. Hipotiroidiyseniz, doktorunuz muhtemelen tiroid ikame hormonunu (levotiroksin) reçete eder. Hipertiroidi veya Grave Hastalığınız varsa, radyasyon terapisi, tiroidi engelleyen ilaçlar, herhangi bir düzensiz kalp atışını (beta blokerleri) tedavi eden ilaçlar veya ameliyat gibi birçok seçenek vardır.

4) Sağlık uygulamalarınıza devam edin

Tıbbi tedaviye ihtiyacınız varsa bile sağlıklı tiroid işlevini desteklemek için burada verilen diyet, egzersiz ve dinlenme önerilerini takip etmelisiniz. Bu adımları doktorunuzla konuşmaya dikkat edin.