25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkTüp BebekTüp Bebek Nedir? Kimlere Uygulanır? Aşamaları Nelerdir? Fiyatları

Tüp Bebek Nedir? Kimlere Uygulanır? Aşamaları Nelerdir? Fiyatları

Çocuk sahibi olmak isteyen anne babaların son umudu olan tüp bebek nedir, kimlere uygulanır, aşamaları nelerdir, ne kadar sürer, fiyatları ne kadardır?

İçerikleri

Son zamanlarda bebek sahibi olmak için çok sık uygulanan yöntemlerin başında tüp bebek geliyor. Erkek ve kadınlara ait olan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi anlamına gelen tüp bebek hakkında merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Tüp Bebek Nedir?

Normal yollarla gebe kalamayan veya gebelik şansı hiç olmayan çiftlerde gebelik şansının artırılmasını sağlayan tüp bebek yöntemi son zamanlarda birçok çifte uygulanmaktadır. Tıbbın gelişmesine bağlı olarak artık çok daha pratik uygulanan bu yöntemde gebelik şansı çiftlerin kısırlık nedenine göre değişmektedir.

Tüp bebek tedavisi için geç kalınmaması önerilmektedir. Kadınlarda 35 yaş üzerinde gebelik şansı azalacağı için 35 yaşından önce tedaviye başlanması daha doğrudur. Bu nedenle ileri yaşlarda evlenen ve 6 ay düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamayan kadınların bir an önce doktora başvurması gerekir.

Kimlere Tüp Bebek Uygulanır?

1 yıl boyunca düzenli ilişkiye girilmesine rağmen gebelik oluşmadığı durumlarda tüp bebek tedavisine geçilir. Bebek sahibi olamayan çiftler ‘’ Kimlere tüp bebek uygulanır? ‘’ merak etmektedir. Tüp bebek tedavisinin uygulanacağı durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kadınlarda tüplerin her ikisinin de kapalı olması
  • Kısırlık teşhisi
  • Yumurta bozukluğu
  • Tüplerin alınması
  • Sperm sayısının yetersiz olması
  • Yumurta sayısının yetersiz olması
  • Menisinde hiç spermin olmaması
  • Spermin kalitesinin veya hareketliliğinin yetersiz olması
  • Hormon bozukluğu
  • Düşüklerin tekrarlaması
  • İlerleyen yaş

Yukarıda sayılan nedenlere bağlı olarak tüp bebek tedavisine başvurulur. Menopoz dönemine girilmediği sürece tüp bebek için kadınlara bir yaş sınırlaması getirilmemiştir. Ancak ilerleyen yaşlarda olumlu sonuç alınamama oranı yüksek olduğu için 35 yaş üstündeki kadınların bir an önce tüp bebek yöntemine başvurması önerilir.

Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir? Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek tedavisi belirli bir süreci kapsar. Bu nedenle ailelerin sabırlı olması önerilir. Tüp bebek işleminden önce kadınlara HSG yani renkli rahim filmi çekilir ve tüplerin açık olduğundan emin olunur. Erkeklerde ise sperm testi ile meni varlığı belirlenir. Spermin hiç olmadığı durumlarda tüp bebek tedavisi yapılamamaktadır. Tüp bebek aşamaları 5’e ayrılır. Her bir aşamada farklı bir işlem yapılır. Bu aşamalar şunlardır:

1.aşama: İlk muayene aşaması da denilen 1.aşamada çiftlerin önceki tedavi süreçleri değerlendirilir. Gerekli tetkikler ve tahliller yapılarak sorun belirlenmeye çalışılır. Tüm raporlar hazırlandıktan sonra tüp bebek planlaması yapılır ve gün belirlenir.

2.aşama: Bu aşamada yumurtalıkların uyarılması ve oluşturulması işlemi yapılır. Yumurtalıklar içerisinde iyi olan embriyolar seçilir ve rahme yerleştirilerek yumurtanın gelişmesi sağlanır. Bu aşama ortalama olarak 8 – 12 gün sürer.

3.aşama: Bu aşamada yumurta toplama işlemine geçilir. Anestezi yapılarak gelişen yumurtaların toplanması ve laboratuvar ortamında saklanması sağlanır. Bu aşamada erkekten sperm alınır.

4.aşama: Bu aşamada tüp bebek uygulaması yapılır. Laboratuvar ortamında sperm ile yumurtanın döllenmesi sağlanır.

5.aşama: Bu aşamada embriyonun transferi gerçekleştirilir. 2 – 6 gün laboratuvarda saklanan ve döllenen yumurtalar rahim içerisine eklenir. 5 – 10 dakika süren işlem sonrasında gebelik oluşana kadar cinsel perhiz önerilir.

Tüp Bebek İle Hamile Kalmak Mümkün Müdür?

Tüp bebek işleminden 12 gün sonra gebeliğin oluşup oluşmadığı test edilir. Kanda ölçülen BHCG oranına göre tüp bebek tedavisinin olumlu yanıt verip vermediği belirlenir. Tüp bebek tedavisinin başarılı olması birçok etkene bağlıdır. Başarı oranını etkileyen durumlar şunlardır.

  • Stres
  • Yumurta rezervi
  • Kilo fazlalığı
  • Sigara tüketimi
  • Tüplerde sıvı birikimi
  • Sperm kalitesinin düşük olması

SGK Tüp Bebek Desteği Nasıl Alınır?

2018 yılında yürürlükte olan kanunlar ve tebliğler ile doğrulandığı üzere, yardımcı üreme teknikleri (tüp bebek tedavileri) konusunda SGK desteği almak mümkün.

Tüp Bebek İçin SGK’dan Destek Almak İçin

  • Tedaviyi görecek kişinin en az beş yıldır genel sağlık sigortalısı ya da sigortalı kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi olması gerekir. Yani kendiniz ya da eşiniz üzerinden 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayınızın olması gerekir.
  • Yapılan tıbbi tedaviler sonucunda normal yöntemlerle çocuk sahibi olunamadığına ve ancak yardımcı üreme teknikleri ile çocuk sahibi olunabileceğine dair sağlık kurulu raporu alınmalıdır.
  • Tüp bebek tedavisi bedellerinin ödenebilmesi için, tedavi görecek olan kadında gebeliğin sürdürülmesine engel bir rahatsızlık bulunmadığına dair onayın da kurum raporunda yer alması gerekir.
  • Başvuranlar 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olmalıdır. Tüp bebek tedavisi sürecinde embriyo transferinin yapıldığı gün, kadının 40 yaşından gün almamış olması gerekir.
  • Tüp bebek tedavisinin yapıldığı merkezin Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması bulunmalıdır.

Tüp Bebekte 2018 Yılı Devlet Desteği Ne Kadar?

Sosyal Güvenlik Kurumu yönetmeliğinde yer alan bilgilere göre, tüp bebek tedavisinde birinci denemede %30, ikinci denemede %25, üçüncü denemede %20 oranında olmak üzere bu tedaviler için belirlenen bedeller üzerinden katılım payı alınıyor.

Yardımcı üreme yöntemi katılım payları, tedavinin sağlandığı sağlık hizmeti sunucusunca kişilerden tahsil ediliyor.

Tüp Bebek Fiyatları 2018

Ülkemizde güncel tüp bebek tedavisi fiyatları, 2018 yılı itibarı ile 6000 TL ila 10000 TL civarında değişmektedir. Anlaşmayı ve tedavi görmeyi düşündüğünüz tüp bebek merkezi ile mutlaka bir ön görüşme yapmalı, fiyatlar ve tedavi sürecindeki uygulamalar ile ilgili detaylı bilgi almalısınız.

Tüp Bebek ve Aşılama Arasındaki Farklar