19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınVajinal kanserin belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Vajinal kanserin belirtileri, nedenleri ve tedavisi

İçerikleri

Vajinal, servikal veya rahim kanserinin her kadının bilmesi gereken 3 tanısını Sağlık Haberleri Editörümüz bugün sizler için araştırdı.

Hiç vajinal kanser hakkında bir şeyler duydunuz mu? Servikal kanseri iyi bilinir ve araştırılırken vajina kanseri bu kadar yaygın bilinmez. Bayan organlarına aşina olan herkes rahim, rahim boynu ve vajina arasındaki farkı tarif edebilir. Ancak, birçok kadının bu konuda oldukça bilgisiz olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu kanser türünü diğer kadın kanserleriyle karşılaştırmak için istatistiklere bir göz atın. Ayrıca endometrial kanser olarak da bilinen Rahim Kanserinden, bu yıl 61.380 yeni vaka ve 10.920 ölüm olduğu görülmektedir. Servikal kanserden 12.820 yeni vaka ve 4,210 ölüm olduğu görülmektedir. Vajinal kanserden 1.240 ölümle birlikte 4.810 yeni vaka görülmektedir.

İstatistikler, vajinal kanserin rahim ve rahim boynu kanseri ile karşılaştırıldığında daha az vakaya sahip olduğunu göstermektedir, ancak bu daha az önemli veya daha tehlikesiz bir sorun olduğu anlamına gelmez.

Vajinal kanserin belirtileri nelerdir?

Semptomlara ilişkin ayrıntılara girmeden önce, rahim, servikal ve vajinal kanser arasındaki farklılıkları tespit etmek önemlidir, böylece ayrımı yapabilirsiniz.

Endometrial kanser, rahim kanseri olarak da adlandırılır. Başka bir deyişle, rahmin iç kısmında bulunan kanser hücreleri söz konusudur. Rahim ağzı kanseri rahim ağzını açar, vajina içindeki küçük bir yapı rahim ağzına açılır. Vajinal kanser vajinayı etkileyen kanserdir. Vajina, rahim ağzına giden rahim ağzına açılan açıklıktır.

İşte vajinal kanserin en yaygın belirtileri şunlardır:

Pelvik ağrı: İdrar yaparken veya cinsel ilişki sırasında ağrı içerir. Olağandışı bir kanama veya akıntı: Bu, menopoz sonrası veya aybaşı dönemleri arasında kanama anlamına gelebilir. İdrarda değişiklik: Bu, dışkıda veya idrarda kan olması, kabızlık veya sık idrara çıkma görülmesi anlamına gelir. Vajinal kanserin nedenleri nelerdir?

Vajinal kanserin nedeni hala belirsizdir, ancak sağlık uzmanları bazı risk faktörlerini bilirler. Bunlar arasında sigara, HIV, HPV ve yaş bulunmaktadır (artmış yaşla birlikte risk artışı anlamına gelmektedir). Vajinal kanserli kadınların çoğunun yüzlerce farklı soydan oluşan yaygın bir enfeksiyon olan bir tür HPV taşıdığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Kötü haber şu: 80 milyona kadar Amerikalı, yılda 14 milyon yeni vaka ile bir tür HPV’ye sahip.

Vajinal kanserin tedavisi nasıldır?

Vajinal kanser için güncel tedavi, dış radyasyon, iç radyasyon, kemoterapi veya vajinanın bir kısmını cerrahi müdahale ile almak ve daha sonra bir estetik ameliyatı yapmaktır. Erken teşhis, kanserinize yardımcı olabilir, ancak çoğu vaka geç dönemlerinde semptomlar gösterir. İyi haber şu ki, birinci evrede teşhisi konulan kadınların yüzde 84’üne kadar hayatta kalıyor. Evre II tanısı konulanların yüzde 75’i hayatta kalma oranına sahipken, evre III veya IV’e sahip olanlar yüzde 57’lik bir hayatta kalma oranına sahiptir.

Vajinal kanserin önlenmesi için nelere dikkat edilmelidir?

Bilinen risk faktörlerinden bazılarına maruz kalma oranınızı nasıl azaltacağınıza dair birkaç ipucu:

Sigara içmeyi bırakın. Bu, birçok kanser türüne yakalanma riskinizi arttırdığı bilinmektedir. HPV durumunuzu bilin. HPV kolayca bulaşır ve yayılması için mutlaka cinsel ilişkiye sahip olmanız gerekmez. İyi yiyin. Kanser riskinizi azaltmak için bol miktarda taze meyve ve sebze yiyin. Alkol tüketimini sınırlayın. Sigara içmek gibi, alkol de kanser için bir risk faktörüdür. Gerekirse vitamin takviyeleri alın: Zerdeçal, sarımsak ve C vitamini, antioksidanlar ve probiyotiklerbakımından zengin gıdalar kanseri önlemek için mükemmeldir.

Dipnotlar:

  • Servikal: Rahim boynu ile ilgili
  • Pelvik: Kalça kemikleriarası boşluğuna ilişkin