Ana SayfaKadınVajinismus nedir? Vajinismus olduğunuzu gösteren 5 işaret

Vajinismus nedir? Vajinismus olduğunuzu gösteren 5 işaret

İçerikleri

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, pelvik taban kaslarında kas spazmı içeren bir durumdur. Cinsel ilişkiye girmeyi, jinekolojik muayene yaptırmayı ve tampon takmayı acı verici, zor veya imkansız hale getirebilir.

Tampon, penis veya spekulum gibi bir nesneyi vajinaya sokmaya çalıştığınızda, pelvik taban kaslarının istemsiz olarak kasılması nedeniyle gerilir. Bu, genelleştirilmiş kas spazmı, ağrı ve solunumun geçici olarak durmasına neden olur. En sık etkilenen kas grubu, pubococcygeus (PC) kas grubudur. Bu kaslar idrar yapma, cinsel ilişki, orgazm, bağırsak hareketleri ve doğumdan sorumludur. Tedavi olmadan, hayal kırıklığına ve sıkıntıya neden olabilir ve daha da kötüleşebilir. Bununla birlikte, tedavisi de mümkündür.

Vajinismus hakkında hızlı gerçekler

  • Farklı vajinismus biçimleri vardır ve semptomlar bireyler arasında çeşitlilik gösterir.
  • Ağrı hafif ila şiddetli olabilir ve farklı duyumlara neden olabilir.
  • Vajinismus, duygusal faktörlerden, tıbbi faktörlerden veya her ikisinden de kaynaklanabilir.
  • Fiziksel ve duygusal egzersizleri içeren tedavi genellikle etkilidir.

Vajinismus problemi yaşayan kadınlar bazen bu duruma tam olarak anlam veremezler. Ağrının başlangıç zamanı ve şiddeti kadınlar arasında büyük farklılık gösterebilir. Peki, vajinismus olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte, vajinismus olduğunuzu gösteren 5 işaret:

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Cinsel İlişkiye Başlarken Nefes Darlığı ve Genel Kas Spazmları

Vajinismus, vücudun büyük kas gruplarında, sırtın alt kısımları veya bacaklarda spazmlar şeklinde görülebilir. Bu spazmların oluşmasının nedeni kadın vücudunun acıya karşı savunma mekanizmasından kaynaklanır. Ayrıca, bu durum kadınların istemi dışında gerçekleşir. Söz konusu spazmlar, özellikle vajinada yer alan kaslar üzerindeki sinirlerde meydana gelen olası idrar yapamama ve penetrasyona karşı koruma sağlar. Genel olarak, vajinaya girme girişimi sona erdiğinde kasların kasılması durur ve kaslar eski haline döner. Bu nedenle, jinekolojik kontroller sırasında herhangi bir zorlama olmazsa, pelvik muayenelerde vajinismusun varlığı hakkında teşhis koymak güçleşir.

Jinekolojik Muayene Esnasında Ağrı

Jinekolojik muayene esnasında bazı kadınlar çok fazla ağrı yaşar. Cinsel ilişki öncesi yaşanan spazmlara benzer şekilde kontrolsüz bir ağrı ve gerginlik görülür. Bu ağrılar vajinal kasların kasılmasından dolayı ortaya çıkar.

İdrar Yaparken Zorlanma

Vajinismus genellikle cinsel uyarılma açısından herhangi bir engel oluşturmaz. Ancak vajinismus, vajinal kasların daralması ve vajinal kanalın tıkanması nedeniyle potansiyel penetrasyonu önleyebilir. Bundan dolayı da idrar yaparken aşırı bir şekilde zorlanma ve ağrı meydana gelir.

Cinsel İlişki Esnasında Nefes Darlığı veya Şiddetli Ağrı

Vajinada uzun süreli cinsel ağrıya neden olabilecek olağandışı ve güçlü bir gerginlik, zorlanma, acı veya yanma ile birlikte görülen duruma disparoni adı verilir. Bu rahatsızlığın bazılarının sebepleri bilinmesine rağmen, bazılarının ki ise çoğu zaman teşhis edilemez. Menopoz döneminden sonra vajinismus görülen kadınlarda disparoni çok sık görülür. Nedeni ise adet dönemi sırasında vücuttaki östrojen seviyesinin düşmesidir. Disparoni, vajinanın doğal bir şekilde kayganlaşmaması ve elastikiyetini büyük ölçüde kaybetmesine yol açar. Ayrıca bu rahatsızlık, cinsel ilişkiyi çok stresli, acı verici, zor ve hatta imkansız hale getirir. Bu durum, vajinismusun bir işareti veya olası bir nedenidir. Ancak disparoni, vajinismustan daha farklı bir problemdir. Disparoni bazen kendi başına görülürken, bazen de vajinal atrofi, enflamatuar hastalık veya kist ile birlikte ortaya çıkar.

Cinsel Fonksiyon Bozukluğu

Cinsel fonksiyon bozukluğu; cinsel olarak uyarılmama, cinsel isteksizlik oluşması veya vajinismusa eşlik eden şiddetli ağrı şeklinde görülür. Ayrıca bu durum, zihinsel ve duygusal nedenler ile birlikte orgazma ulaşmayı da engeller.

Vajinismusun varlığı bu belirtiler ışığında kolayca teşhis edilebilir. Doğru bir tedavi için ise mutlaka zamanında bir doktora başvurulmalıdır.