28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınVajinusmus Neden Olur? Egzersizleri Nelerdir? Tedavisi ve Şifalı Bitkiler

Vajinusmus Neden Olur? Egzersizleri Nelerdir? Tedavisi ve Şifalı Bitkiler

Pek çok kadının kabusu haline gelen vajinismus nedir, vajinismus neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir ve vajinismusa ne iyi gelir?

İçerikleri

Günümüzde pek çok kadının kabusu haline gelen vajinismus, yeterli bilgi sahibi olunduğu zamanlarda aslında sanıldığının aksine kolaylıkla tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle vajinismus hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlere vajinismus nedir, neden olur, belirtileri ve tedavisi nasıldır başlıkları altında daha detaylı bilgilendirme yapılabilir.

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, ilişki esnasında ön sevişmede herhangi bir problem yaşamayan ve hatta zevk alan kadınların cinsel birleşme başladığı zaman istemsiz kasılmalar hissetmeleri ve bunun sonucunda erkeğin cinsel organının vajinaya girememesi ya da oldukça acılı ve zor bir şekilde girmesi şeklinde tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Ülkemizde her on kadından birinde görülen bir rahatsızlık olan vajinismusun nedenlerini merak edenlere ve vajinismus neden olur diyenlere ise bu rahatsızlığın en temel sebeplerinden söz edilebilir.

Vajinismus Neden Olur?

Vajinismusun nedenleri arasında ilk sırada psikolojik kaygıların yer aldığı söylenebilir. Özellikle kadınlara çocukluk çağlarında aşılanan ‘’Cinsellik kötüdür’’, ‘’Kızlık zarı çok değerlidir’’ düşünceleri, bu rahatsızlığın erişkin dönemlerde ortaya çıkmasındaki en büyük etkenlerden birisidir. Vajinismus ayrıca cinsel bilgi eksikliğinden, cinsel duyguların bastırılmasından ya da bazen yalnızca utanmadan dolayı da vuku bulabilmektedir. Geçmişte yaşanan bir taciz olayı, kötü bir cinsel tecrübe ya da ensest bir ilişki de yine vajinismusun nedenleri arasında yer alabilmektedir. Tüm bunların dışında vajinismusun nedenleri genel hatları ile;

  • İlk tecrübede acı hissetme
  • Cinsel ilişkiyi aşağılayan ya da değersizleştiren bir ailede büyüme
  • Güçsüz ve zayıf bir anneye sahip olma
  • Otoriter ve baskıcı bir babaya sahip olma
  • Zayıf baba-kız ilişkisi
  • Geçmişte cinsel taciz ya da şiddete uğrama
  • Cinsellikten iğrenme
  • Eşle uyumsuz olma
  • Dinsel yönden şartlanma
  • Başarısızlıktan korkma
  • Kızlık zarını kaybetmekten korkma
  • Cinsel tabular, anormal inanışlar ya da yanlış bilgiler edinme
  • Borderline ya da obsesif kişilik bozukluğuna sahip olma

Şeklinde açıklanabilir.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus belirtileri nelerdir sorusuna yanıt olarak bu rahatsızlığın oldukça basit bir şekilde tespit edilebileceği söylenebilmektedir. Buna göre aşağıdaki belirtileri gösteren kadınların vajinismus oldukları söylenebilir:

  • Cinsel ilişkinin çok ağrılı ve acılı geçmesi
  • Cinsel ilişki sırasında kadının kendini kasması
  • Cinsel ilişki esnasında kadının bacaklarını kapatması
  • Normal zamanda vajinaya tampon veya fitil yerleştirememe
  • Jinekolojik muayene olmak istememe

Vajinismus Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vajinismus belirtilerinden sonra tedavi yöntemlerini merak edenlere vajinismus tedavisi hakkında da bilgilendirme yapılabilir. Buna göre ilk olarak vajinismus hastalığının tedavi sürecinin hastaların şikayetlerine göre gerçekleştirildiği söylenebilir. Vajinismus egzersizleri ve hastalara uzman doktorlar tarafından verilecek olan psikolojik destekler, pek çok kadının vajinismus hastalığından kolay bir şekilde kurtulabilmelerine olanak vermektedir. Farklı birçok türü olan vajinismus egzersizlerinden en önemlilerine ise birkaç başlık altında değinebilmek mümkündür.

Vajinismus Egzersizleri Nelerdir?

Kadınların rahatlamalarını ve vajinismus ile mücadele edebilmelerini hedef alan vajinismus egzersizleri düzenli olarak uygulandıkları zaman vajinismus üzerinde ciddi derecede iyileştirici etki gösterebilmektedir. Bu bağlamda vajinismus egzersizleri nelerdir sorusuna en popüler birkaç egzersiz tekniği üzerinden örneklendirme yapılabilir.

Nefes Tekniği

Doğru nefes tekniklerini kullanmak ve derin nefes almak kadınların rahatlamasına olanak vererek vajinismus üzerinde olumlu etki gösterir. Bunun için de kadınlara cinsel ilişki öncesinde ya da ilişki esnasında nefeslerini burundan derin bir şekilde almaları ve sonrasında ağızlarından yavaş yavaş vermeleri tavsiye edilir. Nefes alışverişini düzenli olarak devam ettirmek ve nefes alırken karnın şişmesini sağlamak, kadınları rahatlatacağı için vajinismus üzerinde oldukça etkilidir.

Aynalı Egzersiz

Dokunmadıkları ve görmedikleri bir organdan korkmak, yalnızca kadınlar için değil erkekler için de olağan bir durum olarak kabul edilebilir. Bu nedenle vajinismus rahatsızlığını yenmek isteyen kadınlara vajinalarını tanımaları tavsiye edilir. Bunun için de en popüler vajinismus egzersizlerinden olan aynalı egzersiz tekniği uygulanabilir ve bir el aynası ile kadınların vajinalarını kendi kendilerine incelemeleri sağlanabilir.

Genital Masaj

Ayna ile vajinismusu kontrol ettikten sonra sırt üstü yatay bir pozisyona gelmek ve masaj yağı eşliğinde vajinaya genital masal yapmak da en bilinen vajinismus egzersizleri içerisinde yer alarak vajinismusu büyük oranda yenmeyi sağlayabilmektedir.

Parmak Egzersizi

Vajinismus egzersizleri içerisinde bulunan parmak egzersizleri de tedavi amacı ile kullanılabilmektedir. Bunun için parmağın vajina içine sokulması ve bu esnada vajinanın kasılıp geri gevşetilmesi gereklidir. Bu sayede vajinanın gücü de test edilebilmekte ve kadınların erkeğin cinsel organına karşı ön hazırlık yapması sağlanabilmektedir.

Vajinismus İçin Şifalı Bitkiler Nelerdir?

Vajinismus için uygulanabilecek farklı egzersiz tekniklerinden sonra son olarak vajinismus için şifalı bitkilerden de söz edilebilir. Buna göre cinsel isteği arttırmak için afrodizyak etkisi olan bitkilerin vajinismus tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilecekleri söylenebilir. Kuşdili, nane, maydanoz, tarçın, greyfurt, kişniş, karanfil, meyan kökü, rezene, adaçayı, ısırgan otu, kuşkonmaz, şalgam ve zencefil bu konuda faydalı olabilecek bitkiler arasında gelmektedir.

Vajinismus Tedavisi Nasıldır? Video