19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkVertigo Hastalığı İçin Evde Yapılabilecek Bazı Uygulamalar

Vertigo Hastalığı İçin Evde Yapılabilecek Bazı Uygulamalar

İçerikleri

Oluşan dönme hissinin yanında mide bulantısı ve sersemlik gibi belirtiler de görülebilir. Bu hastalıkta görülen belirtiler arasında en yaygın olanı baş dönemsi olsa da her baş dönmesi vertigo’ya işaret etmemektedir. Hastalar kendisini her an düşecekmiş gibi hisseder ve sürekli bir yerlere tutunarak destek almaya çalışırlar. Mide, bulantısı, kusma, baş ağrısı ve kısa süreli beyin uyuşukluğu gibi belirtilere de neden olan vertigo’nun iki farklı türü bulunmaktadır.

Tedavi aşamasında nasıl bir yol izleneceği hastalığın türüne göre farklılık göstermektedir. Muayene sırasında genellikle fark edilebilen bu hastalıkta kişi hangi tür vertigonun bulunduğunu anlayabilmek için bazı testler yapılabilmektedir. Tedavi sürecinde oluşan belirtileri azaltmak amacıyla bazı ilaçlar kullanılabilmektedir. Bunun yanında çeşitli egzersizler önerilebilir ya da daha ileri hastalara da ameliyat uygulaması yapılabilmektedir. Ayrıca vertigo hastalığının tedavi sürecine katkı sağlamak ve hastalığın etkilerini hafifletmek amacıyla aşağıdaki uygulamalardan da faydalanılabilir.

Vertigoya İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri

Vertigonun semptomlarını azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için en ideal ve sağlıklı uygulamalardan birisi de şifalı bitkilerle hazırlanan karışımlar ve çaylardır. Bu şekilde hastalığınızı daha kontrollü bir şekilde atlatabilirsiniz. Ancak ileride herhangi bir sorunla karşılaşmamak ve doktorunuz tarafından başlatılan tedavi sürecinizin olumsuz etkilenmemesi adına bitkilerden yararlanmadan önce doktorunuza danışmanız daha iyi olacaktır. Çünkü bitkiler her ne kadar şifalı bir içeriğe sahip olsa da bazıları hassas bünyelerde ciddi yan etkilerin oluşturabilmektedir.

Zencefil

Baş dönmesi ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara iyi gelen zencefil vertigonun belirtilerinin bastırılması için en ideal bitkilerden birisidir. Zencefil çayı için öncelikle kaynamış sudan 1 bardak alın ve içerisine küçük parçalar halinde kestiğiniz zencefil kökünden birkaç parça atın. Yaklaşık 5 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra çayınız hazır demektir. Günde 2 bardak zencefil çayı içmeniz olumlu etkileri fark etmeniz için yeterli olacaktır.

Kereviz Suyu

Kerevizi birkaç parçaya böldükten sonra mutfak robotuna koyun ve suyunu çıkarıncaya kadar çekin. Elde ettiğiniz yoğun kereviz suyunu kaba koyarak buzdolabında muhafaza edin ve başınız döndükçe bir bardak için.

Bektaşi Üzümü

Bir bardak suya 1 çay kaşığı Bektaşi üzümü bitkisinin tohumundan ekleyin. Vertigoya bağlı baş dönmesi ve mide bulantısı yaşadığınız zaman bu karışımı içerek semptomların azalmasını sağlayabilirsiniz.

Badem

Bir bardak sıcak suya yarım tatlı kaşığı toz badem ekleyin ve hastalık belirtileri görülmeye başlayınca bunu için.

Elma Sirkesi

Bazı araştırmacılar doğal elma sirkesinin vertigo hastalığına iyi geldiğini iddia etmektedir. 2 tatlı kaşığı bala yaklaşık 4 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyerek elde ettiğiniz karışımdan her başınız döndüğünde içebilirsiniz.

Vertigoya İyi Gelen Egzersizler

Vertigonun belirtilerinin azalması ve iyileşme sürecine katkı sağlamak amacıyla evde yapabileceğiniz bazı egzersizler bulunmaktadır. Göz ve baş bölgesiyle ilgili olan bu egzersizler her gün düzenli olarak yaptığınızda vertigo hastalığınız giderek azalmaya başlayacaktır.

Göz Egzersizi

Bu egzersiz için gözlerinizi önce yukarıya sonra da aşağıya doğru 20 kez hareket ettirin. Bu işleminden ardından yine kafanızı oynatmadan 20 kez sağa ve sola bakın. Daha sonra tam karşınızda bulunan herhangi bir nesneye odaklanın. Elinizi yüzünüzün karşısına koyarak yavaşça hareket ettirin. Bu esnada gözünüzle herhangi bir parmağınıza bakarak onu takip edin. Bu hareketleri 1 dakika boyunca tekrarladıktan sonra gözlerinizi bir süre dinlendirin.

Baş Egzersizi

Gözlerinizi kapatmadan ve vücudunuz dik olacak şekilde başınızı sağa ve sola doğru 20 kez çevirin. Bu işlemin ardından yine gözlerinizi kapatmadan başınızı önce sağa sonra sola doğru yatırarak bir süre bekleyin. Aynı hareketleri gözleriniz kapalıyken de 20 kez tekrarladıktan sonra egzersizinizi tamamlayabilirsiniz.