18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınVücut Şekline Göre Kolay ve Etkili Zayıflama Yöntemleri

Vücut Şekline Göre Kolay ve Etkili Zayıflama Yöntemleri

Bu yazımızda vücut şekline göre kolay ve etkili zayıflama yöntemlerine değineceğiz. Siz de vücut şeklinize göre zayıflama yöntemi ile sağlıklı bir vücuda kavuşun..

İçerikleri

Zayıflamanın olmazsa olmaz şartlarından en önemlisi egzersizdir. Evet, kolay yoldan zayıflamanın olmazsa olmaz şartı egzersizdir.  Ve bilhassa egzersiz ile kolay kilo vermenin yolu da vücut tipinize göre yapılan egzersizlerdir.4 temel vücut tipi olduğu hepimizin malumu. Biz sizinle şimdi bu vücut şekillerine göre yapılacak egzersizler nasıl olmalıdır bunu araştıracağız.

Vücudu Armut Şekline Sahip Olanlar

Armut tipli vücut ismini taşıdığı meyve misali üst kısmı dar alt kısmı geniş vücuda sahip olanların şeklidir. Bu vücut şeklinde belden aşağı kısım zaten geniş olduğu için basen ve bacak kaslarını güçlendirecek sporlardan uzak durulması gerekir. Bunların başında da bisiklet gelmektedir.  Bisiklet bilhassa üst bacak kaslarını çalıştırır ve kalınlaştırır. Bu sebeple armut tipindeki vücudu olan insanların koşu ya da tempolu yürüyüş yapmaları uygundur.

Bu tip vücut için gereken vücudun üst kısmının geliştirilip alt kısmının zayıflatılmasıdır. Bu sebeple kalça ve basen kısımlarında biriken yağları yakmak ve kilo vermek için pilates ve aerobik idealdir. Bilhassa yan yatış pozisyonunda kalça ve basenleri çalıştıran hareketler bu vücut tipindeki kişiler için çok yararlı olur. Omuzlar ve göğüs için de kaldırma kabiliyetine göre bazı ağırlıklar ve şınav tercih edilebilir.

Vücudu Kereviz Şekline Sahip Olanlar

Bu vücuda sahip olanlarda omuzları, bel ve kalça birbirine yakın ölçülerdedir ve göğüsler küçüktür. Kereviz grubunun metabolizmaları genellikle hızlı çalışır, yani kalori yakmaları süratlidir. Bu sebeple genellikle zayıftırlar. Ancak görünüşleri biraz kemikli durmaktadır. Hal böyle olunca bu gruba giren vücuda biraz kıvrım kazandırmak amaçlanır.  Yani bölgesel olarak ağırlık çalışmak, kollarda, kalça ve vücudun alt bölümüyle omuzlarda kas yapmak gerekir.

Örnek bir hareket olarak dumble ağırlıklarını omuz hizasında kaldırıp yukarı doğru yükselirken ağırlıkları da baş hizasından yukarı doğru itmek tavsiye edilebilir.Bel bölgesi için de çapraz bacak egzersizini içeren pilates hareketleri yapılmalıdır.

MTB yürüyüşü ( yürürken bacak ve alt vücudu sıkıp bırakma)de bacak kaslarını çalıştıracağından bu guruba tavsiye edilen hareketlerin içindedir. Son olarak göğüs kaslarını yine ağırlık yardımı ile çalıştırarak geliştirebilirler.

Vücudu Kum Saati Şekline Sahip Olanlar

Aslında en belirgin vücut tipi böyle şekle sahip olanlarıdır. Bu tipin hem alt kısmı hem de üst kısmı son derece düzgün ve dengelidir. Omuzlar ve kalçalar birbirine orantılı ve bel de incedir. Kum saati tipi en şanslı vücut tipidir. Zira atletik bir görüntüye sahiptirler. Vücudun tüm kısımları dengeli olduğu için her türlü kardiyo egzersizi; koşma, yüzme, bisiklet, dans gibi spor ve egzersizler onlar için uygundur. Ancak yine de dengeli beslenme ve düzenli spor yapılmazsa vücut kolayca bozulabilir. Bilhassa sırt kısmını, yağlanma tehlikesine karşı güçlendirmek gerekir. Bunun bir başka faydası da büyük göğüslere karşı destek sağlamak ve olası sırt ağrılarını engellemektir.

Ayrıca ağırlık kaldırmak ve kol kaslarını çalıştıracak hareketler yapmak gerekir. Bu grup çok aşırı spor yapmamalıdır. Zira o zaman vücut zaten var olan yağları depolama yoluna girer ve vücudun dengesi üst bacak ve popo bölgesi aleyhine bozulur.

Vücudu Elma Şekline Sahip Olanlar

Bu vücutta kilolar çoğunlukla vücudun orta bölümündedir, omuz kısmı normale yakın kalçalar ise küçük veya dardır. Elma vücut yapısı aslında doğuştan ziyade genellikle fazla miktarda yemek yeme ve egzersiz yapmamanın bir sonucudur. Üstelik bu grup sağlık açısından da riskli gruba girer zira vücudun orta bölgesindeki yağ iç organların etrafında toplandığı için sakıncalıdır.  Vücudun bu kısmında biriken yağlar en çok kardio hareket ile eritilebilir. Yani yüzme ve bisiklet gibi bol eforlu sporlar seçilebilir.  Ancak bu grubun eklemleri hassas olduğundan koşma gibi sporlar yaparken olası sakatlanmalara dikkat etmeleri gerekir.

Bu gruba önerilen egzersiz yağ yakmak için, bir seferde yüklenmek yerine gün içinde iki bölüm halinde spor yapmaktır. İlk bölümde 15 dk bisiklet ya da yüzme, ikinci bölümde sıkı tempolu aerobik takip edebilir. İlerledikçe zorluk derecesini de yükseltilir. Gün içinde yapılan spor egzersizlerini 2 ye bölmek demek %30 daha fazla kalori yakmak anlamına gelir. Ayrıca kalın olan bel bölgesini inceltmek için mutlaka karın bölgesini çalıştırmalıdırlar.