28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerYeşil Çayın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Yeşil Çayın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Mucizevi etkisi ile son dönemde popüler hale gelen yeşil çayın faydaları ve yeşil çayın zararları bu makalemizde..

İçerikleri

Yeşil çayın bu faydalarına şaşıracaksınız!

Dünya genelinde sudan sonra en çok tüketilen içecek çaydır. Çayın yetiştirildiği ülkeye göre çeşitleri bulunmakla birlikte ülkemizde de son yıllarda siyah çayın yerini yeşil çay almaya başlamıştır. Çayı şeker ve tatlandırıcılardan uzak bir şekilde tükettiğinizde kalori almayacağınız gibi vücuda sıvı alınımın destekleyebilirsiniz.

Diş çürümelerini önlemesinden beyni korumasına kadar pek çok faydası olduğu belirtilen yeşil çay zayıflamak için de tercih edilen içecekler arasında bulunur. Kanser türlerine karşı da vücudun savunma mekanizmasını harekete geçiren yeşil çay daha sayılabilecek pek çok faydası ile hemen herkes tarafından tüketilebilmektedir.

Yeşil çayın faydaları nelerdir?

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay vücut direncini arttırmaya yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki maddeler sayesinde diş sağlığının korunmasını sağlayan yeşil çay çürük oluşumuna neden olan bakterileri ağızdan temizleyerek ağı kokusunun da giderilmesini sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre yeşil çay tüketenlerin şeker hastalığına yakalanma riski oranı siyah çay içenlere göre %42 civarındadır. Kalp hastalığına yakalanma riskini de düşürmeye yardımcı olan yeşil çay karaciğer sağlığının korunmasına da destek vermektedir.

Yeşil çayı düzenli tükettiğinizde kepek oluşumunu önleyebileceğiniz gibi ciltteki sedef hastalığı etkilerini de azaltabilirsiniz. Alzheimer, Parkinson ve bunama gibi beyin rahatsızlıklarına karşı da iyi gelen yeşil çayın beynin çeşitli rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar. Sosyal yaşantınızda ve iş yaşantınızda stres, gerginlik, ruhsal çöküntü gibi problemlerin aşılmasına yardımcı olarak rahatlatıcı bir etki sağlamaktadır. İçeriğindeki antioksidan ve anti inflamatuar maddeleri sayesinde ciltteki yaşlanma ve kırışıklık belirtilerini en aza indirebilirsiniz. Cildinizde hücre yenilenmesini destekleyerek yaşlanma etkilerini geciktirecektir.

Yeşil çayın zararları nelerdir?

Her ne kadar yeşil çayın sayısız faydası bulunsa da yan etkileri nedeniyle bazı kişilerde fazla tüketimi istemeyen durumlara yol açabilmektedir. Yeşil çay kafein içeren bir çay olduğundan kafein hassasiyeti olan kişilerin yeşil çayı aşırı tüketmesi halinde uykusuzluk, ishal, mide bulantısı, stres, baş ağrısı gibi problemler kendini gösterebilmektedir.

Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların da tüketmemesi gereken yeşil çay, kemoterapi, kalp ritmini düzenleyen ilaçlar, doğum kontrol hapı, kan inceltici ilaçlar, yüksek tansiyon, mide ülseri, şeker hastalığı gibi ilaç kullanımı ve sağlık sorunlarına karşı mutlaka doktora danışılarak yeşil çay tüketilmesi tavsiye edilir.

Zayıflatıcı etkisi nedeniyle kontrolsüz bir şekilde aşırı tüketilen yeşil çay beraberinde vücuda alınacak yüksek oranda kafein nedeniyle zararı etkilerini bırakabilecektir. Çeşitli hastalık ve sürekli kullanılan ilaçlara bakılarak yeşil çay tüketimi için mutlaka uzman doktorunuza danışmanız fayda sağlayacaktır.