25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkYılan Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Yılan Yağının Faydaları Nelerdir?

Yılan Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Yılan Yağının Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda çok popüler hale gelen yılan yağının faydaları nelerdir, nasıl uygulanır? Yılan yağlı maske tarifi haberimizin detayında.

İçerikleri

Yılan yağı, artrit ağrısını yatıştırma, cilt sağlığını iyileştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme, kalp sağlığını koruma, ciltte tahrişi azaltma, bilişsel işlevi arttırma, ruh halini dengeleme ve saçları güçlendirmeyi içeren bazı etkileyici sağlık yararlarına sahiptir.

Yılan Yağı Nedir?

Yılan yağı zehirsiz yılanlardan elde edilen bir yağdır. Soğuk presleme yolu ile hazırlanan yağın içeriğinde omega3 EPA, fosfat, magnezyum, A ve D vitaminleri ile çeşitli mineraller bulunmaktadır. Oldukça değerli olan bu yağ eczane ve aktarlarda bulunabilmektedir.

Yılan Yağı Kullanım Alanları

Vücut ve cilde faydalı yapısıyla dikkat çeken EPA asidi; saç derisi ve saçlarda eksiklikler neticesinde dışarıdan takviye edilen yılan yağı ile saç köklerindeki ve dokularındaki eksiklikleri takviye edile güçlendirmektedir. Saçları uzatmak ve beslemek isteyenler için yılan yağı ile yapılan bakım önerileri oldukça etkili olurken masaj yaparak saç köklerindeki sinir uçlarını uyardıktan sonra yılan yağının saç derisi tarafından emilmesini sağlamak oldukça faydalıdır. Bu şekilde yağladığınız saçlarınızı 2 saat kadar bekletmeniz ve daha sonra ılık su ve şampuanlar ile yıkamanız yeterlidir. Haftada bir yapılan yılan yağı maskesi uygulamasını kolaylıkla evde uygulayabilirsiniz.

Yılan Yağlı Maske

Malzemeler;

  • 1 tatlı kaşığı yılan yağı
  • 1 çay kaşığı tatlı badem yağı
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı hint yağı

Hazırlanışı ve Uygulanışı;

Tüm malzemeleri iyice bir şişede veya kavanozda karıştırın. Saçlarınızın uçlarına değdirmeden daha çok köklerine sürdüğünüz yılan yağı ile yapılan bu karışımı saçlarınıza masaj yaparak yedirin. Bir veya iki saat kadar saçınızda dinlendirdiğiniz bu yağ karışımını daha sonra şampuan ile durulayabilirsiniz. Bu karışımı haftada bir veya iki kez uygulamanız saçlarınızı besleyecek ve canlanmasını sağlayacaktır. Yılan yağı ile yapılan bu karışım sayesinde doğal saç bakımınızı evde kendiniz yapabilirsiniz.

Yılan Yağının Sağlığa Faydaları

Yılan yağı, birçok yerde belirtildiği gibi her yerde bulunan bir ürün değildir. Son zamanlarda birçok tüketici ve sağlık personeli tarafından tanıtılan yılan yağı, birçok tıbbi sahtekarlığa da neden oldu.

Yılan yağının sağlık alanında birçok yararları bulunmaktadır. Medical Western Magazine’de yayınlanan bir rapora göre, Çin su yılan yağı, omega-3 yağ asidi eikosapentaenoik asit kaynağıdır (EPA). İşte yılan yağının mucizevi faydaları;

Artrit ağrısını hafifletir: 

Geleneksel Çin tıbbında, yılan yağı binlerce yıldır romatoid artrit, bursit ve osteoartrit tedavisinde kullanılmaktadır. Modern bilimsel çalışmalar bu geleneksel kullanımı doğrulamıştır. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) çalışmalarına göre, yılan yağı EPA da dahil olmak üzere omega-3 yağ asitlerinin dahil edilmesinden dolayı sertlik ve romatoid artrit muzdarip kişilerde eklem hassasiyeti semptomlarını hafifletebilir. Bununla birlikte, EPA’nın diğer artrit formları için bir tedavi olarak kullanımı henüz araştırılmamıştır.

Kan basıncını düzenler: 

Yine Ulusal Sağlık Enstitüleri araştırmasına göre, yılan yağındaki omega-3 yağ asitleri kan basıncını etkili bir şekilde azaltabilir. Yılan yağı, hipertansiyon için bütüncül bir tedavi olarak verilebilir. Bununla birlikte, yılan yağındaki EPA, bir kimyasal bileşik olan dokosahekssaenoik asitten (DHA) biraz daha az etkilidir. Omega-3 yağ asitlerinin çoğu bu iki bileşiğin bir kombinasyonunu içerir.

Trigliserid kontrolün sağlanmasına yardımcı olur: 

Omega-3 yağ asitlerinin hipertrigliseridemi veya trigliserit düzeyleri için etkili bir tedavi olduğu bilinmektedir. Amerikan Kalp ve Sağlık Derneği, bu iki durumu önlemek için EPA açısından zengin bir yılan yağı önermektedir. Özellikle, Çin su yılanı yağı güvenilir bir kaynak olarak iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Akıl sağlığına iyi gelir: 

Elde edilen kanıtlar yılan balığı yağı içindeki EPA içeriğinin çeşitli akıl hastalıklarında faydalı olabileceğini göstermektedir. Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan çalışmalar, EPA’nın şizofreni, depresyon ve duygusal bozukluklar için bir tedavi olarak kullanılmasını desteklemektedir. Ancak, bu konuda kesin bilgi için yeterli klinik çalışma yoktur.

Ağrıları hafifletir: 

Geleneksel olarak, orijinal Çin yılan yağı ağrıları için bir tedavi yöntemidir. Çin’de bulunan yılan yağları, iltihap önleyici özellikler içerir. Yılan yağına anti-enflamatuar özellikler veren eikosapentaenoik asit veya EPA olarak belirtilmiştir. Çin’de eczanelerde, özellikle eklem ağrıları için sıkça bulunan bir yağdır.

Yılan Yağı Saç Dökülmesine İyi Gelir

Yılan yağı, erkeklerde saç dökülmesi problemine yönelik ürünlere eklenerek kullanılır. Diğer yağlarla karıştırmak veya tek başına kullanılan yılan derisi saç dökülmesi için faydalı olabilir. Bununla birlikte, kolestazın önlenmesi ile ilgili yeterli klinik çalışma yoktur.

Kalbi korur: 

EPA’yı düzenli olarak tüketen kişilerde ölüm oranı düşük, ölümcül olmayan kalp krizi ve ani ölüm oranı azdır. Bilim adamları, omega-3 yağ asitlerinin kan basıncını düşürdüğünü ve arterleri gerdiğini söylüyorlar. Bu da kalp krizi riskini azaltır. Yılan yağının en önemli faydalarından biri de sahip olduğu bu yeteneğe bağlıdır.

Depresyonla mücadele eder: 

Yılan yağı gibi EPA açısından zengin kaynaklar birçok depresyon türünün önlenmesine yardımcı olabilir. Klinik çalışmalar EPA’nın geleneksel olarak doğum öncesi, doğum sonrası ve pediatrik depresyon gibi ciddi durumların tedavisinde kullanıldığını göstermektedir.

Beyin fonksiyonlarını geliştirir: 

İnsan beyni büyük ölçüde yılan yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinden oluşur. EPA yenidoğanların ve küçük çocukların beyin ve göz gelişimini iyileştirmelerine ve anneliği zenginleştirmelerine yardımcı olur. Omega-3 yağ asitlerinin eksikliği, dikkat eksikliği ve otizm spektrum bozukluklarına neden olabilir. Yılan yağının, omega-3 yağ asitleri içerdiği için faydalı olduğu düşünülmektedir, ancak henüz tıbbi olarak kanıtlanmamıştır.

Cilt sağlığını destekler: 

Yılan yağının faydalarından biri de egzama ve sedef hastalığı gibi kronik cilt hastalıklarında etkili olabilmesidir. Geleneksel Çin şifacıları sözlü ve topikal bu koşullar için yılan yağı kullanmıştır. Bazı güncel çalışmalar, EPA’nın kaşıntı, scaling, peeling, kuruluk gibi durumlarda cilt sağlığını iyileştirebileceği ve önleyebileceği fikrini desteklemektedir.

Kansere karşı koruyucudur: 

Yılan yağı, kanseri tedavi edemez, ancak EPA gibi koruyucu bileşiklerden dolayı bazı formları önlemeye yardımcı olabilir. EPA çalışmaları, kolon, prostat ve meme kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Omega-3 yağ asitlerinin ayrıca erken evrede geleneksel kanser tedavilerinin etkinliğini arttırdığı gösterilmiştir.